Muziek van eigen bodem schittert tijdens Clubavond Muziek van eigen bodem schittert tijdens Clubavond

Met duister Whitley SD, strak The Vagary en feestelijk Cirque Valentin

, Tekst: Pascal van Hulst / Foto's: Dinger Knoop

Muziek van eigen bodem schittert tijdens Clubavond

Met duister Whitley SD, strak The Vagary en feestelijk Cirque Valentin

Tekst: Pascal van Hulst / Foto's: Dinger Knoop ,

Deze maand werden de bezoekers van 3voor12 Clubavond weer verwend met drie aanstormende talenten van Nederlandse bodem. Waar werd afgetrapt door singer-songwriter Whitley SD, nam 80’s-Britpop band The Vagary het stokje over, waarna Cirque Valentin met een opzwepend optreden de avond afsloot.

Whitley SD probeert ons deze avond in een zoete duisternis te hullen. Met haar open, verleidelijke uitstraling gecombineerd met donkere, filmische liedjes weet ze daar aardig in te slagen. Met haar pure liedjes en mooie maar fragiele stem mist ze af en toe de dynamiek en komt haar optreden soms nog wat onzeker over. Het doet af aan de mystiek die ze zo goed weet te scheppen, maar ook makkelijk doorbreekt met grappen en opgestoken duimen. Haar collega en multi-instrumentalist Lasse (Groeneveld) biedt Whitley SD een solide basis, waardoor de zangeres zich nog beter in de melancholische en donkere ruimtes kan manoeuvreren die ze zo graag opzoekt. 

Het duurde even voor de juiste naam naar boven kwam, maar ineens viel het een aantal mensen op; zou die jongen met hoofdband de zoon van Keith Richards zijn? Het is de zanger van The Vagary die dit beeld bij de toeschouwer opdringt. De vier muzikanten staan als een schilderij op de bühne. Strak in het zwart gestoken, blikken op oneindig en omlijst met zelfvertrouwen. Een dikke pluim wat betreft de professionele presentatie. En niet alleen dat. The Vagary bedient zich van aanstekelijke riffs en melodieën. De nummers zijn herkenbaar en catchy, ook al heb je ze nog nooit gehoord. De jaren ’80 zijn nog springlevend, zo bewijzen de mannen met hun synthesizer-solo's. Maar ook de invloed van Britpop is nooit ver weg en vergelijkingen met Franz Ferdinand en Arctic Monkeys zijn snel gemaakt. The Vagary doet het goed en blijft origineel. 

Als laatste geeft Cirque Valentin acte de présence en dat zullen we weten ook. Ze plaatsen zich moeiteloos in de rol van knallende afsluiter. Waar The Vagary als strakke machine op het podium stond, brengt Cirque Valentin met hun danspassen en funky groove het enthousiaste publiek in vervoering. Cirque Valentin combineert funk met het vroege Prince-geluid en rhythm & blues. Hoewel de teksten niet bepaald opvallen door virtuositeit en ze veelvuldig in herhaling treden, doet het niet af aan de optreden. Want uiteindelijk lijkt het daar om te gaan bij de vier mannen en blonde zangeres: een energieke show geven om ons en ook zichzelf te vermaken. En dat lukt. Na een optreden van zo’n half uur is het alweer gedaan en is inmiddels duidelijk dat Cirque Valentin een avondvullend programma verdiend.  

Gezien: Club 3voor12/Utrecht met Whitley SD, The Vagary en Cirque Valentin, donderdag 30 oktober 2014 @ dB’s, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht