Opwarmen voor de Popronde Utrecht

3voor12/Utrecht gidst je door de avond

Tekst: Joost van Beek ,

'Grootste Popronde ooit beleeft succesvolle start', zo kopte 3voor12/Gelderland vorige maand tevreden na de eerste ronde van 's lands leukste popcircuit. Na de verhalen die ons vervolgens vanuit de verschillende windstreken bereikten kunnen we rustig stellen: de Popronde-aanwas is indrukwekkend dit jaar. Donderdag strijken ook in Utrecht dertig acts neer. Cool. Maar hoe te kiezen uit dit aanbod van die vele, veelal onbekende namen? 3voor12/Utrecht biedt een helpende hand en zette, na wat chargeren en thematiseren, een viertal routes uit.

De Moshronde
Pitpoezen verzamelt u! Wie beurs maar verzadigd te bed wil keren, heeft aan de line-up van dit jaar een puike. Oké het is wat voorbarig om nu al met de John Coffey-bokaal te gaan zwaaien – het is slechts twee jaren geleden dat de Utrechtse screamo's de Popronde van de de nodige pepers voorzagen -, maar er treden donderdag zeker twee bands aan die behoorlijk wat wrijving kunnen veroorzaken. Maar, we beginnen onze tocht relatief rustig.
En wel bij de Eindhovense skatepunkers van Call It Off, die de avond openen in café de Stadsgenoot. Dat doen ze met ongecompliceerde, pretentieloze emopunk in de geest van de jaren negentig. We draaien de armen los, stuiteren wat en gooien er, als de gelegenheid zich voordoet, een paar rake fistpumps uit. We zijn warm, hoe nu verder? We gaan naar café de Stad, waar we waarschijnlijk aangenaam verrast worden door het energieke bluegrassgezelschap The Cannonball Johnsons. Eerder dit jaar speelden ze op de Zwarte Cross en dat kan weleens een heerlijk ongecontroleerd feestje geweest zijn. In de kelder van ACU speelt FAKE O's, muzikaal gezien de grote broer van Call It Off. De hardcorepunk van deze Groningers verandert ons prompt in een kolkende massa. De liedjes zitten vol 'weltschmerz' – titels als 'Broken Promises' en 'Fall Down' zeggen voldoende-, maar zijn catchy genoeg om na een refreintje al mee te blèren. Tijden prijsnummer 'I hate myself' worden de mannen van de meisjes gescheiden. De meisjes blijken onvermoeibaar.
We zijn nog niet uitgeraasd en stormen naar het Hollandse Nieuwe-podium in EKKO, vastberaden het te slopen. De fuzzende garageband The Black Cult sluit de reguliere avond. De verhalen die ons uit andere steden bereiken maken razend nieuwsgierig. De Groningers leveren ontsporende rock 'n roll, al dan niet met een diep ingetrapt fuzzpedaal. Gegarandeerde pitpotentie. Wie nog puf heeft blijft plakken voor Raw Basics dat geheadlined wordt door de Dutch Bassbazen van Guerilla Speakerz.


De Droomronde
De droomronde ja, want ook voor degene die de sferen het liefst hogerop zoekt, biedt deze Popronde genoeg interessants. We starten in de Coffee Company, waar we een extra sterke bak bestellen. We moeten immers nog beginnen. REINDIER, het project rond Reinier van Harten, opent de avond. Deze flamboyante liedjesschrijver opereert in de slipstream van acts als SOHN en James Blake. Verwacht dus in synth- en samplepartijen verstopte popliedjes. We laten de Vismarkt achter ons en dalen neer in EKKO, waar het Friese Sväva voorziet in bedwelmende droompop. Deze halve finalisten van de Grote Prijs bouwen hun materiaal op rond roffelende drumpartijen, zwellende synths en van die zalvende gitaarlijnen die refereren aan een niet nader te noemen jongen/meisje duo. We sluiten de ogen, en wiegen de heupen. De tekstflard 'Oh there's nothing to be sad about' doet ons instemmend knikken. We blijven in EKKO waar capcap...cap ons even later traag uit onze roes sleept. De sinistere en repeterende new wave uit Eindhoven werkt hypnotiserend maar zorgt tegelijkertijd voor ijzige rillingen. Dit kan wel eens een heerlijk onaangenaam uurtje worden. In Hofman Café wacht een warmer bad. Rondé, het jongste succesverhaal van de Herman Brood Academie wist het op basis van slechts één single (Run) tot Popronde, 3MF en De Wereld Draait Door te schoppen. Run is een kundig popliedje met opvallende break. We zijn benieuwd of het overige materiaal ook zo sterk is. Licht euforisch dartelen we richting Theater Kikker waar G∆RTM∆LEN met trippy elektronica en dito podiumpresentatie de nacht opent.


De Dronkronde
Het speelveld van de Popronde bestaat voornamelijk uit horeca-gelegenheden. Volgen we weg van de meeste weerstand (lees speciaalbier), dan openbaart zich een divers muzikaal programma. We beginnen in EKKO. Onze pils is wat waterig maar daardoor hebben we de volle aandacht bij Yuko Yuko, de band rond de überproductieve Fries Elias Elgerma. Zijn psychedelische vintagepop is opwindend maar bevat ook de nodige 'slack'. De plicht mag roepen wat ie wil, dit is ėėn van de acts waar we het meest naar uitkijken en daarom staan we potdomme nog niet in de kroeg. Dorstig betreden we dan ook cafė Derat waar we direct een Achouffe van de tap bestellen. We luisteren naar de Nederlandstalige gitaarliedjes van de Brabantse Iris Penning. Als ze 'Kijk je dieper in het glas?' zingt slaan we onze armen gedwee om elkaars schouder.
Nadat we ons in Hofman Café op een kruk weten te hijsen, luisteren we naar Eveline Vroonland, die haar liedjes van 'scratch' opbouwt met haar loopstation. Zou ze vanavond haar r&b-cover van 'Doin It Right' spelen? We trekken een adje en lopen naar cafė De Stad waar we aandachtig luisteren naar de songwriter BIXBY. Haar liedjes beginnen verstild maar bouwen langzaam uit naar duistere climaxen. Het stemt ons melancholisch en de emoties lopen op. Bij wijze van compensatie begeven we ons in polonaisevorm naar cafė België. Veel tijd om de indrukwekkende bierkaart te bestuderen hebben we niet, want Floris Bates and the Rented Friends eist onze volle aandacht. Ook nuchter laat Floris Bates zich lastig duiden; hij maakt een soort duistere rocknroll, met behoorlijk wat reverb en valse gitaarlijnen. We doen onze dronkemansdans en zijn dolgelukkig.


Dansronde
Wie de avond met open poriën wil doorbrengen volgt deze route. Ook wij beginnen bij het dansbare Yuko Yuko in EKKO, waar een groep sneue gasten het op een zuipen heeft gezet. We vervolgen de avond in café Voortuin waar we jiven op de opbeurende, poppy rocknroll van het Haagse trio Three High Fives. Dansen op de liedjes van Apneu moet meer ongecontroleerd. De Amsterdamse slackers maakten eerder dit jaar met Hard Feelings een 3voor12 Album van de Week. En terecht. De korte, opwindende garageliedjes van die plaat schreeuwen om een aanstekelijke live-vertaling. In café Stathe zien we of het goed is. In Het Gegeven Paard dansen we vervolgens in koppels op de rockabilly van het duo The Sensational Second Cousins, en wanen ons even in een louche bikersclub.


(Hip)Hopronde
Trek makkelijke kleren aan, schakel in op rtl5 en kijk hoe het Mr. Polska en Vieze Freddy vergaat in Expeditie Robinson. Eigenaardig dat er geen enkele hiphopact op het programma staat. Hop vinden we louter in ons glas.

De Popronde strijkt donderdag 16 oktober neer in Utrecht en vindt plaats op diverse locaties in de binnenstad. De volledige line-up vind je hier.