The Virgin Army: Seks, drugs en rock 'n roll

… en meer van die dingen die God verboden heeft

Tekst: Marieke Steijvers / Foto's: Harold van de Kamp ,

Teije Venema groeide op in de Gereformeerde kerk. Hij studeerde theologie en werd vervolgens voorganger binnen de Pinksterbeweging. Over zichzelf zegt hij: "Ik ben Teije, 33, zanger van The Virgin Army, vader van twee dochters. Ik schrijf ook. Erotische poëzie. Ik ben begonnen aan een roman" Wij hielden een interview met de 3voor12/Utrecht Selecteert van deze maand.

Over Seks…

De naam van de band, The Virgin Army, het Maagdenleger, komt uit de Openbaring van Johannes. Een symbolisch leger voor mensen die besluiten een leven te leiden voor Christus. "De 144000 helden van Christus," grinnikt Venema.

En die zijn dan maagdelijk?
Ja. Geen seks, geen alcohol. Niks.

En daar hou jij wel van?
Nou ja, het dekt de lading van de liedjes. Daar zit ook zo’n soort botsing in, tussen onschuld en schuld.

Dus schuld en onschuld zijn terugkerende thema’s in het werk van The Virgin Army?
Absoluut. En seks ook veel hè.

Nou seks stond anders niet in het rijtje dat je in je bandbio noemde. Daar stond in het rijtje van de drie werkelijk belangrijke dingen in het leven: liefde, religie en dood.
Ah, nou, ja, in de kern zijn liefde en seks hetzelfde. Goeie liefde en goeie seks zijn gelijk aan elkaar. Als dat niet zo is, dan is er met één van beide iets mis.

Over Drugs: afkicken van het geloof en van de wereld raken door muziek

Waarom is het zo belangrijk voor jou om te vertellen dat je voortkomt uit de Pinkstergemeenschap?
Het is waar ik vandaan kom. Ik reageer er veel op in mijn liedjes. Over die tijd, over wat dat met me gedaan heeft. Ik stond in het centrum van die hele wereld, toen ben ik gescheiden waardoor ik aan de buitenkant van de gemeenschap kwam te staan. Als je van jongs af aan in dat grote bad van het geloof hebt gelegen, dan is dat je complete wereldbeeld. Je kunt niet op je dertigste nog eens een heel ander wereldbeeld bouwen. Je kunt wel een ander perspectief innemen. Ik ben een beetje als Obelix, die dikke die in de ketel viel. Hij krijgt geen toverdrank meer. Ik ben in dat geloofsbad gevallen en draag dat voor altijd bij me... Pfff, gaat het wéér de hele tijd over God. Nou ja, dat is ook mijn eigen schuld

Precies, als jij begint over religie en over het feit dat je sowieso al de hele band The Virgin Army hebt genoemd…
In feite praat ik ook over niks anders hoor! Ik ben ook theoloog. Ik hou van dat vak. Maar ik hou ook van muziek en als wij ergens gaan spelen dan zou ik het allerliefst willen – maar dat is allemaal grootspraak - dat het publiek een fysieke, spirituele ervaring krijgt. Dat ze denken, fuck waar ben ik geweest! Alsof je een soort andere ruimte betreedt, waarin je meegezogen wordt. Die intensiteit.

Goede muziek is je reinste magie. Het komt van buiten, maar het is alsof je in jezelf keert en een bepaalde diepere laag raakt. Dat gaat voorbij woorden. Ik zit me altijd heel druk te maken over teksten, maar eigenlijk ga je pas luisteren naar wat iemand zingt als je na drie keer luisteren denkt, fuck, wat is dit een goed liedje. Het is pure klank en ritme en energie.

Over rock 'n roll en horen bij de losers

Je schrijft dat liefde, religie en dood de dingen zijn die er werkelijk toe doen, vind je dan dat er in muziek van anderen vaak dingen zitten die er minder toe doen?
Nee, want volgens mij gaat bijna alle popmuziek over deze drie dingen. Miley Cyrus' Wrecking Ball, dat gaat ook over seks, maar ook over de bijna religieuze ervaring die liefde kan veroorzaken.

En hoe kijk jij dan naar die andere inmiddels hele grote Nederlandse artiest die voort is gekomen uit de Pinkstergemeenschap; Blaudzun?
Ja. Vind ik mooi. Prachtig. Je hoort het ook wel. Hij is gewend om hypnose-muziek te maken. Dat is ook wat er tijdens diensten in de Pinkstergemeente voortdurend gebeurt. Een refreintje bijvoorbeeld, dat wordt dertig keer herhaald, maar dan met een bepaalde intensiteit en een opbouw erin. Hij maakt muziek in motieven en die breit hij aan elkaar. Groots en meeslepend moet het zijn.

Is een muzikant iemand die zichzelf buiten het kader zet en daarnaar kijkt?
Als je iets wil maken, dan moet je je onttrekken aan regels, anders maak je niks van waarde. Je mag niet geremd worden en je moet de schaamte en de regels van wat hoort voorbij. Maar op die manier neem je het risico buiten de wet te komen staan. Dat doe ik steeds meer, maar ik vind het ook eng. Misschien ga ik wel naar de hel als ik dat doe.
Ik ben bijvoorbeeld aan het schrijven en ik schrijf dingen over seks. Alleen, dan loop ik het risico dat mijn moeder zegt: "Ik heb op Facebook gelezen wat je nou weer schreef…" en mag ik niet meer komen op familiedag.

Wat is het beste nummer dat je zelf hebt geschreven?
Dat weet ik niet. Misschien The Choir. Het is de missieverklaring van The Virgin Army. Pim [van de Werken, producer, red.] zei: "Dit gaat over alverzoening. Iedereen wordt gered, niet alleen de kerk." Het gaat over het soort gemeenschap waar ik graag deel van zou willen uitmaken. De gemeenschap van mensen die maar wat doen en die het ook niet weten. Ik wil graag bij de losers horen.  


Te zien: The Virgin Army bij Club 3voor12/Utrecht, donderdag 27 maart 2014 @ dB's, Utrecht. Entree = gratis