BFU verslag Club dB's

Independent Intavenshan, StropStrikkers, Blue Grass Boogiemen & Elle Bandita

Tekst: Menno de Meester, Iris van Korven & Joost van Beek / Foto’s: Jerry van Vliet, Egbert Schroeder, Anahí Clemens & Dave Stoker ,

Park Transwijk is weer omgetoverd tot festivalterrein ter ere van de vrijheid. De blauw-rode fakkel brandt en de zon schijnt. Wij voorzien jullie vandaag van informatie over de muziek, de sfeer en andere opvallendheden. Daarnaast presenteren we in samenwerking met dB's een avondprogramma met een grote diversiteit aan stijlen onder de naam Club dB's. In dit verslag kun je lezen hoe de optredens van Independent Intavenshan, StropStrikkers, Blue Grass Boogiemen & Elle Bandita waren.

Independent Intavenshan, 19.00 - 19.30 uur
We zijn weer terug in Jamaica aan de Vecht. De heren en dame van Independent Intavenshan spelen op het kleine Vrijheidspodium/Club dB’s voor een rustig bouncend publiek. De zon is inmiddels verdwenen achter een wolk van wietlucht. De niets-aan-de-hand synthesizers twinkelen rustig over de hangende gitaren. "Spicing up today on the 5 mei I say," klinkt het steenkolen-Jamaicaans nogmaals. De Utrechtse band speelde hier en daar wat slordig, maar het klonk best relaxed.

StropStrikkers, 19.40 - 20.10
Tijd voor StropStrikkers. De dikke beats van Klaas Vaak klappen uit de boxen als de lokale helden Jae en Skaffa-Lau hun raps het veld op spitten. Met de rof rollende R in de mond en een fles Famous Grouse in de hand bespelen de heren hun trouwe fans bij. "Of je straatdoekoe maakt? Je loopt zeker kranten!" De zelfverklaarde 'negers met flavour' komen overtuigend. En damn, die beat van 'Rauw als neuk'... Het is 'Numbers on the boards' van Pusha T op z'n Utregs.

BFU - Stropstrikkers by 3voor12/Utrecht Radio on Mixcloud

Blue Grass Boogiemen, 20.20 - 21.00 uur
Blue Grass Boogiemen speelt in Utrecht een thuiswedstrijd en dan mag je best wat later beginnen. Dat doen ze met twee covers van inspirator Hank Williams. De middelbare leeftijd mag voor deze Boogiemen dan wel in zicht zijn, de mannen krijgen de tent met hun onvervalste bluegrass direct aan het hossen. Bluegrass is – oh já joh? - het liedmotief van dit collectief. De groep brengt een constante mix van eigen materiaal en covers; zelfs de ter plekke geïmproviseerde bluegrassflard van 'Anarchy in the UK' blijkt niet te zot. De Boogiemen geven een speelse show weg; het ene moment ondersteund door een snelle banjopartij, dan weer door opgefokte vioolriedels. Tijdens de luchtige intermezzo's wordt er relaxed geluld met publiek en technici. Het ontbreekt aan vaart in deze set en de hinderlijke feedback speelt het geluid regelmatig parten. Maar dat deert zowel de Boogiemen als het gros van het publiek niet. Glansrijk gewonnen, deze thuiswedstrijd.

BFU - Blue Grass Boogiemen by 3voor12/Utrecht Radio on Mixcloud

Elle Bandita, 21.30 - 22.10 uur
"Duurt lang, duurt fucking lang!" Roept Elle Bandita. De show begint later dan gepland. Geduld wordt beloond: wat een geweld, wat een stem, wat een bizarre nummers en wat een fucking goede band. De grimmige gitaarmuziek veroorzaakt een aantal kleine cirkelpits. De zangeres klimt op de rug van een van de bebaarde mannen in het publiek. Na een aantal sterke nummers wordt de show abrupt onderbroken door de presentator, tot ergernis van Elle: "Ik was nog niet klaar?!" De presentator doet een poging de sfeer te redden, maar ontvangt een biertje over zich heen. "Als je dat nog 1 keer doet, zet de beveliging je eruit." Elle verlaat het podium. De band volgt. Erg ongemakkelijk. De dj die volgt, Drop, knalt een paar dikke bassplaten erin. Helaas zijn er wat technische problemen met de apparatuur. Dit is niet echt het einde waar ik op gehoopt had. 

BFU - Elle Bandita by 3voor12/Utrecht Radio on Mixcloud


Gezien: Bevrijdingsfestival Utrecht met o.a. Independent Intavenshan, Blue Grass Boogiemen & Elle Bandita, maandag 5 mei 2014 @ Park Transwijk, Utrecht.