Kort Utrechts Popnieuws Week 21

Popzaal De Cirkel, Vroeg!, The Maureens, Zeepkist, Capgras, Hamertje Tik en veel video-clips

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een bomvolle editie met nieuws over Popzaal De Cirkel, Vroeg!, The Maureens, Zeepkist, Capgras, Hamertje Tik en veel videoclips.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

3voor12/Utrecht-schrijver Mike van Dooyeweert publiceert eerste boek
Schrijven en muziek zijn de twee grote passies van Mike van Dooyeweert. Om die twee te combineren is hij tijdens zijn studie journalistiek als redacteur aan de slag gegaan voor 3voor12/Utrecht. Vorige week heeft Van Dooyeweert zijn eerste boek gepubliceerd: (de opkomst en ondergang van) Popzaal De Cirkel. Via interviews, verslagen en recensies vertelt het boek het verhaal van popzaal De Cirkel (1997 – 2007) in het Betuwse plaatsje Ravenpolder. In het boek worden zowel de hoogte- als dieptepunten behandeld van een van de meest bijzondere popzalen die Nederland ooit gekend heeft. Popzaal De Cirkel is te bestellen bij Boekscout.

Per Expressie presenteert: Vroeg!
Terwijl de rest van Nederland nog op bed ligt, schudt Per Expressie Amersfoort wakker op maandag 26 mei. Vroeg! wil je je week vrolijk en vol frisse moed laten beginnen. Niet chagrijnig op de fiets naar je werk, maar eerst even dansen. Vanaf 6.00 uur ’s ochtends kun je gratis het Rietveldpaviljoen (Zonnehof 8) binnenlopen waar bandjes als George, Echo Movis en I’m with Stupid spelen. Maar er is ook een goede kop koffie, een verse smoothie of een tosti. Als je toch liever rustig aan wil beginnen kan dat ook: er is yoga. Geen reden meer voor een ochtendhumeur, begin de week met een dansje!

Liverpool houdt van The Maureens
Op 16 mei vloog The Maureens naar Engeland voor twee optredens op het internationale showcase festival: The International Pop Overthrow. Dit evenement vond plaats in de wereldberoemde Cavern-Club in Liverpool, bekend van The Beatles en veel meer bands die daar in de loop van de jaren speelden. Programmeur David Bash moest en zou de band in The Cavern krijgen en dat is gelukt. De vaste cameraman van The Maureens (Roald van Stijn) maakte een korte impressie van het weekend. De band is trouwens druk aan het schrijven voor een nieuw album, dat in 2015 moet uitkomen. In de video alvast een voorproefje van een veelbelovend nieuw liedje: 'Heartbreak'.


Kapitaal presentaties op de Zeepkist

De zeepkist is een podium voor makers van de Kapitaalshop. Een keer per maand organiseert Kapitaal een speciale koopavond waarbij ze dieper ingaan op de diverse producten die zich in de shop bevinden. Drie makers vertellen dan iets over hun werk, waarbij de leidraad is: ‘iets ouds, iets nieuws, iets geleends’. Naast de presentaties is er een speciale koopavond (met 10% korting) met muziek en een drankje erbij. De eerste editie van Zeepkist is op donderdag 29 mei (17.00 uur inloop, 18.30 uur presentaties). De makers die dan presenteren zijn Daan Paans (fotograaf), Thomas van der Vlis (Wuft uitgeverij) en er is muziek van Long Life Heads, een Eindhovense band die vorig jaar ontstond uit de smeulende resten van de bekende band Woody en Paul. Met experimentele grunge en pop slaan ze met deze band een geheel nieuwe richting in. Speciaal voor dit optreden ontwierp Teun Jansen een T-shirt print die tijdens deze avond wordt gezeefdrukt.

Capgras presenteert nieuwe zangeres
Zangeres Sophie Platenkamp stopt bij de Utrechtse alternative band Capgras omdat ze zich vol wil gaan storten op haar soloproject Sophie Veline. De band heeft meteen audities gehouden en al snel kwam er een zangeres op hun pad waarvan iedereen voelde dat dit de juiste is. Op vrijdag 30 mei 2014 presenteert de band de nieuwe frontvrouw in Stathe in Utrecht, waarbij mogelijk ook nieuw materiaal wordt gespeeld.

Nieuwe track Hamertje Tik
Terwijl zijn EP gevoelsmatig nog maar net uit is, heeft Hamertje Tik al weer een nieuwe track gedropt. ‘Osgood Slatter’ is nu al te vinden op de soundcloud-pagina van het label Mad Hop en is vanaf 28 mei te koop.


Warenhuis/café Goede Vrijdag opent de deuren
In het weekend van 30, 31 mei en 1 juni opent Goede Vrijdag in het brugwachtershuisje op de hoek van de Oosterkade en het Ledig Erf. De afgelopen maanden hebben de nieuwe eigenaren het betonnen huisje, een rijksmonument uit 1931, verbouwd tot een warenhuis en café/podium, waar alles behalve de muren te koop zal zijn: van meubels tot opgezette dieren en spiegelbollen. Je kunt er terecht voor de meest uiteenlopende winkelwaar, bijzondere frisjes uit fles en goede koffie. Daarnaast wordt in de kelder van het huisje een podium gehost voor muziek, poëzie of iedere andere podiumkunst die past op het podiumpje van slechts één vierkante meter. Het hele openingsweekend is Goede Vrijdag open. Ook staan er optredens in de kelder gepland van onder andere The T.S. Eliot Appreciation Society, Leah Abramson (Canada), The Empty Product en Het Gloren. In verband met de beperkte capaciteit moet je je daarvoor wel opgeven via wim@goedevrijdagutrecht.nl. Na het openingsweekend is het huisje open van woensdag tot en met zondag. De jongens helpen je ook de maandagochtend door: de bar is dan geopend voor espresso of americano voor een euro, aan de bar of to go. Meer informatie en speeltijden van de acts vind je op de Facebook-pagina van Goede Vrijdag.

Sounds like Wine
Samen met wijnsociëteit Les Petit Crus en het Beauforthuis presenteert platenlabel VOLKOREN Sounds Like Wine met Jonas David. Sounds Like Wine is een avond met bijzondere wijnen, kleine lekkere gerechten en muziek van singer/songwriter Jonas David. Het evenement vindt plaats in het Beauforthuis in Zeist, een oud klooster. Dit is dezelfde plek waar VOLKOREN ook het 10-jarig verjaardagsfeest vierde. Sounds Like Wine vindt plaats op zondag 1 juni vanaf 17.30 uur. Meer informatie hier.

Nieuwe clips van Alexi Lalas, MTT, Bart van der Lee, The Royal Engineers en Ill & Ape
Maar liefst vijf clips van Utrechtse acts zijn afgelopen week in première gegaan.

'All I Need Is Some Company' is een nieuw nummer/video van Alexi Lalas, afkomstig van het deze zomer te verschijnen debuutalbum The Best Is Yet To Come.


MTT brengt een nieuwe video uit van de titeltrack van het tweede album Years From Now. De band is zaterdag 24 mei nog te zien tijdens culturele zondag De Stad De Toekomst, op het Westplein (kop van Lombok). Begin juni speelt MTT een aantal shows in New York.


Ook Bart van der Lee heeft een nieuwe clip uit. In het door HOAX gemaakte ‘Waste of Live’ reflecteert Van der Lee op het leven van zijn grootvader. In de video is een belangrijke rol weggelegd voor Van der Lee’s kenmerkende baard.


‘Hey Sister!’ is de nieuwe single van de Utrechtse band The Royal Engineers (seventies pop).


De hiphop van Ill & Ape ging al hard tijdens een voorronde van bandwedstrijd Clash of the Titans, en nu heeft de crew ook een eerste EP uit: Utka's Fenomenen Outtaspace. Van de track ‘Suikerspinnen’ is een video verschenen, niet geheel toevallig ook opgenomen tijdens de Clash.