Tweede editie Utregse Unie is onderweg Tweede editie Utregse Unie is onderweg

Urban culture festival klaar voor de volgende stap op 27 september

, Tekst: Menno de Meester / Beeld: Paul van Dorsten

Tweede editie Utregse Unie is onderweg

Urban culture festival klaar voor de volgende stap op 27 september

Tekst: Menno de Meester / Beeld: Paul van Dorsten ,

Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar maakt hiphopfestival Utregse Unie een volgende stap. Wat begon als een avondfestival in HAL16 wordt nu een dagfestival met meer aandacht voor de randprogrammering en de totale beleving. We spraken met organisator Tim van Reyswoud over de groei van het festival en met Jasper Saman van Stichting Habek over de niet te missen acts.

Hiphopfestival Roffest was met drie edities een vaste waarde in Utrecht. Na de verregende editie in 2010 was het even stil, maar vorig jaar kwamen organisators Habek en het Kaasschaafcollectief met een waardige opvolger: het indoorfestival Utregse Unie. Tim verklaart: “We hebben het festival naar binnen verplaatst, dan heb je wat meer controle over de elementen. Vorig jaar was het in HAL16. Het was toen gratis en we zaten aan de max van de capaciteit: aan het einde van de avond mochten er niet meer mensen naar binnen.”

En nu een stapje groter?
“De eerste editie was echt een avondding,” aldus Tim. “Dit jaar wordt het een dagfestival. Het begint om 13:00 uur en duurt officieel tot 23:00 uur. Maar er is bij de buren van dB’s een afterparty tot 04:00 uur in samenwerking met Drop. Daar programmeren wij een aantal dj’s. In totaal 15 uur plezier voor maar €11,50. Er is gewoon meer te doen. Vorig jaar lag de nadruk meer op de muziekprogrammering. Er waren twee area’s met veel muziek en wat randprogrammering. Maar dit jaar pakken we veel groter uit, waarbij de randprogrammering meer wordt onderstreept. Er zijn ook dit keer weer twee area’s: de Black Box, in de grote zaal is van NUtrecht, daar is de mainstage. In het begin van de dag gaan Falus en Skatepark Utrecht samenwerken om daar tegenover een heel streetparcours neer te zetten. Daar zal het Falus Super NK worden gehouden, een skateboardcontest. Er zal een grote prijzenpot te halen zijn van €500. Skateshop Supervet stelt ook prijzen beschikbaar. De skateboarders en de urban cultuur gaan hand in hand wat dat betreft. We wilden hen ook de kans bieden om naast de muziek ook hun eigen ding te kunnen doen.”

Er staat ook street art op het programma.
“Er is inderdaad een expositie. Mok-C van Raw Basics, die ook ’s avonds komt draaien, komt exposeren. Hij bouwt een 3D-stellage met daarin het werk dat hij gaat presenteren. Alle andere kunstenaars gaan 2D exposeren, stukken, pieces, schilderijen, wat dan ook. Dikkens exposeert zijn stencil art en Junction Yard en Dees gaan ook een aantal stukken presenteren. Verder is er de Toffe Shit Markt, die spreekt voor zich: we hebben ondernemers gevraagd waarvan wij vinden dat ze toffe shit verkopen. Kapitaal gaat daar de Utregse Unie-shirts zeefdrukken en Jongkruit gaat van oude Roffest-banieren laptophoezen en tassen naaien. Lock ’n Load, Utca’s Finest, Falus, zij zullen allemaal op de markt staan. Dit vindt allemaal plaats in de Lounge, waar je eten kan halen en kan zitten. Daar is ook een tweede podium waar constant dj’s zullen draaien.”

Denk je dat er nog groeipotentie in zit voor de komende jaren?
Tim ziet zeker mogelijkheden: “Als je bekijkt hoe veelzijdig we dit jaar zijn, denk ik dat het wat dat betreft zeker groeipotentie heeft. Eerst een avondfestival, nu een hele dag. Het is veelzijdig genoeg om het publiek bezig te houden. Vorig jaar hadden we rond de 600 bezoekers binnen. Ik hoop dat we dit jaar weer zoveel respons krijgen. Utregse Unie wordt een jaarlijks evenement. Het doel is om een platform te creëeren voor urban cultuur. Utrecht staat centraal, maar we nodigen ook mensen uit uit andere steden. Zelfs internationaal: Plastician komt uit Engeland.”

