Afscheid en kennismaking tijdens Le Guess Who? May Day 2014

Een overzicht van de locaties

Tekst: Ronald Klarenbeek / Foto's: Gerard Kollaard & Juri Hiensch ,

Le Guess Who? is een uniek festival voor Utrecht, niet alleen vanwege de enorm sterke programmering maar ook omdat het evenement bijna de hele stad overspant. Dat geldt vooral voor de vierdaagse wintereditie maar ook voor de May Day, de eendaagse versie van het festival die sinds enkele jaren in mei wordt georganiseerd. Nog meer dan tijdens de wintereditie is het belangrijk om keuzes te maken: waar wil ik heen? Er is slechts weinig tijd dus het is van levensbelang dat je precies weet waar je moet zijn. Wij helpen je een handje door een overzicht te geven van alle locaties en ontkomen er daarbij niet aan om een beetje sentimenteel te worden.

Kloppend festivalhart dit jaar is het gloednieuwe (en officieel nog niet eens geopende) muziekcentrum TivoliVredenburg. Niet alleen kun je hier overdag al terecht om onder het genot van een bak koffie en een vegetarische snack een aantal door 3voor12 georganiseerde sessies te bekijken (doen!), tevens is dit de plek waar je je polsbandje ophaalt en kun je er ook ter plekke LGW-merchandise laten maken. 's Avonds vindt er in de Pandora-zaal van het gebouw een hiphop/elektronische avond plaats waar onder andere The Range optreedt. Later op de avond is het tevens de locatie van de eerste officiele LGW-afterparty, waar onder meer Future Islands een DJ-set zal doen. Je kunt TivoliVredenburg bijna niet missen: Het is dat gloednieuw ruikende gebouw dat je al snel tegenkomt als je vanuit Hoog Catharijne naar buiten loopt en meteen naar links doorwandelt.

Al vroeg in de avond kun je in de Michaëlskapel (midden in de Domtoren) een unieke ervaring opdoen: een lachworkshop met legendarische Amerikaanse muzikant Laraaji. De inmiddels 70-jarige artiest heeft in het verleden met onder andere Brian Eno gewerkt, maar gebruikt dit moment om de bezoekers van Le Guess Who? zichzelf beter te leren ontdekken door middel van lachmeditatie. De Domtoren wijst zichzelf vanuit bijna alle hoeken van de stad. Vanuit TivoliVredenburg: Naar rechts de busbaan volgen en alsmaar rechtdoor. Bij de Janskerk naar rechts de Domstraat in.

Terwijl er gelachmediteerd wordt in het oudste plekje van de stad begint in Tivoli de Helling een stevig programma. Dit is de plek waar je met vuist op de borst kloppend kunt gaan meedansen met de hits van Future Islands. Daarnaast staan er met together PANGEA en Black Lips twee bands achter elkaar geprogrammeerd die je gegarandeerd met zweet op het voorhoofd zullen achterlaten. Je bereikt De Helling het makkelijkst op de fiets (tip: een OV-fiets is zo gehuurd) door vanaf het station de Catharijnesingel af te fietsen en aan het eind naar rechts af te slaan. Dan linksaf de Vondelbrug over, rechts de straat in en je bent er. Pas op: Er wordt rond de brug flink gebouwd en het kan er wegens rondslingerend zand glad zijn.

Iets dichter bij het vuur kun je in RASA tijdens de eerste helft van de avond een mooie combinatie artiesten horen die elk eigen soundscapes produceren. Dit is tevens de plek waar eerder genoemde Laraaji een muzikaal optreden zal verzorgen samen met Sun Araw. RASA vind je door bij de Neude links van 'de Haas' de Loeff Berchmakerstraat in te steken en linksaf te slaan.

 

Vorig jaar november werd tijdens dag twee van het festival ineens op social media gemeld dat ACU per direct gesloten zou worden. Gelukkig bleek het te gaan om een valse melding, want zonder een bezoek aan de zaal van ACU is een dag Le Guess Who? eigenlijk niet compleet. Ditmaal begint de programmering in ACU pas na middernacht - een mooi moment om van dichtbij wat meer extreme muziek te beleven zoals de grunge/punk van Big Ups. ACU vind je makkelijk door vanaf de Neude de Voorstraat in te steken.

Ook deze editie van het festival is Galerie Jaap Sleper weer gastheer voor een aantal optredens. Ditmaal kun je er onder andere naar Hiss Golden Messenger kijken en luisteren. De galerie is het makkelijkst te bereiken door de Oudegracht zuidwaarts af te lopen, en ter hoogte van Tivoli Oudegracht linksaf de Reguliersteeg in te steken.

 

Misschien wel de meest interessante line-up is deze zaterdagavond in EKKO te vinden. Met onder andere Scott & Charlenes Wedding, Sean Nicolas Savage en Fat White Family op het programma zul je gegarandeerd verrast worden in deze zaal gelegen aan de kades waar de Vecht overloopt in de Oudegracht. Je komt er door tussen de Neude en TivoliVredenburg de Sint Jacobsstraat in te slaan en over de brug rechtsaf de Weerdsingel Westzijde op te gaan.

 

En de laatste maar zeker niet minst belangrijke locatie is het door allen geliefde Tivoli Oudegracht. De zaal en haar prachtige Spiegelbar zijn de afgelopen jaren vaste hangplek geweest voor menig LGW-veteraan. Geweest, want het is deze editie de allerlaatste keer dat het legendarische podium aan de gracht onderdeel uitmaakt van het programma. Eind november, wanneer de volgende editie van Le Guess Who? staat gepland, is het podium alweer enkele maanden gesloten om nooit meer open te gaan. Gelukkig kun er in het kader van deze editie van het festival met The War on Drugs en Neutral Milk Hotel nog een line-up zien en horen waar je nog lang dierbare herinneringen aan zult houden.  
 

Te zien: Le Guess Who? May Day met o.a. Neutral Milk Hotel, The War on Drugs & Black Lips, zaterdag 24 mei 2014 @ Diverse locaties, Utrecht