Whitley SD: "ik wilde graag mijn eigen verhaal laten horen" Whitley SD: "ik wilde graag mijn eigen verhaal laten horen"

Zangeres gaat solo en heeft nog 42 nummers aan materiaal liggen

, Tekst Jett Ruigrok / Beeld: Anouk Huffels

Whitley SD: "ik wilde graag mijn eigen verhaal laten horen"

Zangeres gaat solo en heeft nog 42 nummers aan materiaal liggen

Tekst Jett Ruigrok / Beeld: Anouk Huffels ,

De Utrechtse singer-songwriter Whitley SD is na het spelen in verschillende rockbandjes begin dit jaar solo gegaan. Op haar vijftiende zat ze in haar eerste bandje en kwam ze er achter dat muziek helemaal haar ding was. Deze maand is zij onze 3voor12/Utrecht Selecteert.

Wie ben jij als muzikant?
"Ik heb altijd nummers voor mezelf geschreven en speelde daarnaast in rockbandjes. Het materiaal wat ik zelf schreef lag hierdoor in een hoekje van mijn kamer. Totdat mijn moeder op een moment heel boos op me werd. Ze vond dat het tijd was om iets met mijn eigen nummers te gaan doen. Ik besloot naar haar te luisteren en ging verder met tien jaar aan materiaal. Dat zijn 42 nummers, nu wordt het kiezen wat er op een album thuis hoort en wat niet."

Waarom zelf?
"Ik wilde graag mijn eigen verhaal laten horen en toch de tent rocken. Dit was iets waar ik altijd al naar op zoek was. Dat combineren voelde niet goed. Het moment dat iedereen uit Whitley & The Hot Males, mijn vorige band, andere ambities kreeg, was het het goeie moment. Nu is het zelfs te druk om ook nog rock te maken."

Wat is je grootste droom op het gebied van muziek?
"Mijn eigen theathershow hebben lijkt me heel gaaf. Verder zijn er geen bepaalde dromen als optreden op bepaalde festivals. Ik wil dat mensen mijn verhaal horen. Mensen raken is belangrijker dan dat iedereen maar gewoon mijn liedje kent. Dat is de manier waarop ik gelukkig word."

Wat is het grootste verschil tussen een band en solo?
"Ik zit hier nu alleen. Backstage voor of na een optreden is dat tot nu toe ook zo. Vanaf volgende week ga ik echter samenwerken met Lasse Groeneveld. Hij is multi-instrumentalist en kan alles. Hij bespeelt alle instrumenten en zingt. Zo klinkt alles exact zoals het hoort. Hij speelt technisch, je hoort dan echt het geluid en niet het instrument. Zo kan je de geluiden horen en er een beeld bij vormen. Vaak zie je ook een gitaar, als je een gitaar hoort. Op deze manier heb ik dat niet."

Je hebt nu een nieuwe clip, waar gaat deze over?
"De clip gaat over een relatie tussen twee vrouwen. Ik bedacht me later pas dat dit shockerend kan zijn. In mijn omgeving is dit zo geaccepteerd dat ik daar niet bij stil heb gestaan. De relatie tussen de twee vrouwen zit niet meer goed en ze maken elkaar en zichzelf kapot. De cliché-beelden die je vaak ziet bij clips over ruzies en relaties zitten er niet in. Ik heb gezocht in sfeer en metaforen. De clip moest iets zijn waar mensen een mening over hebben. Dat dat gelukt is, is terug te zien aan de reacties. De een vond het heftig en de andere vond het super mooi. Dat mensen even stil waren, dat was de bedoeling." 

Te zien: Club 3voor12/Utrecht oktober met Whitley SD en anderen, donderdag 30 oktober 2014 (21.00 uur) @ dB's, Utrecht 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht