Weekagenda week 44

Onze tips: Mogwai, Emil Landman e.a., Club 3voor12/Utrecht, Catch, Lorrainville, Kalio Gayo, Sven Agaath, Sebadoh

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Een (te) volle weekagenda deze keer waarin we tippen: postrock-pioniers Mogwai, Emil Landman, onze eigen Club 3voor12/Utrecht, Catch festival, indierock-legende Sebadoh en releaseshows van Lorrainville, Kali Gayo en Sven Agaath.

Wie: Mogwai
Wat: legendarische postrockband
Wanneer: woensdag 29 oktober 2014 (19.30 uur)
Waar: TivoliVredenburg
Schade: € 25

Onze redactie herbergt verschillende postrockliefhebbers. Voor de zomer waren die al blij met komst van Slint, de aartsvaders van het genre, en een paar maanden later komt ook Mogwai naar TivoliVredenburg. De schotten zijn minstens zo invloedrijk als Slint en hebben in ieder geval meer albums uitgebracht. Het achtste, The Rave Tapes, borduurt verder op de weg die Mogwai al een tijd is ingeslagen: een nieuw geluid waarin synthesizers en elektronica een prominente rol spelen. Live gaat het er nog steeds vol op!

Wie: The Vagary, Whitley SD en Cirque Valentin en een dj-set van Counter Jib
Wat: Club 3voor12/Utrecht
Wanneer: donderdag 30 oktober 2014 (21.00 uur)
Waar: dB's
Schade: gratis

Na een lange nazomer is de herfst nu toch écht begonnen en mogen de winterjassen weer uit de kast. Gelukkig kun je je op donderdag 30 oktober opwarmen bij een nieuwe editie van onze maandelijkse showcase-avond Club 3voor12/Utrecht in dB’s. De programmeurs hebben namelijk een line-up samengesteld waarbij het moeilijk is om stil te blijven staan! Op het podium zie je The Vagary met catchy en dansbare gitaarpop en Cirque Valentin, funkcircus waarbij je ogen tekort komt. Whitley SD zorgt met haar liedjes voor het introspectieve moment van de avond. Plus: een dj-set van Counter Jib!

Wie: Emil Landman + Rondé + Sue The Night + Cheaters
Wat: twee jaar Hi-Fi Klubben Utrecht
Wanneer: donderdag 30 oktober 2014 (17.00 - 21.00 uur)
Waar: Hi-Fi Klubben, Mariastraat
Schade: gratis
 
Deze week bestaat Hi-Fi Klubben Utrecht twee jaar. En dat wordt gevierd met enkele live optredens in de winkel op donderdag 30 oktober. Niet de minste artiesten spelen vanaf 17.00 uur aan de Mariastraat op het verjaardagsfeest: Emil Landman, Sue the Night en Rondé - alle drie 3FM Serious Talent - kun je komen bewonderen. Het Amsterdamse Cheaters sluit de koopavond om 20.30 uur af. Ook bij café Boslust en 30 ml Coffee Roasters in de Mariastraat kun je terecht voor live muziek tijdens deze avond.

Wie: Lorrainville 2.0
Wat: band als uitvloeisel van Facebook-spel
Wanneer: vrijdag 31 oktober 2014 (19.30 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 12

Lorrainville ontstond op een vrij unieke manier: door een Facebookspel waarbij producer Guido Aalbers een fictieve albumhoes maakte. Vervolgens leek het Aalbers leuk om met wat vrienden, onder wie Peter Slager (BLØF) en Anneke van Giersbergen, ook de muziek van deze plaat te maken. In 2011 verscheen het
sterke album You May Never Know What Happiness Is, dat een Edison Award kreeg. Omdat het succes en het plezier naar meer smaakten werd deze zomer een tweede album opgenomen, Desire The Reckless. De officiële presentatie is vanavond in De Helling.

Wie: Hudson Mohawke, Kaytranada, Nils Frahm, Simian Mobile Disco performing Whorl, Clark, Kindness, 030303, Nuno Dos Santos en meer
Wat: Catch
Wanneer: vrijdag 31 oktober 2014 (20.00 - 5.00 uur)
Waar: TivoliVredenburg
Schade: €35

Catch is het indoor-broertje van Pitch. Net als Pitch heeft Catch een sterke focus op live-acts.
Onder andere Clark, Nils Frahm en What So Not (Flume en Emoh Instead) doen op 31 oktober de eerste editie van het indoorfestival aan. In totaal spelen er ruim twintig live-acts en dj's. Ze zijn te zien in de Ronda, Pandora, Cloud Nine en omliggende zalen van TivoliVredenburg. Het volledige programma en tijdschema vind je hier.

Wie: Kalio Gayo + Circle J + Mala Vita (small) + dj’s
Wat: urban folk
Wanneer: zaterdag 1 november 2014 (20.00 uur)
Waar: Moira, Wolvenstraat 10
Schade: €5 (voorverkoop kaartjes: Puha en Plato)

Met het nieuwe album Drango 13 wil Kalio Gayo laten zien en vooral laten horen dat je na een groot verlies door kunt gaan. Egbert den Braber, Kalio Gayo’s banjospeler en muzikale grondlegger, overleed in 2011 vlak na de presentatie van het vijfde album Parti y Prije. Na zijn dood heeft de band andere bronnen moeten aanboren, maar de muziek is op dezelfde weg verder gegaan: vrolijk en vol energie. Op zaterdag 1 november sluit de band de tour rond het nieuwe album af met een 'Fuel to the Fire’-party, samen met Circle J en Mala Vita (small) en de dj’s Tommi, Pizdabolkin, Gustav en Said & Juan Moira.

Wie: Sven Agaath (release) + The Fire Harvest + Big Hare + Howart
Wat: shoegaton + slowcore + elektronische shizzle + audiovisuele psychedelica
Wanneer: zaterdag 1 november 2014 (20.30 uur)
Waar: Vechtclub XL
Schade: €10 € 10 (inclusief Sven Agaath cd)

In de Vechtclub XL worden vanavond twee feestjes gevierd. Allereerst de release van Simple Field Calculator, het debuutalbum van het Utrechtse shoegaton-duo Sven Agaath. Dat album verschijnt op Tiny Room Records, een nieuw platenlabel dat zich richt op underground-artiesten ergens tussen experimentele indierock, lo-fi, noise, grunge en shoegaze. En laat dat label nou vanavond zijn lanceerparty vieren. Twee feestjes voor de prijs van één dus! Met naast Sven Agaath ook The Fire Harvest, Big Hare en Howart.

Wie: Sebadoh + The Mantles
Wat: lo-fi indierock
Wanneer: Zondag 2 november 2014 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: €15

Moeten we nog uitleggen wie/wat Sebadoh is? De
Amerikaanse band wordt halverwege de jaren tachtig opgericht door Lou Barlow. Barlow speelt dan in Dinosaur Jr. maar is daar niet de belangrijkste songschrijver. Sebadoh is zijn echte uitlaatklep, een band die samen met groepen als Guided By Voices en Pavement verantwoordelijk is voor een stroming lo-fi indierock die van gigantische invloed zou zijn op muzikanten in de jaren die volgden. Na een aantal onderbrekingen kwam Sebadoh in 2007 weer bij elkaar en in 2013 volgde met Defend Yourself het eerste nieuwe werk in veertien jaar. En zondag staat de band dus gewoon in EKKO. Gaan!