BFU verslag deel 2

TenTemPiés, Pokey LaFarge, The Kik, Bongo Botrako, Falco Benz, Go Back to the Zoo & Jett Rebel

Tekst: Menno de Meester, Iris van Korven & Joost van Beek / Foto’s: Jerry van Vliet, Egbert Schroeder, Anahí Clemens & Dave Stoker ,

Park Transwijk is weer omgetoverd tot festivalterrein ter ere van de vrijheid. De blauw-rode fakkel brandt en de zon schijnt. Wij voorzien jullie vandaag van informatie over de muziek, de sfeer en andere opvallendheden. In dit verslag kun je lezen hoe de optredens van TenTemPiés, Pokey LaFarge, The Kik, Bongo Botrako, Falco Benz, Go Back to the Zoo & Jett Rebel waren.

TenTemPiés, 18.00 - 18.45 uur, Hoofdpodium
We kunnen inmiddels spreken van een zwoele avondzon als TenTemPiés het Sena Talent Podium betreedt. Dat er energie in de lucht hangt, blijkt al als voor aanvang van het optreden de heupen hier en daar al losgewiegd worden. TenTemPiés is deels Chilleens en brengt hun politiek beladen teksten dan ook in het Spaans. Maar loodzwaar worden de liedjes nooit, want het gezelschap verpakt hun boodschap in een aanstekelijke mix van reggae, salsa en een zweem hiphop. Beef's Pieter Both tekende voor de productie van de tweede plaat, dus dan kun je rekenen op zomers materiaal. De blazerssectie op de linkerflank blaast vrolijk in op de kolkende mensenmassa, de heupen worden met elke tempoversnelling losser en frontman Maurino Alarcón openbaart zich – 'gewoon' met rasamsterdams accent - als een opruiende entertainer. De band doet de rest. Ze bewezen het al op Paaspop, maar TenTemPiés is een festivalzekerheidje. Euforisch optreden!  

Pokey LaFarge, 18.20 – 19.10 uur, Hoofdpodium
De zon zakt inmiddels langzaamaan naar de horizon en dat is voor Pokey LaFarge hét moment om Utrecht kennis te laten maken met zijn swing en countryblues. Utrecht valt al snel voor de charismatische zanger en zijn band, en zingt tegen het einde van de set uitbundig mee: "It’s La La La, I’m singing La La La I’m so happy I’m singing La La La." Daarmee ligt al snel het gevaar op de loer dat LaFarges vertolking van zogenaamde Mississippi blues een parodie wordt, al zal dat het publiek een worst wezen.

BFU - Pokey Lafarge by 3voor12/Utrecht Radio on Mixcloud

The Kik, 19.15 - 20.15 uur, Hoofdpodium
De jaren zestig, was dat nou het decennium waar vrijheid écht hoog in het vaandel stond? Of is dit maar nostalgie? Enfin, op een festival dat zo nadrukkelijk stilstaat bij onze vrijheden mag de sixtiesreferentie die The Kik heet niet ontbreken. Dave von Raven en co. - zoals altijd goed gestyled én goed gebekt - zetten met hun onlangs verschenen plaat 2 de Nederbietlijn waar ze al een aantal jaar succes mee boeken, rustig voort. Toch wordt de hit 'Simone' veruit het meest enthousiast ontvangen, niet in de laatste plaats omdat alle Simones op het veld van harte worden uitgenodigd het podium te beklimmen. 'Elektriciteit' van die nieuwe plaat wordt aangekondigd als een liedje over elektriciteit, maar blijkt gewoon over de liefde te gaan, zoals vrijwel het complete oeuvre van The Kik. Of lust dan, zoals in 'Cupido'; nog zo'n sterk liedje van 2. Toch weet The Kik geen uur lang te beklijven. Hoewel zowel de liedjes als de quasi-formele manier waarop von Raven omgaat met het publiek sympathie opwekt, is het songmateriaal van de band wat generiek. De aandacht van het publiek verslapt dan ook halverwege de set. In de bluesy toegift 'Ik Doe Wat Ik Wil' is die aandacht terug. Het is een tikkeltje te laat. 

