Weekagenda week 43

Onze tips: White+, The Shape of Punk to Come, Meridian Brothers, Thomas Azier, De Nachtapotheek, Peter Broderick

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Een mooi en gevarieerd aanbod in de live-tips van deze week, achtereenvolgens: Chinese noiserock van White+, een nieuwe editie van The Shape of Punk to Come, psychedelische salsa van de Meridian Brothers, donkere, elektronische songs van Thomas Azier, de nieuwe hiphop-avond De Nachtapotheek en indiefolk met piano van Peter Broderick.

Wie: White+ en Shuriken
Wat: noise, drones + noiserock
Wanneer: woensdag 22 oktober 2014 (21.00 uur)
Waar: ACU
Schade: € 5

Mooi verhaal over de band van vanavond op de site van ACU: "In
het oude China bepaalde een complexe kleurensymbologie o.a. de gepaste kleding bij specifieke gelegenheden. Wit, het symbool van zowel puurheid als onbekendheid, werd en wordt bijvoorbeeld gedragen tijdens begrafenissen als kleur van rouw. In het moderne China is daar de band White+ (voorheen White). White+ is een duo uit Beijing, bestaand uit Zhang Shou Wang en Shen Jing. Eerstgenoemde was mede-oprichter van de "No Beijing? noise movement (waaruit de band is ontstaan) en is tevens frontman van één van China's meest populaire indiebands CarSick Cars. Het duo werd 'ontdekt' door Blixa Bargeld (Einstürzende Neubauten), die het eerste album produceerde. White+ mengt de basisingrediënten noise en minimalism tot een soms dikke, soms dunne, maar altijd dronende soep. Naast vele optredens in eigen land speelde White+ reeds in de VS (SXSW) en in Europa (o.a. op Sonar)." Het door Pollination georganiseerde optreden is het enige in Nederland. Daarnaast wordt er in ACU een film vertoond over de Chinese undergroundscene. Support komt van de Utrechtse noiserockband Shuriken, dat onder andere nummers gaat spelen van het later te verschijnen tweede album.

Wie: Wasted Bullet, Divine Sins en OTIS
Wat: The Shape of Punk to Come
Wanneer: donderdag 23 oktober 2014 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 8
 
The Shape Of Punk To Come is niet alleen een album van de zwaar onderschatte Zweedse hardcoreband Refused, het is ook de titel van een terugkerende concertavond in EKKO met hardcore-, punk- en metalbands. Donderdag 23 oktober is de vierde editie met Wasted Bullet, Divine Sins en OTIS.
Wie: Meridian Brothers
Wat: psychedelische cumbia en salsa
Wanneer: donderdag 23 oktober 2014 (19.30 uur deur open)
Waar: TivoliVredenburg Cloud Nine
Schade: € 15

"Het genre is onverklaarbaar in Nederlandse begrippen", schreven onze collega's van 3voor12 Gelderland iets meer dan een jaar geleden over Meridian Brothers. D
e band put zowel uit de rijke cumbia- en salsatraditie van thuisland Columbia maar combineert dat moeiteloos met psychedelische elektronica en spoken word. Dat klinkt obscuur en dat is het misschien ook wel. Het handigste is om je gewoon over te geven aan de tropische gekte van Meridian Brothers.

Wie: Thomas Azier + Yuko Yuko
Wat: donkere elektronische songs
Wanneer: vrijdag 24 oktober 2014 (19.30 uur deur open)
Waar: TivoliVredenburg Ronda
Schade: € 15

Het verhaal van Thomas Azier mag inmiddels bekend zijn: v
ijf jaar geleden verhuisde hij van Friesland naar Berlijn, waar hij in een oude DDR-fabriek zijn debuutalbum Hylas maakte. Het was het lange wachten waard en Hylas werd heel goed ontvangen. Met donkere elektronica zet Azier opwindend en gevarieerd geluid neer, niet in het minst vanwege zijn kenmerkende, wat ijle stem. Vrijdag staat hij in de Ronda, met in het voorprogramma het jonge, veelbelovende Yuko Yuko dat vorige week nog veel indruk maakte op de Popronde in Utrecht.

Wie: Önder + SpaceKees & Yung Felix + Aziz & Ramiks + Bankers + Jengi Beats
Wat: De Nachtapotheek
Wanneer: vrijdag 24 oktober 2014 (21.00 uur deur open)
Waar: De Kelder
Schade: € 10

Met de catchphrase "hiphop is het enige medicijn" lanceert het Amersfoortse Podium De Kelder een nieuwe hiphop-avond. Live hiphopconcept De Nachtapotheek opent de deuren op vrijdag 24 oktober. De line-up van de eerste editie bestaat uit Önder, SpaceKees & Yung Felix en Aziz & Ramiks, allen acts van het Amersfoortse label Noah’s Ark. Host van de avond is Stomp (van hiphop duo Aaumffie). De aanvullende dj’s zijn jonge lokale talenten Bankers en Jengi Beats.

Wie: Peter Broderick + Maarten Vos
Wat: indiefolk met piano en viool
Wanneer: zondag 26 oktober 2014 (20.00 uur deur open)
Waar: EKKO
Schade: € 11
 
De Amerikaanse multi-instrumentalist Peter Broderick is (ex-)lid van onder andere Horse Feathers, Norfolk & Western en Loch Lomond en tourde met Efterklang. Maar inmiddels is hij misschien wel het meest bekend als solo-artiest. Op bijna elk album hanteert hij een andere focus. Op zijn eerste albums waren piano en snaarcomposities te horen en ook bracht Broderick albums uit in samenwerking met de Nederlandse artiest Machinefabriek. Support komt van de Utrechtse, klassiek geschoolde cellist Maarten Vos. Door het gebruik van meerdere elektronische en akoestische toepassingen manipuleert hij het geluid van zijn oude cello en maakt zo dromerige muziek.