3voor12/Utrecht lokaliseert: Sofie Letitre

Sofie Letitre speelt in Het Gebouw

Camera en montage: Timo Millitz & Matteo Villa / Audio: Ferdy van der Singel / Tekst: Fimke Duursma ,

Het nieuwe concept 3voor12/Utrecht Lokaliseert laat veelbelovende bands spelen op onverwachte locaties. Het doel hierbij is zowel de band als de locatie onder de aandacht te brengen. Een combinatie die vaak verrassende videosessies oplevert.

Singer-songwriter Sofie Letitre houdt wel van een experimentje. Zo verhuisde ze 2,5 jaar geleden van Groningen naar Utrecht om zichzelf opnieuw te ontdekken. Ook op haar tweede album, dat nu in de maak is, slaat ze een nieuwe weg in. De geijkte vorm van coupletje-refreintje laat ze los voor een Radiohead-achtige benadering waarbij je als het ware in de muziek kunt verdwalen. In deze sessie speelt ze net zo’n nummer. Hoewel het liedje haar dierbaar is, gaan we het waarschijnlijk niet terughoren op het album.

De sessie is opgenomen in Het Gebouw, een opvallende witte blokkendoos in Leidsche Rijn. Het minimalistische pand – twee blokken die kruiselings over elkaar liggen – is ontworpen door kunstenaar Stanley Brouwn. Twee keer per jaar verzorgt De Vrijstaat er een interactieve expositie voor iedereen vanaf zes jaar. In de tijd daartussen kunnen kunstenaars er hun werk exposeren. De Vrijstaat is één van de cultuurprojecten van stichting Via Vinex.