BFU - The Kik by 3voor12/Utrecht Radio on Mixcloud

Bongo Botrako, 19.40 – 20.30 uur, Hoofdpodium
Tegen de tijd dat Bongo Botrako het hoofdpodium betreedt, zit de sfeer er al goed in op het veld voor het hoofdpodium. Toch weet de Spaanse band er op zijn manier een heel eigen feestje van te maken. In de traditie van vergelijkbare feestbands als La Pegatina en Manu Chao zorgt Bongo Botrako voor een voortdurend springende en dansende festivalmassa. De combinatie tussen ska, rumba, reggae en punk gaat erin als zoete koek en Bongo Botrako wint veel sympathie. Een optreden van vijftig minuten is wat ambitieus als je nummers stuk voor stuk dezelfde opbouw en nagenoeg hetzelfde tempo kennen, maar met een biertje extra erbij houd je dat gerust vol. 

Falco Benz, 20.45 - 21.30 uur, Sena Talent Podium
De droogkomische toetsenist Falco Benz maakt er een fijne show van. Zijn afwisselend minimale en ontsporende synthesizer house komt helemaal tot leven als hij het publiek zo machinaal mogelijk laat klappen. Halverwege zijn set schroeft hij het tempo omlaag met de track 'A-ching' die live nog beter klinkt dan op de EP. Veel mensen in het publiek zijn met strandballen aan het spelen. "Lekker met de ballen heen en weer, die strandballen bedoel ik," grapt Falco. Hoogtepunten is toch weer de break van 'Hat tricks'. Als robots konden huilen, was dit een ideaal moment geweest.

BFU - Falco Benz by 3voor12/Utrecht Radio on Mixcloud

Go Back To The Zoo, 21.00 – 22.00 uur, Hoofdpodium
'Electric', 'Beam Me Up' en 'Hey DJ' vormen slechts een greep uit de radiohits die Go Back To The Zoo heeft gescoord. De band wordt deze avond bijgestaan door een drietal achtergrondzangeressen, die de aanstekelijke songs op hun manier meer kleur geven. Met ellelange breaks om het publiek uitbundig in mee te laten klappen, wordt het echter al snel een beetje saai bij Go Back To The Zoo. Nummers afkomstig van hun in februari verschenen derde album ZOO kunnen daar helaas geen verandering in brengen. Desalniettemin blijft het druk voor het hoofdpodium en is Go Back To The Zoo het vele mensen waard het huiswaarts keren en slapengaan nog even uit te stellen.

Jett Rebel, 22.15 – 23.00 uur, Sena Talent Podium
Jelte Tuinstra betreurt na een klein halfuur op het podium het feit dat hij nog maar tien minuten mag spelen, maar begint zelf om wat voor reden ook te laat. Des te groter is het verlangen van het publiek naar Jett Rebel voor aanvang van zijn optreden. Vanaf het begin gaan alle remmen los op het Sena Talent Podium en het duurt niet lang of Tuinstra paradeert met ontbloot bovenlijf over het podium en gaat middenin een gitaarsolo op zijn knieën. Hij zingt goed, zijn band speelt strak en zijn repertoire is divers, hetgeen ervoor zorgt dat alle toeschouwers als een blok voor hem vallen. Jett Rebel wil bij vlagen iets te graag Prince zijn, maar weet zodoende als geen ander zijn virtuositeit te tonen.
 

Gezien: Bevrijdingsfestival Utrecht met o.a. TenTemPiés, Pokey LaFarge, The Kik, Bongo Botrako, Falco Benz, Go Back to the Zoo & Jett Rebel, maandag 5 mei 2014 @ Park Transwijk, Utrecht.