'Number Nine' presenteert nieuwe album in EKKO 'Number Nine' presenteert nieuwe album in EKKO

Clockwork Radio ijzersterk als voorprogramma

, Tekst: Luigi Zanin / Foto's: Eric Duivestijn

'Number Nine' presenteert nieuwe album in EKKO

Clockwork Radio ijzersterk als voorprogramma

Tekst: Luigi Zanin / Foto's: Eric Duivestijn ,

Number Nine wordt in 2009 uitgeroepen tot 3FM Serious Talent met single 'Sun, Sun, Sun' van hun debuut EP. De band tourt door Nederland en Duitsland en doet mee aan de Popronde. Debuutplaat 'New Ways' komt, na wat bezettingswisselingen, uit in 2012. In het voorjaar van 2014 wordt begonnen met de opnames voor het tweede album in Studio Janoski, met producer Matthijs Kievit. Donderdagavond 11 september presenteert Number Nine 'Wiser Than Before' in Poppodium EKKO.

De Utrechtse vierkoppige formatie Number Nine wordt vaak vergeleken met bands als The Kooks en Crowded House en wordt naar eigen zeggen ook geïnspireerd door The Beatles en de Beach Boys. Op 'Wiser Than Before' staan nummers die ­­­­qua sound vergelijkbaar zijn met die bands.
De afwisseling tussen de nummers lijkt echter groter als de band begint te spelen in EKKO. Het contrast tussen de snelle en rustige nummers is duidelijker merkbaar en ook qua instrumenten is te zien dat de band graag experimenteert. Zo gebruiken ze bij een van de songs zelfs een Güiro, een slagwerkinstrument met een raspend geluid uit Midden- en Zuid-Amerika. Tussen het spelen van de nummers door maken de bandleden vaak snel even contact met het publiek door een grapje of een leuke anekdote. Daarnaast stralen ze en lijken ze oprecht te genieten van het optreden. 

De vraag na het zien van het optreden is echter hoeveel potentie Number Nine heeft om nog bekender te worden. De kleine zaal van EKKO stroomt redelijk vol bij de klanken van voorprogramma Clockwork Radio, maar is niet uitverkocht als Number Nine begint te spelen. De band heeft een trouwe groep fans, maar lijkt deze dus nog niet echt uit te kunnen breiden. Dat neemt niet weg dat het publiek dat er staat, enthousiast meedeint op de klanken van bijvoorbeeld het nummer 'The Man With The Van', en de band een stevig en solide optreden geeft.
Dat de meeste mensen uit het publiek ook echt fan zijn van Number Nine, blijkt ook uit de verkoop van de LP's en cd's na de optredens. Vooral de door de band gesigneerde vinyl versie van 'Wiser Than Before' en de cd's van Clockwork Radio zijn erg populair.

Voorprogramma Clockwork Radio was dan ook een positieve verrassing. De band weet het publiek de zaal in te lokken met zijn Engelse alternatieve rocksound. Ook de energieke zanger van de band zorgt daarvoor, door tussen de nummers door het publiek te overladen met complimenten. 'You people are all so beautiful!', roept hij terwijl hij over het podium danst. Al die elementen bij elkaar maakten het optreden van Clockwork Radio erg indrukwekkend. In Engeland is het succes dan ook al redelijk snel aan komen waaien. Daarnaast hebben ze meerdere keren getoerd door Europa en zijn ze daar nu weer mee bezig. Samen met Number Nine spelen ze de komende dagen nog shows in Nederland, voordat ze weer teruggaan naar Wales en Engeland. De samenwerking met Number Nine werkt tot nu toe in ieder geval prima. De bands vullen elkaar aan en passen qua sound goed bij elkaar.

Gezien: Number Nine en Clockwork Radio, 11 september 2014 @ Poppodium EKKO, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht