BFU verslag Club dB's BFU verslag Club dB's

Alexi Lalas, IX, Boss Capone & Orgaanklap

, Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht, Fay Troost / Foto's: Jerry van Vliet, Anahí Clemens & Gerard Kollaard

BFU verslag Club dB's

Alexi Lalas, IX, Boss Capone & Orgaanklap

Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht, Fay Troost / Foto's: Jerry van Vliet, Anahí Clemens & Gerard Kollaard ,

Vanaf 19.00 uur toveren wij samen met en onze partner dB's het Vrijheidspodium op het Plein van de Vrijheid om tot feestterrein 'Club dB's'. Achtereenvolgens kun je kijken en luisteren naar Alexi Lalas (winnaar 3voor12/Utrecht Award 2014), IX (glampop), Boss Capone (rocksteady) en Orgaanklap (glampunk) met tussendoor de anarchistische interventies van Bucket Boyz. Lees hier ons verslag van deze vrijheidsstrijders.

Alexi Lalas 19.00-19.40 uur, Vrijheidspodium


Als opener voor het vrijheidspodium is gekozen voor de Utrechtse indiepopband Alexi Lalas, opgericht door multi-instrumentalist Rinse Visser die de band vernoemde naar een oud-voetballer van het Amerikaanse elftal. Visser is naast frontman ook de schrijver van de nummers. De liedjes zijn dansbaar en bevatten een boodschap, al brengt hij deze wel heel direct naar voren bij de aankondiging ervan. "Dit is een verzoek aan iedereen om eens je televisie uit te zetten of gewoon weg te gooien, want er zijn tegenwoordig alleen nog maar kutprogramma's op", zegt Rinse. Laat het nu net toeval zijn dat Toni Peroni, momenteel op televisie te zien in de realityserie Toni & Tony: zo vader, zo zoon, in het publiek staat. De man laat blijken dat hij de grap waardeert. De sfeer op het veld is dan ook in één woord te omschrijven als 'ontspannen'. Mensen lijken geen behoefte te hebben aan dansen, maar kletsen hier en daar en luisteren naar de muziek. Alexi Lalas is bezig met hun nieuwe album. Hun vorige album heet The Best Is Yet To Come, de toekomst zal het leren.

IX 20.00 – 20.45 uur, Vrijheidspodium


Op het Vrijheidspodium is het de beurt aan IX (spreek je uit als 'iks'). De zon gaat inmiddels langzaam onder en dat is dan ook de reden waarom zanger Marnix Dorrestein vraagt of het publiek wat dichter bij het podium wil komen. "Laten we elkaar warm houden", zegt hij tegen het publiek. Marnix Dorrestein is het voorbeeld van een muzikale duizendpoot. Hij is niet alleen componist, producer en tekstschrijver, maar bespeelt daarnaast ook een hele hoop muziekinstrumenten. In de muziek van IX is de liefde voor popmuziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig terug te horen. Elektronische vrolijke loopjes met een stevige beat eronder. De exotische invloeden van IX doen de regen van vandaag vergeten.

Boss Capone 21.10 - 21.50 uur, Vrijheidspodium


Zwarte polo’s en Franse petten is wat Boss Capone typeert. De Haarlemse reggaeband werd in 2012 opgericht door Boudewijn 'Boss' van Trigt. "Voelen jullie je al een beetje vrij? Ik wel. Ik moet me bedwingen, zo vrij voel ik me", zegt hij tegen het publiek. Boss Capone treedt door heel Europa op, maar sinds in Maart het nieuwe album Boss Capone's 69 Reggae Bonanza uit is, doen de mannen meer shows in Nederland. Of het nu aan de alcohol, de muziek of een combinatie van beide ligt, het publiek danst erop los. Eén ding is zeker, met hun ervaring in diverse reggae- en skabands weet Boss Capone als geen ander een show weg te geven.

Orgaanklap 22.15 - 23.00 uur, Vrijheidspodium


Terwijl op het Hoofdpodium Dotan zijn eerste nummer speelt, breekt bij het Vrijheidspodium de chaos uit, voordat de show überhaupt begonnen is. "Stukje soundcheck. Niet enthousiast doen", roept zanger Jeff Tropicana van de Nederpunkband Orgaanklap naar zijn publiek. Het publiek kan niet wachten. Zij negeert de uitspraak en gooit de handen in de lucht. Enkele minuten later, nadat de band is aangekondigd, lopen de muzikanten geschminkt, halfnaakt en in bebloede Hollandshirts het podium op. Gitarist Jim Holland tovert ondertussen confetti uit zijn speedo. Wie geen idee heeft wat hij kan verwachten, weet niet wat hem overkomt. Wanneer Orgaanklap het nummer 'Druppel in mij' inzet, ontstaat binnen enkele seconden een moshpit. Nummers vol zelfspot en ergernissen worden afgewisseld met de grappen van Tropicana. De band vertelt dat ze sinds kort in Utrecht wonen, dus Utrecht: bereid je voor op meer Orgaanklap.


Gezien: Alexi Lalas, IX, Boss Capone & Orgaanklap tijdens Bevrijdingsfestival Utrecht, dinsdag 5 mei 2015 @ Park Transwijk, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht