3voor12/Utrecht en Tweetakt/Kaap presenteren PHOS, Freez, en Aestrid 3voor12/Utrecht en Tweetakt/Kaap presenteren PHOS, Freez, en Aestrid

Muziekkas op de Neude in het teken van licht

, Tekst: Fay Troost / Foto’s: Rob Sneltjes

3voor12/Utrecht en Tweetakt/Kaap presenteren PHOS, Freez, en Aestrid

Muziekkas op de Neude in het teken van licht

Tekst: Fay Troost / Foto’s: Rob Sneltjes ,

Het is donderdagavond, Tweetakt/Kaap is inmiddels bijna een week in volle gang. Tweetakt/Kaap laat alle vormen van kunst zien, maar de glazen kas tegenover het festivalhart op de Neude is volledig gewijd aan muziek.
Vanavond is de muziekkas het podium van drie getalenteerde acts uit de provincie Utrecht. 3voor12/Utrecht en Tweetakt/Kaap presenteert: PHOS, Freez en Aestrid.

PHOS
Eind vorig jaar veranderde Eveline Vroonland haar artiestennaam in PHOS. Die naam past beter bij haar muziekstijl, die zij zelf omschrijft als ‘Dream & Bass’. Denk aan dromerige vocalen en diepe baslijnen. Voor haar debuutalbum Never Obsolete werkte Vroonland samen met de producer en rapper Skiggy Rapz, die onder andere het eerste album van Eefje de Visser produceerde en vanavond onderdeel is van haar band.
Bij het eerste nummer wordt duidelijk dat PHOS er zin in heeft, wat onder andere te zien is aan de grote glimlach op het gezicht van de zangeres. Na drie nummer gespeeld te hebben wordt een korte pauze ingelast vanwege een technisch probleem met het licht. Opvallend dat een zangeres met de artiestennaam PHOS, wat licht betekent, in het donker komt te staan. En niet alleen de artiestennaam van Vroonland staat in het teken van licht, ook de nummers zijn licht. Vanaf het nummer ‘Safe & Sound’, afkomstig van haar EP The Jump, wordt de toon echter serieuzer. Voor even verdwijnt de brede lach van de zangeres, om deze bij het laatste nummer weer terug te toveren. 

Freez
De muziekkas van Tweetakt/Kaap doet knus aan door de Oosterse tapijten en diverse soorten lampjes. Een hiphop act is dan misschien ook niet wat men snel zou verwachten. Voor de gelegenheid heeft de uit Nieuwegein afkomstige Freez voor een eenvoudige setting gekozen waarin hij begeleid wordt door zangeres en gitariste Carlien Jeanne. De nummers die hij speelt zijn voornamelijk afkomstig van het in 2014 door Topnotch uitgebrachte album Les Mademoiselles. Dit album is volledig geproduceerd door A.R.T, waarmee hij al sinds 2002 samenwerkt. De rapper laat zich voornamelijk inspireren door gebeurtenissen uit zijn leven. Zo ook voor het nummer ‘Nancy’, wat gaat over een bijzondere ontmoeting die de rapper aan het denken zette. Bij vrijwel ieder nummer vertelt Freez over de achterliggende gedachte, om het publiek zoveel mogelijk bij het optreden te betrekken. Ook vertelt hij dat hij twee jaar geleden op Tweetakt/Kaap een nummer mocht spelen met Typhoon, en hij zeer dankbaar is de kans te hebben gekregen zelf te mogen spelen.  

Aestrid
Met het begin van het optreden van Aestrid wordt duidelijk dat de problemen met het licht zijn opgelost. De muziek van Aestrid, dat wordt gekenmerkt door invloeden van zowel krautrock , nu wave als post-punk, krijgt een extra dimensie door de flitsende lichtshow. De bedreven muzikanten laten de kas trillen en zorgen ervoor dat het publiek zich in een soort trip begeeft. In Oktober 2014 kwam het album No Map Or Address uit, wat in acht dagen is opgenomen in Canada. De titel van het album is van toepassing op de zoektochten in het leven, waarvoor geen kaart bestaat en waarvan geen adres bekend is.
Halverwege de show noemt Zanger Bo Menning dat het om 23:00 uur stil moet zijn op de Neude, ‘’dus dit is echt je kans om nog even te dansen’’. Wanneer het daadwerkelijk 23:00 uur is spelen de mannen ongestoord verder tot het moment dat zij gevraagd worden het podium te verlaten. Dit doen zij gepast, onder luid applaus. 

Gezien: PHOS, Freez en Aestrid op Tweetakt/Kaap, donderdag 2 april 2015 @ Muziekkas op de Neude, Utrecht. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht