Nordic Delight 2014: een voorproefje

Wintergatan en Get Your Gun vertellen wat je kunt verwachten

Tekst: Michiel van de Weerd / Foto Wintergatan: Elin Berge / Foto Get Your Gun: Facebook-pagina band ,

Op zaterdag 4 oktober biedt Nordic Delight festival in Utrecht weer een bijzondere dag vol ‘Nordic’ muziek en lifestyle. We spraken alvast met twee van de bands die op het programma staan, vroegen hen naar hun toekomstplannen en naar de reden waarom je ze moet gaan zien. We stellen je oor aan Wintergatan uit Zweden en het Deense trio Get Your Gun.

Get Your Gun is opgericht in 2008 door de broers Andreas (zang gitaar) en Simon Westmarken (drums) en bassist Søren Bøgeskov Nørgaard. Zanger Andreas vertelt dat de band op een klassieke manier is ontstaan: “Drie jonge mannen op het platteland die niet van voetbal en brommers houden, besluiten muziek te maken. Eigenlijk zoals veel bands beginnen denk ik. We zijn begonnen met het bouwen aan wat onze sound is en eigenlijk doen we dat nog altijd. Al blijft het lastig uit te leggen aan mensen wat dat geluid dan precies is”. De band bracht dit voorjaar zijn debuutalbum The Worrying Kind uit. Andreas beschrijft de muziek als “Dark Scandinavian rock music which is both primal and patient. We voelen ons niet verplicht om een bepaalde stijl te beoefenen. Het geluid dat we laten horen komt vanaf het begin af aan voort uit de drie mannen die deze band vormen en dat is belangrijker dan in een hokje passen”. De band neemt de zwaarte uit de stonerhoek en combineert die met de melancholie en folk die volgens hen bij het hoge Noorden hoort.

Het live spelen ziet de band als de grote kracht. “We spelen compromisloze, onontkoombare live shows waarbij elke noot gespeeld wordt alsof die de laatste zou kunnen zijn”. Speciale features van de band zijn volgens Simon de baard van zijn broer Andreas en volgens Andreas zelf dat ze sinds kort een bandauto hebben waarmee ze momenteel door een groot deel van Europa rijden om het nieuwe album te laten horen. De band zegt zich thuis te voelen in Nederland. Andreas merkt op dat Nederland en Denemarken eigenlijk heel veel op elkaar lijken. “De mensen zijn hier alleen wel super lang”, vult Simon aan. De band kijkt er naar uit om te spelen op Nordic Delight, “De mensen die het festival runnen zijn toffe gasten en het is pas de tweede keer dat we in Nederland spelen. Het is altijd cool om een nieuw land te veroveren” vertelt Andreas.

Dan Wintergatan. Martin Molin ontmoette de drie andere bandleden los van elkaar en dacht dat het muzikaal zou kunnen werken om met zijn vieren muziek te gaan maken. “De eerste keer zijn we gaan lunchen. Toen ik de bestelling stond te regelen bij de kassa, hoorde ik hoe mijn toekomstige bandleden samen drumden op de tafel van het café en wist ik meteen dat het goed zat”.

Wintergatan bespeelt live dertig (!) verschillende instrumenten waarvan een aantal zelf gemaakte. De band maakt volledig instrumentale muziek met een basis van beats, waarbij de bandleden continu wisselen van instrument. Molin“We kijken er heel erg naar uit om op Nordic Delight te gaan spelen. Heel mooi dat een festival het aandurft om de vertegenwoordigers van een bepaalde niche bij elkaar te brengen. De bands zijn voor een groot deel van het publiek onbekend en het publiek is voor een groot deel onbekend bij de bands die het festival vormen.” Het optreden op Nordic Delight is voorlopig de laatste live show die de band gaat doen. Hierna gaat de band werken aan een nieuw album. “Dan wordt het studio, studio en nog eens studio tot de plaat af is. Dus wij hebben wel zin om nog eens helemaal los te gaan live!”, vertelt Molin.
 
Op de vraag waarom de Scandinavische muziekscene aantrekkelijk genoeg is om er een heel festival aan te wijden zijn meerdere antwoorden mogelijk: “Het is vaak donker en koud waar wij vandaan komen, dus mensen zijn veel binnen met elkaar. Ik ben geneigd te denken dat je dan eerder aan samen muziek maken begint dan wanneer je veel buiten bent. Het muziekonderwijs is relatief goedkoop in Zweden, en daardoor bereikbaar. Daarnaast geldt voor Zweden dat er veel goede, hardwerkende muzikanten zijn die elkaar continu besmetten en elkaar beter maken. Als je ergens tienduizend uur in stopt en je kan van de beste leren, dan lukt het om kwalitatief goede muziek te maken. Zodoende zijn er heel veel acts die zeer de moeite waard zijn."
 
Om de sfeer zo Noords mogelijk te maken kun je natuurlijk af en toe een Scandinavische krachtterm naar het podium slingeren als je dat lekker vindt. Martin Molin: “Het is altijd gaaf als mensen uit Utrecht de naam van onze stad Göteborg een paar keer roepen.” Andreas van Get Your Gun en zijn broer Simon hebben liever dat het publiek stil is. “Maar als ze wat willen roepen dan in ieder geval niet 'Hurtigere' wat sneller betekent. We moeten na ons optreden direct door naar België, maar we gaan voor dit optreden alle tijd nemen!”
 
Naast deze twee acts spelen er nog zestien andere Scandinavische acts op Nordic Delight en kun je genieten van film, eten en design. Smøllen geblazen dus.


Te zien:
Nordic Delight Festival met o.a. Wintergatan, EinarStrayOrchestra, Árstíðir, Get Your Gun, Arne Dahl en nog veel meer, zaterdag 4 oktober 2014 @ Centraal Museum, Utrecht Tickets €32,50 via www.nordicdelight.nl