Programmeurs tippen Robbing Banks, IX en meer op Popronde Amersfoort

Amersfoorters Waldo Volmer en Anne Marijn Meyer tippen de beste acts en locaties

Tekst: Freek Liebrand / Foto's: Annemiek Haandrikman & Roy Wolters ,

Zaterdag 22 november staat het reizend muziekfestival Popronde weer in Amersfoort. 3voor12/Utrecht vroeg twee Amersfoortse programmeurs om hun tips voor het festival. Als programmeur weten ze natuurlijk als geen ander welke acts het (moeten) gaan worden komend jaar. Waldo Volmer is landelijk actief als muziekprofessional, onder meer bij Cortonville, als programmeur bij Poppodium Gigant in Apeldoorn en in Amersfoort bij FC Amersfoort. Anne Marijn Meyer is dance booker/promoter bij Podium De Kelder en bestuurslid bij Per Expressie. Beide tippen zonder aarzeling Robbing Banks en IX. Welke bands en locaties je nog meer niet mag missen, lees je hieronder.

Om te beginnen, wat betekent de Popronde in Amersfoort voor jou?
Anne Marijn: "Popronde Amersfoort betekent voor mij altijd een stressvolle avond met een blokkenschema waar ik onmogelijk uitkom. Een mogelijkheid tot klonen zou erg fijn zijn, maar gelukkig is de Popronde in meerdere steden. De meeste bandjes die meedoen zijn voor Podium De Kelder interessant, aangezien we hier het jonge talent en de opkomende supersterren spotten. Popronde is voor mij een heerlijke avond en nacht in de stad, want er is overal goede muziek!" Waldo: "Ik vind de Popronde een zeer waardevol platform voor opkomende bands. De Amersfoortse editie vind ik altijd erg sterk, met veel locaties en veel bands. Ik hou de Amersfoortse editie daarom goed in de gaten en probeer er altijd bij te zijn."

Zijn er locaties waar we sowieso een drankje moeten doen, ongeacht welke act er geprogrammeerd staat?
Beide programmeurs zijn het eens over de locaties die je niet mag missen dit jaar. Dat zijn Kinki Kappers en Galerie Archipel. Anne Marijn: "Ik vind Kinki Kappers altijd een leuke locatie. Ik heb hier al vaker toffe avonden meegemaakt, waaronder met Per Expressie's Kultjurloop, de 'popronde' voor Amersfoorts talent. Verder is Galerie Archipel een echte aanrader! Het is een kleine galerie dichtbij Café Van Zanten waar lokale kunstenaars een plekje hebben om hun kunst te verkopen. Volgens mij een interessante plek om naar een klein bandje te kijken. Verder vind ik dat er niet genoeg gekke plekken meedoen met de Popronde, dat kan nog een stuk ludieker naar mijn mening." Waldo vult aan: "Er zitten natuurlijk hele mooie cafés bij, maar daar is iedereen natuurlijk al wel eens geweest. Ik ga daarom het liefst ook naar locaties zoals Kinki Kappers en Archipel, omdat ik benieuwd ben hoe een act daar op zo’n avond uitpakt."

Dan nu de hamvraag. Welke acts mogen we echt niet missen dit jaar?
Beide noemen als eerste Robbing Banks. Volgens Waldo een "eenmansrock-'n-rollspektakel dat zowel in presentatie als in muziek een onderscheidende act is." Anne Marijn spreekt van "Rock-'n-roll herrie uit één meneer achter z'n drumstel bij Restaurant De Vereeniging, een fijne setting voor een bak muziekgeweld." Ook zouden ze allebei zeker naar IX gaan, een tof nieuw project van Marnix Dorrestein. Dorrestein is bekend van Metro Mortale en Über Ich, "beide erg toffe bands uit de regio," waarvan laatstgenoemde de Grote Prijs van Nederland heeft gewonnen. Verder noemt Waldo nog David Douglas, PAUW en Menhir. "Die laatste vooral omdat er ook lomp gebeukt moet worden." 

Anne Marijn tipt nog twee aanstekelijke indiebands: Project Bongo (Onder De Linde) en Orange Skyline (De Observant). "Project Bongo vanwege hun lokale binding, hun topshows in De Kelder en bij Per Expressie en de drummer, daar ben ik al jaren verliefd op. Orange Skyline omdat ik ze nog niet ken maar ze op plaat erg lekker klinken." Ze voegt daar nog één persoonlijke favoriet aan toe: "Yuko Yuko, een band uit het hoge Noorden die ik erg on-Nederlands vind klinken. Ze kregen m'n aandacht via hun experimentele clips en noise-achtige drumcomputer nummers. Ze staan in Podium De Kelder op de afterparty die we starten vanaf 00:00 uur. Hier staat ook David Douglas en PAUW, vooral komen dus!"

Anne Marijn Meyer (De Kelder) "Mijn tip? Project Bongo! De drummer, daar ben ik al jaren verliefd op."

Hoewel nooit leuk om te horen, waren we toch benieuwd of we ook acts missen in Amersfoort dit jaar. Zowel Waldo als Anne Marijn hadden graag Cut_ in Amersfoort willen zien, volgens Waldo een act die heel goed een mooie sfeer kan creëren: "Op de juiste plek kan dat een hele spannende act zijn." Ook moeten we het dit jaar helaas doen zonder Rondé, XOXO en Van Rossum Electrowerken. Maar met 34 acts op diverse locaties is er keuze genoeg!

Tot slot tippen wij nog even The Black Cult. The Black Cult laat zich inspireren door bijvoorbeeld The Black Lips en Reigning Sound. De jonge honden geven je harde maar pakkende songs die nog dagen in je kop blijven hangen. De bandleden nemen zichzelf niet zo serieus, maar met een hint op Twitter over een eventueel optreden op ESNS15, moet je deze band toch echt wel even checken op Popronde Amersfoort.

Te zien: Popronde Amersfoort 2014 met o.a. Robbing Banks, IX, David Douglas, PAUW, Menhir, Project Bongo, Orange Skyline en The Black Cult, zaterdag 22 november 2014 @ diverse locaties, Amersfoort.