#LGW15: Welke acts moet je gaan zien op Le Mini Who?

Elf aanraders voor de gratis variant van Le Guess Who?

Tekst: Lars Meyer/ Foto: Rob Sneltjes ,

Aanstaande zaterdag en zondag staan de Voorstraat en de Ooster- en Westerkade weer in het teken van Le Mini Who?, het kleine broertje van Le Guess Who? Zeker door de toevoeging van een tweede dag zou je door de bomen bijna het bos niet meer kunnen zien. Om te voorkomen dat je verdrinkt in het aanbod bieden wij je een lijst aan van elf acts die volgens ons écht niet te missen zijn.

LGHTNNG (zaterdag, Klijs & Boon, 13.30 - 14.00 uur)
Haal die Rubik's Cube en schoudervullingen maar weer uit de kast, de eighties zijn terug! Tenminste, als het aan de band LGHTNNG ligt. Synthpop at its finest, zonder dat het allemaal verouderd klinkt. Dat het ze voor de wind gaat bleek al toen ze nummer 'Sharks' op Youtube hadden gezet. Binnen twee maanden werd het nummer al veertigduizend keer bekeken op YouTube. Alsof je de wereld van de film Drive instapt, zo voelen de nummers van de Groningse band. Afgelopen juni speelden ze nog op Club 3voor12/Utrecht.

Naive Set (zaterdag, Café Tilt, 14.30 – 15.00 uur)
Oh, die zomerse dagen, waar zijn ze toch gebleven? Gelukkig is daar Naive Set, een heerlijk relaxte band uit Amsterdam. Dankzij de dromerige melodieën en de zuivere samenzang word je zo weer meegenomen naar die zorgeloze zomeravonden. Aan het hoofd van de groep staat Mikey Casalaina die dankzij zijn eigenzinnige stemgeluid de band een hele eigen kleur weet te geven. Beetje The Feelies en een tikkeltje Beach Boys. Mede dankzij het bekende Subroutine Records kwam hun eerste plaat begin vorig jaar uit en vorige maand brachten ze single 'Rabbits'. Deze zal uiteraard niet ontbreken op de 21e, als ze spelen in Café Tilt.

Moon Tapes (zaterdag, Hutspot, 16.00 - 16.30 uur)
Hoe komt het toch dat Nederlands talent soms eerder bekend is in het buitenland? Moon Tapes heeft hier ook van mogen proeven. Voordat zij aan de Popronde meededen, waren ze al opgepikt in Mexico en Japan. Gecreëerd uit de hersenspinsels van frontman Joep Meyer en gitarist Django Duijns timmert de band al een poosje aan de weg. Ongekend voor een band die nét een debuut EP uitgebracht heeft. Hoewel hun naam verwijst naar de maan klinkt de shoegaze die ze maken toch vrij zonnig en dat is lekker. Fraaie melodieën, dansbaar en erg aanstekelijk.

The Lumes (zaterdag, Kapitaal, 16.45 - 17.15 uur)
Maxime Prins, Mitchell Quitz en Lennard van der Voort zijn de leden van één van de spannendste acts uit Rotterdam: The Lumes. Het trio brengt een interessante mix van noiserock en post-punk en speelde afgelopen jaar al in zalen als Rotown en EKKO. Energiek, opgejaagd en snoeihard, waarbij bands als The Jesus and Mary Chain of Girl Band gelijk te binnen schieten. Dankzij de vele shows zijn ze niet lang onopgemerkt gebleven in het circuit en stonden ze al snel in voorprogramma's van onder andere Liturgy, Rats on Rafts en Protomartyr. Debuut EP Lust werd geproduceerd door Hello Venray's Henk Koorn en is sinds september uit.

Iguana Death Cult (zaterdag, ACU, 17.00 - 17.30 uur)
We kunnen er lang of kort over discussiëren, maar Iguana Death Cult is gewoon dé must-see van deze Le Mini Who?-editie. De jongens zijn hard op weg om de Nederlandse variant te worden van garagerock-helden als Ty Segall en Thee Oh Sees. Snel, ruw en druipend van de fuzz knallen deze jongens het hele land door. Hoe kan het ook anders dat ze hun werk, net zoals bij Burger Records, uitbrengen op old-school cassettes? Voor iedereen die denkt dat Mikal Cronin zichzelf verloochend door met een orkest in zee te gaan. Om maar het motto van Le Guess Who? 2014 erbij te halen: In Fuzz We Trust.

Sina Khani (zaterdag, PUHA, 17.30 - 18.00 uur)
Vorig jaar stond zijn Blowpipe Records labelgenoot Harry Merry nog in De Bastaard en deze editie is het de beurt aan Sina Khani. Deze voormalig komediant en talkshowhost is klaar voor een officiële doorbraak als artiest. De Iraans-Duitse Sina Khani ziet het helemaal zitten en laten we eerlijk zijn, met zo'n catchy wereldnummer als 'Shrek' moet dat helemaal goed komen. Als we enkel kijken naar de videoclip zou het onbegrijpelijk zijn wanneer deze man niet binnen no-time een enorme ster wordt. Het loont de moeite om even te googelen op The Sina Khani Show, echt.

Boyle (zaterdag, The Ink Society, 17.30 - 18.00 uur)
Boyle is ooit begonnen als een soloproject van Marten Timan (ex-We vs. Death, Shuriken en Wander) maar inmiddels uitgegroeid tot een vijfkoppige band. In de ingetogen gitaarliedjes is dezelfde melancholie te horen die ook het werk van We vs. Death kenmerkte, sommige gitaarloopjes herinneren ook vrij direct aan de Utrechtse postrockformatie. Maar Boyle heeft zeker een eigen geluid dat beelden van mooie weidse landschappen oproept en dat eerder hoopvol dan somber is. Eind september presenteerde de band het debuutalbum Release in de Metaal Kathedraal.

Geysers (zaterdag, Hutspot, 17.30 - 18.15 uur)
Nadat hij met het gestopte Novack enkele jaren indiepop maakte gaat frontman Alexander van der Linden onder de naam Geysers de elektronische tour op, geïnspireerd door artiesten John Lemke en John Talabot. In een relatief korte periode heeft Van der Linden al twee EP's uitgebracht met catchy nummers waarop hij analoge synths en drumcomputers combineert met zijn heldere, hoge stem. Nummers zoals 'Twin Higgs' nemen je mee op een dansbare trip langs lichtpunten door een donkere nacht.

Bonne Aparte (zaterdag, Kapitaal, 19.30 - 20.00 uur)
Le Guess Who? heeft inmiddels een behoorlijke reputatie opgebouwd met het aan de vergetelheid onttrekken van bijzondere Buitenlandse artiesten. Dat is op zich niet het doel van Le Mini Who?, maar met Bonne Aparte hebben ze wel een band staan die in die categorie valt. Bonne Aparte bestond maar iets meer dan een jaar (rond 2008) maar kreeg in die korte tijd wel de reputatie van een cultlegende met het titelloze debuutalbum en vooral de heftige en energieke live-shows. Zeven jaar nadat de band gestopt was merkte frontman Gerrit van der Scheer dat hij weer zin had om ongenuanceerde muziek te maken, vertelde hij aan 3voor12 Friesland. Datzelfde bleek het geval bij de meeste van de andere bandleden en anno 2015 is de band weer springlevend. In 2016 moet er een nieuw album verschijnen.

Wouter van Veldhoven (zondag, DRUK, 14.15 - 14.45 uur)
Sommige artiesten kiezen voor de traditionele aanpak: gitaar, drum en een bas. Vergeet dat allemaal, Wouter van Veldhoven werkt enkel met blikken, sigarendozen, oude tape recorders en kapotte radio's. Zoals je al kunt afleiden aan zijn 'instrumenten' is zijn muziek minstens zo eigenaardig en surrealistisch. Verwacht een mix van zelfgemaakte instrumenten en muziekcollages zoals we die kennen van William Basinksi en Fennesz. Dit kan enkel een heel bijzonder optreden gaan worden. Van Veldhoven is geen onbekende van het Le Guess Who?-festival, zo speelde hij er in 2013 ook al.

Von Nohrfeldt (zondag, Koffie Leute, 16.00 - 16.30 uur)
Hoewel Von Nohrfeldt niet enorm Nederlands klinkt, is dit project toch echt van Amsterdamse makelij. De man achter dit project, Rutger Muller, is geïnspireerd door klassieke grootheden als Morton Feldman en Georg Friedrich Händel. De groep mixt klassieke instrumenten als de piano of cello om daarna over te gaan in wat het meest in buurt komt van techno. Door deze opvallende combinatie van stijlen en instrumenten weet de band een soort buitenaards geluid te creëren. Niet alleen muzikaal een ervaring, beelden laten ook zien dat ze niet vies zijn van wat visuele effecten tijdens de show. Het trio speelden al eerder op festivals Sound of the Underground, Rewire en het Kade festival.


Te zien: Le Mini Who? 2015, zaterdag en zondag, 21 + 22 november 2015 @ Voorstraat, Ooster- en Westerkade, Utrecht. Entree is gratis. Het complete tijdschema vind je hier (download in pdf).