Zesmaal raak op XL-editie Club 3voor12/Utrecht

Gevarieerd programma van speciale juni-editie lost alle verwachtingen in

Tekst: Ronald Klarenbeek / Foto’s: Rob Sneltjes ,

Afgelopen donderdagavond was het zover: de laatste editie van Club 3voor12/Utrecht van dit seizoen, en om die reden een XL versie met maar liefst zes acts op het programma. De programmering liet niets te wensen over - met spannende nieuwe namen zoals Wander, Alexi Lalas en FAUT HAUT op het affiche beloofde dit een avond te worden waar de Utrechtse muziekliefhebber de vingers bij af kon likken. Het publiek kon pendelen tussen de zaal en het rookhok van dB’s, waar de verschillende acts opeenvolgend geprogrammeerd stonden.

De avond wordt in een goed gevuld rookhok afgetrapt door LaVette, de winnaar van bandwedstrijd Clash of the Titans 2014. Het is al snel duidelijk waarom de punk/pop van deze band met twee dames achter de microfoons de belangrijke competitie gewonnen heeft: al bij het eerste nummer blijkt de band een zeer strakke set neer te kunnen zetten. Na de handklapjes van het tweede nummer laat LaVette zien vooral ook ontspannen op het podium te kunnen staan. Hier en daar worden enkele hoge zangnoten niet ingezet, maar dat wordt met een flinke dosis energie goed opgelost. Op moment dat het gas wat wordt teruggenomen zakt deze energie ook weg, maar deze is met meteen weer terug zodra de felle drums en scheurgitaar opnieuw invallen.

Vervolgens is het de beurt aan het Amsterdamse Apneu om in de zaal af te trappen. De band speelt vrij korte nummers, maar dan wel hele sterke korte nummers waarin precies de essentie van een catchy popsong wordt gevat. Met een hoop sterke riffs knalt de garagerock het podium af. De stoïcijnse uitstraling van de leadzanger doet vermoeden dat het de band weinig moeite kost om deze sound neer te zetten. Als er halverwege een nummer een drumstok dwars over het podium vliegt en de drummer dit zonder enige hoorbare problemen meteen oplost, is dit vermoeden bevestigd. Misschien doet de band daardoor ook wat aan de Strokes denken - de opwekkende nummers zijn hoe dan ook moeilijk om bij stil te blijven staan.

Tijdens de laatste nummers in de zaal begint een deel van het publiek alvast richting rookhok te bewegen. Daar zal binnen enkele minuten de show van Wander beginnen. Ongeveer een maand geleden stond deze band op uitnodiging van 3voor12/Utrecht al in het prachtige Mirliton Theater en de verwachtingen waren na die korte show hooggespannen. Het eerste dat opvalt wanneer de band begint, is dat men van stevig volume houdt: de versterkers staan voluit en ook de drummer zich houdt niet in. Toch deinst het publiek in de drukke rookruimter hier niet van terug. Zij worden beloond op een aantal slepende en soms hypnotiserende stukken die hier en daar geinspireerd lijkt te zijn door jaren negentig bands als Mogwai en Sparklehorse - de band opereert ergens tussen postrock en noise. Een gedegen set die smaakt naar meer.

Zodra de laatste klanken zijn weggetrokken in het rookhok gaat in de zaal de rookmachine aan. 3voor12/Utrecht Selecteert van deze maand Alexi Lalas staat op het punt te beginnen. De muzikant heeft een band om zich heen verzameld waarmee de nummers, waarvan er de afgelopen weken al twee online beluisterbaar waren, live kunnen worden vertolkt. Het eerste nummer is meteen pakkend. Wat opvalt is dat er in tegenstelling tot eerdere band Destructive Cult ditmaal geen synthesizers worden gebruikt op het podium. De The Smiths-achtige sound ligt lekker in het oor en de leadzanger heeft overduidelijk plezier in het ten gehore brengen van zijn werk. De nummers worden lang uitgesponnen, mogelijk omdat er nog weinig materiaal voorhanden is maar het kan ook zijn omdat de band tijdens repeteren al had gemerkt dat dit live goed werkt. Richting het eind van het tweede nummer is er duidelijk miscommunicatie tussen drummer en rest van de band, waarbij de drummer het nummer onbewust nog een aantal maten langer dan gepland laat doorgaan. Het publiek vindt het meer dan prima en er wordt inmiddels ook gedanst in de zaal. Hier en daar klinkt het vervolg van de set wat rommelig, maar dat doet geheel niet af aan een veelbelovend begin van dit nieuwe project van Rinse Visser.

Ook een nieuw project en afsluitende band in het rookhok is FAUT HAUT, met onder andere leden van Roosbeef en Über-Ich in de gelederen. De band trapt af en al snel is een onderscheidende sound hoorbaar: met een prominente plek voor orgel, (echo)gitaar en een puntige baspartij zijn de nummers dansbaar en catchy. Er wordt binnen nummers regelmatig onverwacht van tempo en maatsoort gewisseld, waardoor de luisteraar op het verkeerde been wordt gezet. Dit levert een spanning op die ook weer wordt ingelost wanneer de band terugschakelt op een voorgaand stuk uit het nummer. Leadzanger Joep Bollinger trekt de aandacht naar zich toe door tussen het spelen van bas door tevens druk met zijn armen te gebaren om zijn teksten kracht bij te zetten. Afgaand op het fanatieke geknik tijdens de laatste nummers is het duidelijk dat het publiek de funky muziek (volgens eigen zeggen avant-garde New Orleansvoodoosurf) goed kan waarderen.

Afsluiter in de zaal is het eenmansproject Hamertje Tik van Joris Feiertag. Met zijn drumkit midden voor op het podium is het meteen duidelijk dat we hier te maken hebben met een ander soort opzet dan de voorgaande vijf optredens die vanavond te zien waren. Bij Hamertje Tik staat de drum centraal, en wordt deze gecombineerd met synthesizer en loops om een dansbare liveshow neer te zetten. Zo dicht bij het drumstel is het werk van de muzikant indrukwekkend om mee te maken. Mede door het werk van de vj wordt de zaal van dB’s omgetoverd tot club waar al dansend de laatste energie van deze zeer geslaagde avond kan worden opgemaakt.

Gezien: Club 3voor12/Utrecht XL met LaVette, Apneu, Wander, Alexi Lalas, FAUT HAUT en Hamertje Tik, 27 juni 2014 @ dB’s, Utrecht