3voor12/Utrecht tipt, week 18

Skip & Die, Club 3voor12/Utrecht, Mike Watt, De Koorts, Mbongwana Star, Jacco Gardner, The Blind Shake

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Poe hé, dit is weer eens zo'n week dat het wel heel lastig kiezen is. Je kunt ons sowieso op donderdag in dB's vinden, bij de april-editie van Club 3voor12/Utrecht. Verder proberen we ook nog de shows van Skip & Die, Mike Watt, de release-show van De Koorts, Mbongwana Star, Jacco Gardner en The Blind Shake mee te pakken. Of dat gaat lukken? Geen idee, maar check vooral het artikel: er zit vast ook wat voor jou tussen!

Wie: Skip & Die + Compact Disk Dummies
Wat: electropop / hiphop

Wanneer: woensdag 29 april 2015 (20.00 uur)
Waar: TivoliVredenburg Pandora
Schade: € 14

Zomerse beats aanstaande woensdag in TivoliVredenburg.
De Zuid-Afrikaans/Nederlandse band SKIP&DIE komt langs als onderdeel van de tour voor het tweede album Cosmic Serpents. Verwacht een kosmische mix van electro, cumbia, hiphop en future bass en dat alles super energiek uitgevoerd door de Zuid-Afrikaanse zangeres Cata.Pirata en haar (deels Utrechtse) kornuiten.


Wie: Mr. Bukit + De Duiven + Nairobi Golf Kid
Wat: Club 3voor12/Utrecht april
Wanneer: donderdag 30 april 2015 (21.00 uur)
Waar: dB's
Schade: niks

Onze maandelijkse showcase-avond Club 3voor12/Utrecht wordt in april bijna helemaal overgenomen door muzikanten uit Overijssel en België. Mr. Bukit maakt poppy indierockliedjes met lekker veel galm, geïnspireerd door bands als Interpol, The Vaccines, Bloc Party en The Libertines. De Duiven komt officieel uit Antwerpen maar heeft in de persoon van drummer Tim van Oosten (Roosbeef en Het Zesde Metaal) een Utrechter in de gelederen. De muzikanten van Nairobi Golf Kid hebben ook wortels in het oosten van het land: ze kennen elkaar uit Enschede. Deze maand releast de band een nieuwe single, die qua sound net zo goed op het hippe Burger Records had kunnen verschijnen. De Club is gratis toegankelijk en vindt traditiegetrouw plaats op de laatste donderdag van de maand: donderdagavond 30 april dus.


Wie: De Koorts + Mevrouw Tamara
Wat: Nederlandstalige indie

Wanneer: vrijdag 1 mei 2015 (20.00 uur, Mevrouw Tamara begint om 20.30 uur)
Waar: Café Miles, Amersfoort
Schade: niks

Indierockband De Koorts combineert een internationaal geluid met Nederlandstalige teksten. Het viertal, dat in thuisstad Amersfoort al een stevige reputatie heeft opgebouwd, trok zich in januari samen producer Jurriaan Sielcken (Jett Rebel, Lucas Hamming, Aestrid) terug in een tot studio omgebouwde vakantieboerderij om de debuut-EP op te nemen. Eerste single 'Maalstroom' is al even uit en staat al op de playlists van onder andere IndieXL, Radio Mortale en KX Radio. Vanavond presenteert de band de andere nummers van de Maalstroom EP (tijdelijk te horen op de luisterpaal), en nog een aantal meer. Support komt daarbij van Mevrouw Tamara wier debuutalbum Zo Lang Mogelijk een paar weken geleden is verschenen.


Wie: Mike Watt & the Missingmen + Uz Jsme Doma + Oldseed
Wat: DIY punk, noise & experimental
Wanneer: vrijdag 1 mei 2015 (20.30 uur)
Waar: dB's
Schade: € 10

De naam Mike Watt is misschien niet bij iedereen bekend, maar we hebben hier te maken met een levende legende. Met Minutemen was hij één van de grondleggers van de punkscene in LA in het begin van de jaren tachtig. Na het overlijden van gitarist en vriend D. Boon startte hij fIREHORSE, een band die tourde met onder andere Sonic Youth. Vanaf 2003 speelt hij bij Iggy & the Stooges en met zijn Missingmen tourt deze held zich al een decennium lang een slag in de rondte. De muziek is het beste van DIY punk, noise & experimental. Kenners weten in ieder geval dat je met een avondje Mike Watt niet verkeerd kan gaan. Mike Watt neemt in de bus de Tsjechische avant-garde-rockers Uz Jsme Doma mee, megagroot in hun thuisland waar hele stadions hun hoekige, experimentele songs woord voor woord meezingen. Uz Jsme Doma deed dB’s een paar jaar geleden al eens aan en dat was een te gekke show. Een rustpunt op deze woelige avond is Oldseed, een singer-songwriter uit de Verenigde Staten, die in Utrecht al lang geen onbekende meer is. Een mooie avond muziek weer in dB's!


Wie: Jacco Gardner + Eerie Wanda
Wat: baroque pop / library music

Wanneer: zaterdag 2 mei 2015 (19.30 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 12,50 euro

Het nieuwe album Jacco Gardner is 3voor12's album van de week. Uit die recensie: "Twee jaar geleden won Jacco Gardner de 3voor12 Award voor zijn debuutplaat Cabinet of Curiosities. Het stond van tevoren vast dat die plaat moeilijk te
overtreffen zou zijn, maar toch slaagt Gardner er met opvolger Hypnophobia in het niveau van zijn debuut minstens te evenaren. Dat doet hij door een duistere sprookjessfeer te creëren en de klavecimbels te vervangen door verwrongen kinderinstrumenten. Een plaat als een jaren zeventig horrorsoundtrack is het gevolg."


Wie: Mbongwana Star + afteparty met DJ mps PILOT
Wat: world beat & pop / souskous, rumba, techno / cong-kinshasa 
Wanneer: zaterdag 2 mei 2015 (20.00 uur)
Waar: RASA
Schade: € 19,00 (€ 11,40 met RASA-pas)

Enkele jaren geleden braken de rolstoelrockers van Staff Benda Bilili internationaal door. De twee voormalige leiders, componisten en gitaristen hiervan, Coco Ngambali and Theo Nsituvuidi, verlieten vorig jaar de band en vormden een geheel nieuwe groep: Mbongwana Star. In het nieuwe geluid van de band weerklinkt het hedendaagse stadsgeluid van Congo-Kinshasa. In de hypnotiserende mix zijn elementen van soukous, rumba, techno, rock en funk tot een krachtig geheeld gesmeed. Begin mei verschijnt de debuut-cd 1 Million C Quoi? op het gerenommeerde label World Circuit.

Wie: The Blind Shake + Ego Dreams
Wat: garage rock 'n roll
Wanneer: zondag 3 mei 2015 (20.30 uur)
Waar: dB's
Schade: € 7

We citeren de site van dB's maar weer eens. Ditmaal over The Blind Shake, die daar aanstaande zondag spelen: "Yo people, het zegt je misschien - weer - niets maar wij zijn in ieder geval heel behoorlijk siked om The Blind Shake te mogen verwelkomen. Drie kale dudes die garage rock 'n roll spelen maar dan strakker en harder dan de spreekwoordelijke kippenkont." Voor liefhebbers van Cosmic Psychos en aanverwanten! Support komt van het Amersfoortse garagagepunktrio EGO DREAMS dat op de Club 3voor12/Utrecht-editie van april het dak eraf speelde. En laten we daar nou een filmpje van hebben