Interview: Counter Jib over nieuwe album en single

"Het is een enorme bevalling"

Tekst: Kelly Leeuwis ,

Na een memorabele releaseparty in EKKO op 18 september, is deze week Counter Jibs debuutplaat Mirk & Marvel officieel uit. ‘Al het goede komt in drieën’, moeten de drie heren gedacht hebben. Ze brengen namelijk gelijk hun nieuwe single ‘Lion’s Den’ uit, met bijbehorende videoclip. Voor die laatste heeft 3voor12/Utrecht de primeur.

Mooie gelegenheid dus om Florian Wolff, Rolof Groothoff en Wouter de Graaf wat vragen te stellen over hun nieuwe plaat, single én videoclip.

Jullie nieuwe album is nu officieel uit. Hoe voelt dat?
"Het is een enorme bevalling. We hebben een jaar naar dit moment toegeleefd en de release gepast gevierd met een lekkere show in EKKO. We zijn trots en dat gevoel wordt versterkt door de positieve reacties en recensies die we krijgen. Nu begint een nieuw hoofdstuk: het promoten van de plaat, vooral door middel van live-shows. Zoals in Vera Groningen waar we vooraf naar zijn afgereisd om posters te plakken, een radioshow te doen en een instore in Plato te regelen. Hard werken!"

Met het album brengen jullie ook de eerste single ‘Lion’s Den’ uit.
Vanwaar deze keuze?

"Het voorproefje van het album was het nummer ‘Golden Sofa’. Nu is ‘Lion's Den’ ons visitekaartje. Het is een catchy track die het dynamische karakter van Mirk & Marvel goed weergeeft. Onze vrienden en fans zeiden al tijdens onze eerdere shows dat het liedje lekker blijft hangen, en daar hebben we naar geluisterd."

Hoe is het nummer ontstaan en waar gaat het over?
"Zoals vrijwel al onze liedjes ontstond ‘Lion's Den’ tijdens een jam in de oefenruimte. Het thema-riffje lag er en daar zijn we omheen gaan bouwen. Florian kwam met een Hebreeuws verhaal dat qua symboliek mooi aansluit bij de sfeer van de track. Het verhaal gaat over Daniël (Joods) die blijft vasthouden aan zijn geloof, ondanks dat koning Darius iedere burger verbiedt in een god te geloven. Bleef je dat wel doen, dan werd je in een leeuwenkuil gesmeten. Zo ook Daniël. Maar Daniël werd niet verscheurd, omdat hij ‘hulp van bovenaf’ kreeg. Zo ontstonden de tekst en melodie voor ‘Lion’s Den’. Het nummer gaat dus over hoop versus onderdrukking. Over vasthouden aan je eigen ideaal ondanks dat een autoriteit je in een andere richting dwingt."

Is er een nummer waar jullie specifiek erg gehecht aan zijn geraakt?
"We gingen de studio in met een stuk of 22 liedjes. We hebben met pijn in ons hart een aantal laten gaan om tot deze dertien te komen. Dit zijn allemaal liedjes waar we onze ziel en zaligheid in hebben gelegd. Iedere track heeft zo zijn speciale betekenis voor eenieder van ons."

Kunnen jullie iets meer vertellen over de video; wat was het idee?
"We zijn wederom met onze videokornuiten van Moeders Mooiste in zee gegaan. Het was best een moeizaam proces om tot een goed concept te komen, omdat we dit keer meer een verhaal wilden vertellen. Er zijn dan ook meerdere versies van het concept in de prullenbak verdwenen. Toen we uiteindelijk de geschikte regisseur vonden, konden we aan de bak met de productie. De clip laat vrij letterlijk de symboliek van het liedje zien. Je volgt een aantal personages in hun strijd tegen ons, de band, die tevens als verteller van het verhaal fungeert."

Hoe ziet jullie agenda er uit voor de komende maanden?
"Vandaag treden we op in De Kelder te Amersfoort. Verder staan we op 24 oktober als headliner op Stampede Fest (Ommen) en er staan nog wat lijntjes uit voor de rest van het najaar. We hebben al wat lokale radioshowtjes gepakt en dinsdag 21 oktober zijn we bij Radio 1 in de nacht. Onze focus ligt op Eurosonic/Noorderslag, omdat we daar graag contacten op willen doen om volgend jaar een tour in het buitenland op te zetten."


Te zien: Counter Jib tijdens Stampede fest, vrijdag 24 oktober 2014 @ Breakaway on Stage, Ommen.