“Utreg Official”: mixtape om Utrechtse hiphop opnieuw op de kaart te zetten

Tivo en Roy Becker over de drijfveren voor dit initiatief

Tekst: Maarten Braun ,

Sinds een paar weken is er op Soundcloud een mixtape te beluisteren met uitsluitend hiphop uit Utrecht. Iets dat volgens Jeffrey Noordermeer, beter bekend als Tivo (rapformatie Ongezond) broodnodig was: “Er zijn niet veel initiatieven meer de laatste tijd, terwijl er genoeg hiphop gemaakt wordt en te ontdekken is. Op één of andere manier is het de afgelopen tijd te stil.”

Tijd dus voor wat verandering, althans dat moet de gedachte zijn? “Het idee is twee jaar geleden al bedacht, maar verwaterde toen weer. Nadat de clip van Ceasers Fury (nummer staat ook op de tape) is opgenomen, kwam het wel in een sneltreinvaart”, geeft Tivo aan. Hij vervolgt: “Ik contacteerde de rappers met het idee en iedereen was enthousiast en stuurde materiaal op.” Zijn het ook nieuwe nummers? “Het merendeel wel, of het lag op de plank of is speciaal voor de tape gemaakt. Dus het grootste gedeelte is exclusief materiaal en alleen op de tape te horen.”  

Naast de tape zelf, worden er ook video’s gemaakt waarbij bijvoorbeeld bij de mc’s thuis wordt gefilmd. Een soort achtergrond mini-documentaire’s. Het is ook al zeker dat er een tweede editie gaat komen. Voor de video’s krijgt Tivo overigens hulp van Roy Becker, hij is ook verantwoordelijk voor een ander Utrechts initiatief, Utka 16 bars. Dat zijn korte sessies van Utrechtse rappers, die speciaal voor het initiatief worden opgenomen.

Ook Roy is van mening dat er te weinig gebeurt of zichtbaar is in de Utrechtse scene: “Ik kom oorspronkelijk niet uit Utrecht, maar toen ik hier kwam wonen, kende ik de verhalen van de oude platformen en initiatieven. Denk aan het Hof van Jaeden, Habek en diverse feesten, die in de Ekko, Tivoli etc. georganiseerd werden. Maar opeens is dat er allemaal niet meer. Ik help graag mee om, zonder nostalgisch te klinken, weer iets te creëren wat er een paar jaar geleden nog was”.

De vraag is of een mixtape en de overige initiatieven dat kunnen bereiken? Tivo geeft aan dat het niet per definitie hetzelfde moet worden, maar wel dat dat streven er moet zijn. Hij vervolgt: ” Er zijn genoeg mc’s en beatmakers in de stad, die ook echt toffe dingen maken. Maar om daar bekendheid aan te geven moet je naar buiten treden. Wij nemen daar nu het initiatief voor en hopen zo steeds meer mensen mee te krijgen”.

Eigenlijk hopen jullie dus dat het één het ander gaat versterken? Tivo bevestigd: “Dat is wel de bedoeling. Wij hopen dat de scene weer bekender wordt bij een groter publiek”. Grote vraag is of er wel publiek voor is? Beide geven aan dat dat zeker is: “In andere steden zie je ook dat een scene veel sterker is, dus waarom hier niet? Bovendien wordt er enthousiast gereageerd op de tape.” 

Tivo geeft ook aan, dat doordat er geen platform of podium meer is, er veel onbekend blijft en artiesten ook niet de behoefte hebben om iets te gaan doen. Veelal met als reden dat het lastig is om publiek te bereiken en het te veel in een eigen omgeving, een soort ons-kent-ons cultuur blijft hangen. Dat geldt ook voor jonger talent. “Door een klein beetje de kar te gaan trekken door middel van de tape, de video’s en wellicht nog andere plannen, hoop ik dat wij dit kunnen doorbreken”.

Wat die andere plannen zijn, is nog lastig te zeggen. “Maar” zo geven zij beiden aan,” een avond of iets vergelijkbaars organiseren zou natuurlijk top zijn, en wie weet is dat in de toekomst ook wel mogelijk.”