25ste editie van Impakt Festival in het teken van robots

Impakt-clubavonden in EKKO en Kikker

Tekst: Arnold le Fèbre ,

Ooit begonnen als ‘festival voor experimentele kunst’ is het Utrechtse Impakt Festival de afgelopen decennia uitgegroeid tot een multidisciplinair festival, dat de kritische vinger aan de pols houdt van de samenleving én van de toenemende invloed van de media. De 25ste jubileumeditie, die vandaag begint, staat in het teken van Soft Machines. Oftewel: volgen robots hun hart of hun hardware? Kunnen we (al) relaties aangaan met robots? Een optreden van Kraftwerk staat helaas niet op het programma, maar niet getreurd, er valt genoeg te beleven. We zetten een en ander voor je op een rijtje.

Woensdag 29 oktober opent het festival om 17.00 uur met de tentoonstelling (!?) - je spreekt het uit als ‘uitroepteken vraagteken’ - in Fotodok/Casco en om 19.15 uur in Theater Kikker met een performance door de Amerikaanse kunstenaar Michael Bell-Smith en een keynote van cyberpunkauteur Bruce Sterling.
 
De festivaltentoonstelling (!?) is vernoemd naar het symbool waarmee verrassende schaakzetten met onverwachte gevolgen worden aangegeven. De titel verwijst naar de eerste keer dat een schaakgrootmeester, Kasparov, een schaakpartij verloor van een computer. Door een fout in de programmering deed schaakcomputer Deep Blue een domme zet. Kasparov raakte hierdoor zo in verwarring dat hij verloor. (!?) staat voor – even diep ademhalen – ‘onvoorziene verschijningen van emotionele complexiteit aan de uiterste randen van de technologie.’
 
Maar goed, wij van 3voor12/Utrecht zijn natuurlijk vooral van de muziek. En ook op dat vlak valt er meer dan genoeg te beleven. Tijdens deze 25e editie worden er twee clubavonden georganiseerd, waarbij internationale dj’s samenwerken hun Nederlandse collega's. Donderdagavond gaat het dj-duo Nguzunguzu uit Los Angeles in Theater Kikker een samenwerking aan met de Nederlandse kunstenaarsduo Pinar&Viola. 
Nguzunguzu combineert r&b, ghetto house, cumbia, kuduro, jungle en andere genres. Tijdens de clubavond op zaterdagavond in Theater Kikker is er een grote rol weggelegd voor Utrechts talent, met onder anderen producer Kramphaft en VJ Maxmana.
 
Donderdagavond 30 oktober geven François Pachet en Marco Marchini van het Sony Computer Science Laboratory in Parijs een lezing over de vraag of machines zelf creatief, en dus ook muzikaal,kunnen zijn. En: snappen machines wanneer muziek mooi is? Mario Marchini geeft livedemonstraties van diverse muzikale prototypes, in aanwezigheid van Utrechtse musici en kunstenaars, die de technologie van het Sony Computer Science Laboratory zelf kunnen uitproberen en onderzoeken. Als leider van het Music Research Team doet Pachet onderzoek naar interactiviteit tussen mens en technologie bij de beluistering, productie en uitvoering van muziek.
 
Het Impakt-festivalhart bevindt zich in Theater Kikker. De filmprogramma’s, lezingen en muziek zijn te zien in Theater Kikker en Filmtheater 't Hoogt. De festivaltentoonstelling (!?) is te vinden in de ruimte van Fotodok/Casco en Galerie Sleper. Voor het festivalprogramma in Theater Kikker zijn losse e-tickets te koop via www.theaterkikker.nl. Kaartverkoop van de tickets voor andere locaties vindt plaats aan de deur op de festivaldag zelf.
 
Te doen: Impakt Festival, woensdag 29 oktober tot en met zondag 2 november 2014 @ diverse locaties, Utrecht