‘Beastmode’, Atactic’ eerste volledige soloproject

“Het is lastig om goede Engelstalige hiphop te vinden in Nederland”

Maarten Braun ,

Sinds deze week staat ‘Beastmode’ op de luisterpaal, de EP van MC Atactic. Wij spraken Atactic (echte naam Dharmen Nokhai) in Kytopia, waar hij een eigen studiootje heeft, over zijn eerste soloproject, Nederlandse hiphop en wat hem nog meer bezighoudt.

“Ik heb zojuist te horen gekregen dat ik als MC met DJ Mala een optreden ga doen.” Het gaat daarbij om een DEEP MEDi (platenlabel) avond in Berlijn. “Toch wel speciaal voor mij, hij is één van de grotere namen in de dubstepwereld. Daarnaast maak ik als Sparkup (alias) zelf ook 140 bpm dubstep, dus binnen die scene zet ik zo ook wat voeten aan de grond”.
Terugkomend op de EP. Atactic: “Het is mijn eerste echte solo project. Ik heb wel vaker losse tracks gemaakt, maar dat was meestal voor een compilatie. Daar komt bij dat ik heel veel losse en verschillende dingen doe, dus het is lastig een focus te vinden voor iets nieuws.” Zo is hij een veel gevraagd MC bij dj’s, zoals voor Guerilla Speakerz of als host tijdens een festival. Daarnaast produceert en draait hij, zoals al ter sprake kwam als dj onder de naam Sparkup en is grafisch ontwerper. 

Onconventioneel
“De EP bestaat uit vier tracks, waarbij de beats door verschillende producers, zoals Boeboe en Subp Yao zijn gemaakt.” Zij zitten weer bij Doggtown, het label van Guerilla Speakerz, zo is de cirkel weer rond. ”Doordat ik ook zelf produceer is het wel lastig om anderen de beats te laten maken, maar ik kon het goed los laten en ben uiteraard tevreden over het resultaat.”
Het idee voor een soloproject speelt al langer: “Mensen vroegen of ik niet weer meer de focus op rap kon gaan leggen en ik wilde het ook heel graag”. “Bovendien”, zo vervolgt hij, “is het lastig om goede Engelstalige hiphop te vinden in Nederland, wat trouwens niet betekent dat het er niet is. Ik wil daar graag een steentje aan bijdragen. De focus ligt ook wel op kwaliteit, waardoor ik wel erg kritisch ben.” Speelt de ervaring ook mee? “Ja”, antwoordt hij, “doordat ik al lang mee draai, weet ik wat ik wil, ook al is dat wellicht wat onconventioneel.”

Energiek
Dat vraagt om wat meer uitleg: “Het is een heel elektronisch geluid, minder zoals hiphop bekend is. Het past ook in het beats/bass straatje, maar ook bij hiphop.” Dat is iets dat in Nederland eigenlijk minder bekend is maar in Engeland en Duitsland wel vrij populair is. De dubstep en beats scene is daar veel groter, de hiphopscene eigenlijk ook. Vooral ook meer ontwikkeld en toegankelijker. De pijlen zijn dan ook niet per se op Nederland gericht.
“Mijn stijl is heel energiek en bevat niet altijd diepzinnige teksten in de zin dat er een bepaalde mening gegeven moet worden. Wel is het weer erg dubbelzinnig en zitten er grappen in, ook is het een ‘brag and boast stijl’. Ik houd van spelen met taal en hoop dat iedereen de dubbele bodems ook snapt.” Wie Atactic kent van bijvoorbeeld MC werk bij Boemklatsch zal weten dat naast de rapstijl ook de stijl van optreden heel energiek is.

Definitie van Hiphop
De EP bevat maar vier tracks, is dat niet te weinig voor een show? “Voor een hiphop show wel”, antwoord hij. Het idee is ook om de komende tijd het aantal nummers uit te breiden. “Maar” vervolgt hij, “Drie kwartier is voor een hiphop show, die vrij energiek is, ook voldoende, bovendien zijn de nummer vrij heftig.” Zaterdag staat Atactic op de Definitie van Hiphop, in Tilburg. “Daar zal ik de vier tracks doen en uiteraard wat extra’s.”
“Ik zal optreden met een dj, zeker omdat de beats juist zo elektronisch en zwaar zijn, is dat belangrijk. Ik denk dat ik daarvoor ook geboekt ben, dus voor de combinatie van hiphop en elektronisch.” Benieuwd hoe het publiek zal reageren? “Ja natuurlijk, het is best wel een soort boombap hiphop publiek wat daar komt en mijn stijl is wel wat anders dan dat. Maar ik heb nog wel een kleine verrassing in petto, dus ik kijk er vol overtuiging naar uit.”

Voor wat betreft de EP zelf, deze is te luisteren op de Luisterpaal en zal daarna via Soundcloud te luisteren zijn. Tot slot kunnen mensen via Bandcamp zelf bepalen wat ze willen betalen voor de EP.
Een tastbare uitgave zit er nog niet in. “Wellicht later als er meer tracks zijn kan ik nadenken over een fysieke uitgave. Op vinyl zou top zijn, maar dat is kostbaar en ik wil dat alleen als het een soort tijdloze herinnering wordt.”

Te zien: Definitie van Hiphop, 29 november 2014 @ 013, Tilburg.