LGW? May Day Hiphopnacht in Pandora

"Op deze plee is nog nooit gescheten"

Tekst: Marieke Steijvers / Foto: Tim van Veen ,

's Middags was het druk bij de 3voor12 sessies in de foyer van TivoliVredenburg, met onder andere together PANGEA en Black Lips. 's Avonds kwam in de Pandora de Hiphopnacht maar langzaam op gang. Ondanks de liftjongens en meisjes die de bezoekers keurig naar de juiste etage brachten (de 6e), wisten velen hun weg nog niet helemaal te vinden. FAQs: "Waar is de garderobe?" en "waar zijn de WC’s?"

"Moeten we hier naar binnen?" vraagt een groepje meiden bij de ingang aan het meisje met het scan-apparaat, "ik zie niemand." "Ja! Het feest is op de zesde, wees welkom." Exemplarische woorden voor de start van de hiphopnacht van Le Guess Who? May Day. Geprogrammeerd zijn: Spark up, Jeremiah Jae, Tree, Paul White en The Range. Van baggy broeken, petjes en kettingen was echter nog nauwelijks sprake. Er waren voornamelijk festivalbezoekers met passe-partouts die eerder die avond hadden genoten van onder andere The War on Drugs en Neutral Milk Hotel, en nieuwsgierige veertigers die uit de grote zaal kwamen na het concert van Edwin Evers met zijn band.

Het is dus allemaal nog een beetje onwennig aftasten in het immense gebouw dat nog naar verf ruikt. Toch zijn de meesten niet negatief: "De zaal is klinisch en ik zie veel grijs, industrieel, maar het heeft wel potentie. Ik ben niet van de school die zegt dat alles bij het oude moet blijven," zegt een vroege bezoekster die vervolgens enthousiast de zaal inloopt.

Sommigen vinden juist dat hiphop hier heel goed past. "Een mooi uitzicht over de stad en goeie beats binnen," zegt Nicolas uit Athene, "het is een chille plek om te zijn." Een anti-kraakpand is geen vereiste om los te gaan op strakke beats. Ab: "Mijn eerste indruk is dat ook de mensen van Tivoli zelf nog niet helemaal weten hoe het werkt." Dat laatste kan kloppen. Een personeelslid dat de toiletten schoonmaakte, merkte verwonderd op: "Jezus, op deze plee is gewoon nog nooit gescheten."

Bezoekster Hélène: "Heel mooi hier, maar je verdwaalt wel makkelijk, en ik vind het hier wel heel statisch, het raakt me minder. In Tivoli de Helling of in de Oudegracht zit meer ziel. Maar dat kan ook zijn omdat we van de oude garde zijn." Haar vriendin Natasha: "Ik ben bij het concert van Paolo Nutini geweest. Toen was het nog best wel een zooitje. Nu is het al een stuk beter. En die Ronda-zaal heeft supercool geluid. Wij gaan hier vanavond lekker swingen, maar Hélène is wel meer gangster dan ik."

Uiteindelijk is de zesde verdieping van Tivoli Vredenburg zaterdagavond in stijl ingewijd. De zaal deed zijn naam in elk geval eer aan. De zwarte doos Pandora ging open en klinkt prachtig, maar niemand weet nog precies wat erin zit.

Gezien: Hiphop programmering Pandora op Le Guess Who? May Day, zaterdag 24 mei 2014 @TivoliVredenburg, Utrecht