De line-up is inderdaad behoorlijk indrukwekkend. Pionier in dubstep en grime, Plastician, komt uit Engeland overvliegen. De grootste bassproducers in Nederland, Krampfhaft, Guerilla Speakerz, BeauDamian, Subp Yao zijn er allemaal bij. Er staan ook een aantal Utrechtse namen op het affiche, zoals Reazun x Nav en Atactic.
“Frank Los heeft de line-up samengesteld. Hij is zelf dj en weet goed wat er speelt. Ik denk dat het een mooie mix is tussen lokaal, nationaal en internationaal. Pioniers. Mensen die nieuwe dingen doen en lekker bezig zijn binnen de urban cultuur. Namen die mensen al kennen of nog niet. Als je het gaat checken kom je erachter dat het allemaal kwalitatief hoogstaande namen zijn.”

Inmiddels is ook Jasper, directeur van de Utrechtse hiphop Stichting Habek, aangeschoven. Hoe staat het er nu voor met hiphop in Utrecht?
Jasper: “Anders dan een paar jaar geleden, de scene is wat meer verspreid. Maar er gebeuren wel veel nieuwe dingen. Cats van vroeger, maar ook jonge gastjes van een jaar of 16, 17 die bezig zijn. Volgens mij is het groter dan we denken, maar zit het heel erg terug in het zolderkamerhoekje, zoals we dat een aantal jaar geleden al hadden. Het begint langzaam wel weer te groeien. Jongens die al wat ouder zijn, boven de 25, die zijn ook weer met nieuwe dingen bezig. Kijk naar Stropstrikkers, die weer opnieuw begonnen zijn, Reazun, Ill & Ape die weer bezig zijn. Er gebeuren genoeg dingen, nu is het de bedoeling dat ze voldoende podiumplekken krijgen.

Zien we dat ook terug in de line-up van Utregse Unie?
Jasper: “Akkefiets, is een van de jongere generatie gasten. Ill & Ape en Reazun zijn al wat ouder. MC Atactic gaat een try-out doen van zijn nieuwe EP op de afterparty.”
Tim: “Dat is een primeur, die staat ook nog nergens online. Verder is er Propo ’88, ook een van de jongen gasten. Die heeft ook zijn studio hier in Utrecht en is vol aan de weg aan het timmeren als producer en dj. Hij werkt ook samen met Da Shogunz. Oldskool minded hiphop met een leuke crew. Ze doen vooral dingen in het buitenland, daar ligt hun fanbase vooral. Verder draaien Sands & Skidz op de afterparty.”

Welk optreden hebben jullie het meest zin in? Waar kijken jullie het meest naar uit?
Tim: “Ik durf het eigenlijk niet te zeggen. Eigenlijk wil ik alle artiesten wel zien. Torus is een hele jonge gast uit Den Haag, daar ben ik heel benieuwd naar. Krampfhaft heeft natuurlijk een nieuwe plaat uit, dat is altijd goed. Hetzelfde geldt voor Reazun. Er zijn veel gasten die wat nieuws uit hebben: Ill & Ape heeft net een nieuwe track uit en Subp Yao komt vandaag met een nieuwe EP op Doggtown Records, het label van Guerilla Speakerz. We hebben een hele actuele line-up.”

Jasper: “Ik kijk uit naar de afterparty, dan kan ik bier gaan drinken.”


Te zien: Utregse Unie met o.a. Plastician, Krampfhaft, Guerilla Speakerz x Beaudamian, Reazun x Nav, zaterdag 27 september, 13:00 – 23:00 uur @ NUtrecht, Utrecht.

Afterparty met Propo ’88, Sands & Skidz en Atactic, 23:00 – 04:00 uur @ dB’s Utrecht.
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht