Stekker nabij de Tunnel

Muziek op de voorgrond bij Stekker in de Ronda

Tekst en foto’s: Paul van Dorsten ,

Vier dagen voordat Stekker in de Tunnel plaats zou vinden werd bekend dat het feest in de exepeditiestraat onder Hoog Catharijne niet door kon gaan. De noodzakelijke vergunning voor de moeilijkste locatie in Utrecht was geweigerd, onder andere door mogelijke problemen met crowd control, vluchtafstanden en het parkeren van fietsen. Binnen een paar dagen had organisator Vers Vermaak een alternatief uit de hoed getoverd: Stekker in de Ronda, een feest in de popzaal van het nieuwe TivoliVredenburg. Nieuwsgierig naar deze alternatieve locatie namen wij op zaterdag 11 mei een kijkje.

Zoekend naar een parkeerplek voor de fiets rondom het nieuwe TivoliVredenburg ontstaat even het gevoel hoe het had moeten zijn. De atmosfeer rondom het gebouw ademt dat van een illegale rave waar je eerst de weg moet vinden voordat je überhaupt een ingang kunt ontdekken. Het nieuwe muziekpaleis is omsingeld door bouwhekken, containers met puin, sporadische straatverlichting en half afgemaakte desolate betonreuzen. Dit lijkt op een goed alternatief voor Stekker in de Tunnel, dat drie weken eerder door de gemeente werd afgeblazen vanwege mogelijke problemen met crowd control, de vluchtafstanden en het stallen van fietsen. Het wekt dan ook verbazing als blijkt dat de ingang voor Stekker in de Ronda aan de Singel-kant van het muziekpaleis ligt, letterlijk op een steenworp afstand van de bewuste  expeditiestraat. Had het dan toch gekund?
 
Binnen krijgt het alternatief voor de tunnelrave een totaal ander gevoel. Dwalend door het immense gebouw met vermoeide benen van het trappenlopen wordt duidelijk dat het muziekpaleis van een totaal andere orde is dan een expeditiestraat onder Hoog Catharijne. TivoliVredenbrug ademt ruimte, lucht en biedt gelukkig ook genoeg atmosfeer voor een event met elektronische muziek. Het enige waardoor het gebouw wordt ontsierd zijn de ‘portable’ rookcabines. Het lijkt wel of de architect destijds bij het ontwerp geen rekening heeft gehouden met nu geldende rookverbod.
 
Eenmaal wegwijs in het doolhof bekruipt het gevoel dat dit een goed, maar totaal ander, alternatiefis  voor Stekker in de Tunnel. In de Ronda staat het geluid kneiterhard maar zeer zuiver. De lichtshow, de rookmachines en de manier waarop de zaal is opgebouwd geven een intieme sfeer zonder benauwd te zijn. De ingetogen set van Isolee maakt duidelijk dat minimale techno wel degelijk ook gezellig kan zijn. De grootte van de Ronda doet daar geen afbreuk aan.
 
In een van de kleinere hoeken van het muziekpaleis, twee niveaus hoger dan de Ronda, is in de foyer van de Pandora een pompend, piepend en knorrend acidfeestje aan de gang. De jongens van 030303 hebben Cosmic Force zo neergezet dat elke bezoeker - bij wijze van spreken - mee kan tweaken op de legendarische Roland 303. Hoezo problemen rondom crowdcontrol? Dit is ravemuziek in optima forma.
 
En de speurtocht naar eclectiek is nog niet voorbij. In de Pandora zelf - de ivoren toren van het muziekpaleis met een briljant uitzicht over Utrecht - wordt door collectief Les Animaux in de verduisterde zaal eveneens een intiem feestje gevierd. Ook Gorgon City krijgt het voor elkaar dat er niet wordt gekozen voor feesten en hossen maar dat de muziek de boventoon voert.
 

Stekker in de Ronda is een kwalitatief goede avond waarbij de muziek op de voorgrond staat en de - letterlijke en figuurlijke - ontdekkingstocht door het gebouw voor extra dynamiek zorgt. TivoliVredenburg bewijst zich hiermee zien als locatie voor events die geconcentreerd zijn rondom elektronische muziek. Maar is het ook een waardig alternatief voor Stekker in de Tunnel? Een tot in de perfectie verzorgd muziekpaleis is niet te vergelijken met de vuigheid van zoiets als een expeditiestraat, die soms nou eenmaal bij het soort muziek hoort. Maar als je kijkt naar waar de gemeente Utrecht bang voor was, – onder andere misdragingen van bezoekers met het puin rond de feestlokatie en problemen met het parkeren van fietsen – dan hebben de organisatie van Stekker en haar bezoekers vanavond laten zien dat een feest op min of meer dezelfde locatie misschien wel net zo goed had gekund.


Gezien: Stekker in de Ronda, zaterdag 11 mei 2014 @ TivoliVredenburg