Programmeur Martijn Mannak over Hofman Café en de Utrechtse muziekscene Programmeur Martijn Mannak over Hofman Café en de Utrechtse muziekscene

“Misschien vertrek ik wel naar het buitenland”

, Tekst: Kelly Leeuwis / Foto's: Martijn Mannak

Programmeur Martijn Mannak over Hofman Café en de Utrechtse muziekscene

“Misschien vertrek ik wel naar het buitenland”

Tekst: Kelly Leeuwis / Foto's: Martijn Mannak ,

Programmeur, boeker en mede-initiator van Staplab; ras-Utrechter Martijn Mannak is allang geen onbekende meer in de Utrechtse muziekscene. Sinds een jaar is hij de vaste programmeur van Hofman Café, dat sinds zijn komst een metamorfose heeft ondergaan. Deze week viert Hofman zijn 15-jarige jubileum met een strandfeestje voor de deur. Reden genoeg om Martijn Mannak een keer aan de tand te voelen over zijn ervaringen met en mening over de Utrechtse muziekscene.

Je hebt het afgelopen jaar hard gewerkt om Hofman op de 'muziekkaart' van Utrecht te zetten. Hoe heb je dat aangepakt?

“Mijn missie is Hofman voor een breed publiek aantrekkelijk te maken. Elke donderdagavond kun je nu bij Hofman terecht voor gratis livemuziek. We zijn, samen met Poppodium & Eetcafé Stathe, één van de weinige cafés in Utrecht die op wekelijkse basis gratis live muziek aanbiedt. Op de donderdagavond staat vaak ofwel een nieuwe band die ik hiermee een kans geef podiumervaring op te doen, ofwel een band die in zijn regio, bijvoorbeeld Groningen, al flink populair is en nu graag in Utrecht wil spelen.”

Als je terugkijkt op het afgelopen jaar, waar ben je dan met name tevreden over?

"Er is een goede basis gelegd; het is niet lukraak meer een avond of evenement organiseren. Naast muziek organiseren we nu ook comedyavonden en gaan we de samenwerking aan met verschillende organisaties zoals Popronde, Stukafest en Pollination. Wat erg gaaf is, is de International Comedy Night. Die loopt als een trein. Het is de enige Engelstalige comedyavond in Utrecht en dat is blijkbaar een gat in de markt.”

Waar ligt voor jou de uitdaging als programmeur van Hofman?

“De uitdaging ligt hem er met name in het publiek te blijven boeien. Dat lukt de ene keer beter dan de andere. Zo hadden we een Movember eindfeest wat niet helemaal top liep, omdat we er wellicht te laat mee begonnen waren. Maar door een constante programmering en promotie weten we nu steeds meer mensen te bereiken die bij ons een speciaalbiertje komen drinken en van de live muziek genieten. Tot nu toe gaat dat dus goed.”

Wat ben je op korte termijn bij Hofman van plan?

“Op donderdag 16 oktober lanceren we een nieuwe dansavond: Poppenkast. Tijdens Poppenkast draaien we vooral swinghouse, swingbeats, rock & roll en alles daartussen. Denk aan C2C, Parov Stelar en af en toe een beetje house. We richten ons met dit concept op 21+.”

Naast je werk bij Hofman, ben je ook boeker voor onder andere My Blue Van en T.S. Eliot Appreciation Society. Sinds vorige week doe je dit bij Full Spectrum Bookings. Wat is jouw ervaring als boeker om Utrechtse muzikanten zowel in Utrecht als daarbuiten geprogrammeerd te krijgen?

"Als Utrechtse artiest kun je in Utrecht veel spelen, er zijn zat plekken om meters te maken. Die mogelijkheden heeft een band in Friesland of Groningen veel minder. Het is voor Utrechtse bands naar mijn idee daarom ook makkelijker om buiten de eigen regio op te treden, vanwege de bereikbaarheid binnen de Randstad. De keerzijde is dan wel weer dat Utrechtse muzikanten op moeten passen dat ze zichzelf niet doodspelen in hun eigen stad. Utrecht is ook weer niet zo groot, dus het kan al snel een overkill van een bepaalde band worden. Daar let ik als boeker altijd erg op.”

Welk advies kun jij Utrechtse muzikanten geven die buiten de Utrechtse grenzen zouden willen optreden maar die niet weten hoe ze dat moeten aanpakken?

“Zoek contact met een andere band uit de betreffende regio en regel een show voor hen in Utrecht, dan zullen ze het sneller ook voor jou doen. Je kunt ook proberen zelf shows te organiseren in de stad waar je wilt spelen. Begin met kroegjes, bouw een beetje fans op en toon vooral de podia waarom ze jou moeten boeken en niet een lokaal bandje.”

Tegenwoordig organiseert bijna elke hippe winkel, lunchroom of kroeg wel eens een middag of avond met livemuziek. Wat vind je van het totaalaanbod aan verschillende typen podia op dit moment in Utrecht?

"In Utrecht gebeurt bizar veel op het gebied van livemuziek, al denk ik dat heel veel mensen dat niet weten. Iedereen organiseert op eigen houtje kleine en middelgrote evenementen en bereikt daarmee altijd hun eigen doelgroep. Het bereiken van een nieuw publiek is veel moeilijker, terwijl die groep wellicht ook geïnteresseerd is. Desondanks is dit wel vruchtbare grond voor artiesten om ervaring op te doen en voor het ontstaan van weer nieuwe initiatieven."

Je geeft aan dat het moeilijk is een ‘nieuw publiek’ te bereiken. Heb je daar bij Hofman ook mee te maken? En hoe ga jij daarmee om?

“Uiteraard hebben we daar ook bij Hofman mee te maken. Maar juist door de diversiteit van het evenementenaanbod hopen we ander publiek te bereiken, dat ook op donderdag langskomt en eventueel weer een andere keer komt borrelen of dineren.”

Veel muzikanten zeggen dat de samenwerking kenmerkend is voor de Utrechtse muziekscene. Hoe ervaar jij dit?

"De muziekscene in Utrecht is zeker uniek, zelfs in Amsterdam benijden veel muzikanten de sfeer hier. Het is te gek om te merken dat iedereen naar elkaars (release)shows gaat en elkaar helpt met plannen, managementtips of wat dan ook. Er is ontzettend veel goodwill van zowel podia en festivals naar de artiesten als andersom. Ook onder organisatoren onderling merk ik dat. Iedereen open staat voor nieuwe initiatieven, kijk maar naar Le Mini Who? dat zich in de gehele Voorstraat verspreidt.”

Wat zijn jouw eigen ambities voor lange termijn? Vallen die nog wel binnen de Utrechtse grenzen?

"Als geboren en getogen Utrechter zal ik Utrecht niet snel verlaten, maar momenteel werk ik bij Full Spectrum in Amsterdam en misschien vertrek ik ook nog wel naar het buitenland als Nederland te klein wordt. Je weet het nooit. Voorlopig blijf ik hier tot het niet meer gezellig is."

Nog even terug naar Hofman. Vrijdag vieren jullie je 15-jarig jubileum met een groot feest. Ik hoorde dat er ook een container aan zand wordt geloosd die niet wordt opgehaald.. Wil je misschien van deze gelegenheid gebruikmaken om alvast een oproep te doen?

"Haha, ja die bak zand... Die gaan we toch maar niet doen. We hebben wel gewoon livemuziek, lekkere dj's en natuurlijk een barbecue! Dus kom vooral lekker feest vieren en bier drinken."


Te zien: 15 jaar Hofman Café, entree: gratis, vrijdag 19 september 2014, 17.00 - 23.00 uur @ Hofman Café

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht