Interview: Tien jaar met… Emil Landman Interview: Tien jaar met… Emil Landman

"Voor de Peppers speelde ik mijn vingers kapot"

, Tekst: Kelly Leeuwis / Foto's: Emil Landman

Interview: Tien jaar met… Emil Landman

"Voor de Peppers speelde ik mijn vingers kapot"

Tekst: Kelly Leeuwis / Foto's: Emil Landman ,

3voor12/Utrecht vraagt in 2014 aan diverse muzikanten hoe zij de afgelopen tien jaar hebben ervaren. Dit keer vragen we het aan singer-songwriter Emil Landman. De sportieve romanticus is net thuis van een fietstrip naar Parijs, die hij met zijn bandleden succesvol aflegde. Met mooie herinneringen in het achterhoofd, is hij momenteel hard aan het repeteren voor de release van zijn debuutplaat Colours And Their Things.

In hoeverre was je tien jaar geleden al bezig met muziek?

“Tien jaar geleden was ik veertien en duurde het nog twee jaar voordat ik gitaar zou gaan spelen. Ik luisterde toen ook nog naar Dance of Death van Iron Maiden. Als 14-jarige puber twijfelde ik ook nog over wat ik later wilde worden. De opties professioneel gamer, stuntman en astronaut wisselden wekelijks van nummer één.”

Wat zijn belangrijke momenten voor jou als muzikant geweest?

“Toen ik voor mijn zestiende verjaardag mijn eerste gitaar kreeg, liet ik de droom om gamer en stuntman te worden meteen varen. Ik was verkocht en zat urenlang mijn vingers kapot te spelen op ‘Under The Bridge’ van de Red Hot Chili Peppers. Toen ik die song voor het eerst hoorde, wilde ik niets anders meer dan dat kunnen spelen.”

Waar hoopte je tien jaar geleden dat je nu zou staan? En is dat gelukt?

“Als je me dat toen had gevraagd, moet ik eerlijk toegeven dat ik had gezegd dat ik wereldkampioen Kolonisten van Catan wilde worden. Helaas nog niet gelukt, maar vraag het over tien jaar vooral nog eens!”

Wat is voor jou kenmerkend aan de Utrechtse muziekscene?

“Je hebt in Utrecht talloze kleine, intieme plekjes waar je kunt spelen en tegelijkertijd staat er een muziekcomplex met vijf immense zalen (TivoliVredenburg, red.). Er gebeurt vooral ontzettend veel in Utrecht. Dat zie je daarin terug, maar ook in de hoeveelheid toffe bandjes en releases die uit Utrecht komen.” 

Waar ben je momenteel mee bezig?

“Op 3 oktober verschijnt mijn debuutalbum Colours And Their Things. Nu ben ik daarom voornamelijk druk met het voorbereiden van de release en het repeteren voor de shows die rondom de release gepland staan. Zoals de releaseshow in De Helling op 3 oktober. Daarnaast moet ik zeggen dat ik deze zomer net wat te weinig heb gezwommen dus dat ga ik zometeen maar eens doen.“ 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Ik hoop na die release zoveel mogelijk live te mogen spelen. Ik vind het schrijven en opnemen van muziek een van de mooiste dingen die er zijn, maar liedjes gaan pas echt leven als je ze voor mensen mag gaan spelen.” 

Te zien: Emil Landman albumrelease, vrijdag 3 oktober 2014 @ De Helling, Utrecht.


Wil jij meer weten over 10 jaar Utrechtse popmuziek?

Wil jij weten wat er in de Utrechtse popmuziek de afgelopen 10 jaar nog meer voor moois is gebeurd? Dan is het fotoboek [on]zichtbaar in Utrecht wat voor jou. Met dat fotoboek brengt 3voor12/Utrecht het mooiste van 10 jaar Utrechtse popmuziek in beeld brengt. Het boek wordt in november 2014 uitgebracht. Voor meer informatie over het boek ga naar www.onzichtbaarinutrecht.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht