Stekker In Het Park wordt Studio Stekker Stekker In Het Park wordt Studio Stekker

Unieke samenstellingen en nog niet gecreƫerde muziek op het Utrechtse festival

, Tekst: Menno de Meester/Foto's: Paul van Dorsten

Stekker In Het Park wordt Studio Stekker

Unieke samenstellingen en nog niet gecreƫerde muziek op het Utrechtse festival

Tekst: Menno de Meester/Foto's: Paul van Dorsten ,

Er begint een nieuw hoofdstuk in het succesverhaal van Stekker: twee jaar geleden werd Stekkerfest omgedoopt tot Stekker in het Park, de editie van vorig jaar verkocht volledig uit, en gaat dit jaar verder onder de naam Studio Stekker. Het wordt vernoemd naar de studioweek die voorafgaat aan het Utrechtse festival. Alle artiesten die op het festival optreden, komen in de week voor het festival naar Kytopia om elkaar te leren kennen en nieuwe muziek te maken. Experimentele elektronische muzikanten uit diverse landen komen samen in niet eerder gehoorde samenstellingen. Op zaterdag 25 juli 2015 presenteren artiesten zoals Apparat, Matthew Jonson en Brandt Brauer Frick hun nieuwe muziek in de sprookjesachtige Voorveldse Polder.

Een blik op de eerste namen in de line-up maakt meteen duidelijk dat het lekker gaat met Stekker. Uit Duitsland komen onder meer Johannes Brecht, Brandt Brauer Frick en Apparat naar Utrecht, uit Zuid-Afrika komt Culoe de Song over, en net als vorig jaar zijn ook Francesco Tristano en Mathew Jonson van de partij. En dat zijn pas de eerste namen van de line-up. Met de geslaagde eerste editie van Stekker in de Tunnel nog vers in het geheugen en mooie herinneringen aan de Studio Stekker week en de festivals van de afgelopen jaren, schuiven we aan bij organisatoren Pitto en Lodewijk Rondeboom (Vers Vermaak en Triomf) om te praten over de succesformule en hun toekomstplannen met Stekker.

Net als vorig jaar wordt het oude pand van Tivoli Oudegracht, het huidige Kytopia, de speeltuin voor de Stekker-muzikanten. De voormalige poptempel leent zich zeer goed voor het project. Er zijn allerlei studio's in voormalige vergaderruimtes, de zolder is geëvolueerd tot synthesizerstudio Sonar Traffic en de grote popzaal is de ideale plek om nieuwe experimenten te laten horen. Inmiddels is de voormalige Spiegelbar omgetoverd tot een biljartzaal met relaxte neerplofbanken, waar Pitto en Lodewijk vertellen over het unieke project. 

Waarom is de naam veranderd?
Pitto: "Twee jaar geleden is Studio Stekker ontstaan: een week lang allemaal artiesten uitnodigen en een week lang nieuwe muziek maken, en die presenteren op het festival Stekker in het Park. Voor de artiesten was dat concept heel duidelijk, maar voor het publiek misschien iets minder. Het festival is het resultaat van de studioweek. Eigenlijk is het een week lang Studio Stekker."

Komen er ook nieuwe elementen bij?
Pitto: "We organiseren onder andere op de donderdag voor het festival een avond in de EKKO. Daar kunnen artiesten komen die ook optreden op de zaterdag. We hebben zoveel mensen, er is zoveel animo van artiesten die hier aan mee willen doen. In de studioweek hadden we vorig jaar ook rondleidingen voor het publiek. Die komen dit jaar terug. Dat wringt wel: als we meer dingen willen gedurende de week zelf, dan heb je minder tijd als artiest om in Kytopia te zijn. Dus vandaar ook een uitgebreider programma voor het publiek tijdens de week. "

Lodewijk: "In de toekomst willen we misschien wel twee weken studio stekker houden. Één week volledig gericht op artiesten, de andere volledig voor het publiek. Het publieksdeel kan dan bestaan uit evenement in de EKKO (zoals dit jaar met Peaking Lights, red.), TivoliVredenburg of een intiem concert op een gekke plek. Een reeks evenementen die gekoppeld zijn aan het zelfde concept."

Pitto: "Dan wordt het echt een evenement dat over alternatieve elektronische muziek gaat, waarbij het maken van die muziek heel centraal staat. We trekken het ook breder dan elektronische muziek: er zijn ook hele geweldige pianisten, zoals Francesco Tristano aan boord. Het zou leuk zijn als er ergens in de stad opeens een pianoconcert is, dat misschien klassiek is. Wat niets te maken heeft met elektronische muziek."  

Er kan natuurlijk van alles gebeuren, veel samenwerkingen ontstaan gedurende de week.
Lodewijk: "Ja, maar ook daarvoor. Er komen ook artiesten die tijdens de Studio Stekker week een moment nemen om hun eigen dingen af te maken. Er is ook werk dat vorig jaar gemaakt is, dat nu gereleased wordt. Alle Farben heeft hier twee jaar geleden tijdens studio stekker Lydmor leren kennen. En dat resultaat is op zijn album van vorig jaar te horen. Dat is in ieder geval in Utrecht gecreëerd."

Zijn er nog artiesten die op jullie verlanglijstje staan?
Pitto: "We zijn eigenlijk al heel tevreden met Mathew Jonson, Brandt Brauer Frick, Apparat. Maar ook Dauwd, Deadbeat, Call Super. Dat in combinatie met projecten die hier vorig jaar ontstaan zijn, bijvoorbeeld Matt Didemus van Junior Boys samen met Iron Galaxy. Zij waren zo enthousiast over hoeveel muziek ze in die week gemaakt hebben Ze hebben nu ook een plaat uitgebracht. Dat project wordt hier gepresenteerd onder een pseudoniem; N/Y/X. De live première is bij ons festival."  

Hoeveel bezoekers hopen jullie dat er komen naar de Voorveldse Polder?
Pitto: "5000. Dat is ook wel de max. Dan blijft het gezellig in het park in deze opstelling. We mikken op mensen die inzien dat dit een hele nieuwe benadering is van muziek. Daarom kiezen we ook voor de naam Studio Stekker festival. Vorig jaar hadden Stimming en Johannes Brecht een week lang voorbereid met allerlei apparaten van Sonar Traffic. Ze hadden een hele nieuwe set gemaakt om live te doen. Niks was van te voren vastgelegd. Die live jam is op het festival opgenomen en die komt weer uit op plaat ergens aan het einde van dit jaar.

Maar dat was dus niet erg duidelijk voor het publiek.
Pitto: "Daarom willen we dit jaar ook het geheel wat beter presenteren. Mensen die gedurende de week gesnuffeld hebben, weten wat er aan de hand is en kunnen dat op het festival toelichten. Dan krijg je wat meer een lijn in wat je aan het doen bent.”

Er waren vorig jaar wat problemen met de bar. Gaan jullie dat beter ondervangen?
Lodewijk: "Jazeker. Daar hebben we lang en breed over gesproken. Daar zal je dit jaar niks meer van merken. Dat hebben we ook met Stekker in de Tunnel wel laten zien. Het enige wat daar een tijdje niet werkte waren de pinautomaten. We zijn ook bezig met een nieuwe editie van Stekker in de Tunnel, dat zal waarschijnlijk in oktober plaatsvinden."

Mooi dat het dus toch kan, zo´n evenement.
Lodewijk: "Ik ben er wel vijf jaar ouder van geworden, maar was er altijd van overtuigd dat het daar kon. We hebben best veel plannen met die hele tunnel, dus daar komen we zeker op terug."

Waar kijken jullie het meeste naar uit bij Studio Stekker?
Lodewijk: "Ik ben heel benieuwd naar Call Super en Brandt Brauer Frick. Apparat is een sowiesootje, maar dat is voor iedereen denk ik wel zo."
Pitto: "Ik kijk gewoon uit naar die week hier, dat het gewoon gaat ontploffen. De artiesten mikken echt op deze week: 'en dan gaan we knallen'. Als het muzikaal gezien maar 20% is van het afgelopen jaar, dan zit je al goed. Verder willen we ook uitbreiden qua disciplines. Daar kunnen we nog niet te veel over vertellen maar wordt wel heel erg vet. En we willen een label oprichten. 

Een Stekker Label! Studio Stekker!
Pitto: "Er is hier al zoveel muziek opgenomen die nog niet is uitgebracht. Nu is de tijd wel rijp. Artiesten komen ook zelf al met voorstellen. Sebastian Mullaert heeft hier vorig jaar 40 uur aan muziek opgenomen, hij wil een Studio Stekker Sessions album uitbrengen. Dat maakt het nog tastbaarder en het geeft weer een verdieping."

"De conclusie van dat hele verhaal: het gaat gewoon om puurheid. Dit hele Studio Stekker project is voor mij het mooiste wat ik mag organiseren, wat ik mag doen in mijn leven. Ik was laatst in Berlijn, daar spreekt iemand me aan. Die zegt gewoon recht in mijn gezicht: 'Studio Stekker was de beste week van mijn leven.' Die vibe is onbetaalbaar. Het gevoel wat daar achter zit, dat is ook wat dit festival uniek maakt. Zo'n concept als Stekker in de Tunnel kost je twee jaar van je leven, het is continu boete doen, zweepslagen ontvangen, maar niet opgeven omdat je gevoel zegt dat het móet gebeuren. Het is mooi om te laten zien wat er in een stad als Utrecht mogelijk is. Het bloeit best wel, er is een fantastisch vet groot muziekpaleis. En als de randjes daadwerkelijk ook een beetje tot leven komen..."

De alternatieve kant van de muziek?
Pitto: "Ja, laten we hopen dat dat nog verder uitbreidt. Ik zag nog een post van Dakhaas over het Nachtburgemeesterschap. Freek Fabricius had me al getagd, 'is dat ook iets voor jou?' Het zou tof zijn als die groei doorgezet kan worden, als er nog meer mooie initiatieven bij kunnen komen. Wat dat betreft is 2015 nu al een mooi jaar."


Te zien: Studio Stekker Festival presenteert Peaking Lights @ EKKO, Utrecht, 23 juli 2015
Studio Stekker Festival @ Voorveldse Polder, Utrecht, 25 juli 2015

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht