TivoliVredenburg doorstaat nachtelijke ontgroening met verve

Joost van Bellen: “Utrecht gefeliciteerd, het allermooiste muziekpaleis van Europa staat hier!”

Tekst: Bas van Laar / Foto’s: Anahí Clemens ,

TivoliVredenburg is officieel los. Het TivoliVredenburg festival moet laten zien wat er allemaal mogelijk is in het nieuwe muziekpaleis en daarmee een dikke vinger opsteken naar het eerdere gemopper en cynisme. Op midzomernacht spelen er meer dan veertig acts, verspreid over vijf zalen. 3voor12/Utrecht is erbij.

De Pandora, cross-over zaal van TivoliVredenburg bevindt zich bijna helemaal bovenin in het gebouw en is voor veel bezoekers nog lastig te vinden. "Het is net een tekening van Escher", grapt een voorbijganger die zich naar boven laat voeren door de roltrap.

In de Pandora staat De Tweede Speeldoos op het programma. Het collectief, bestaande uit Roos Rebergen van Roosbeef en Torre Florim van de Staat, heeft voor het tweede album de teksten gebaseerd op gesprekken met acteurs van 'Theater Kleinkunst', een toneelgezelschap met verstandelijk beperkte mensen. Dat het duo recht tegenover publiekslieveling The Kyteman Orchestra staat geprogrammeerd is niet te merken want de zaal zit goed vol. De vrolijke, opzwepende muziek van de Speeldoos valt goed in de smaak. De dynamiek tussen de strak-in-het-pak gehesen Torre en de nonchalante Roos werkt aanstekelijk. Voordat ‘Discotheek’ wordt ingezet grapt Rebergen: "Deze kennen jullie waarschijnlijk wel, want het is al twee jaar onze single." De zaal komt pas echt los als Florim de microfoon bij de hand neemt en schreeuwt: "En nu gaan we godverdomme dansen!" Het gemêleerde publiek swingt mee op 'Dansen met jou'. Aan het eind verlaten Torre en de rest van de band het podium en doet Roos een solo-uitvoering van 'Scheld me kwijt'. Wie daarna de zaal uitglipt is net te snel, want de band komt nog één keer terug voor nog een keer 'Dansen met jou'. Een wilde versie deze keer waarbij Roos en Torre zich in het dansende publiek storten. Bij zoveel aanstekelijk enthousiame kan niemand de voeten meer stil houden, zelfs op de balkons zijn de bezoekers aan het dansen. De Tweede Speeldoos laat een bezweette menigte achter en is een prima brug naar het nachtprogramma. 

De zaal loopt vrijwel meteen leeg en waar de jongere generatie zich naar de Ronda begeeft, vinden de grijze haardossen het rond twaalven wel welletjes geweest. In de Ronda staat Goose op het programma. De electrorock formatie mag proberen The Opposites, die eerder deze avond in de Ronda stonden, te overtreffen. Dat lukt in het begin nog niet helemaal. De zaal is maar halfvol en nog een tikkeltje rumoerig als zanger en toetsenist Mickael Karkousse het eerste nummer inzet. Het komt misschien ook doordat de band in het begin wat onbekender werkt speelt. Als halverwege de set de volumeknop wat omhoog gaat en de zaal wat voller begint te raken wordt het welbekende ‘Black Gloves’ ingezet. Een golf van gejuich gaat door de zaal en iedereen, van het balkon tot aan de vloer voor het podium, danst en springt.

Het blijft druk in TivoliVredenburg. Ook de kaarten voor het nachtprogramma zijn bijna allemaal uitverkocht en dat betekent dat er nog tweeënhalfduizend mensen bijkomen. Op iedere verdieping staan mensen het muziekpaleis te bewonderen. "Ik voel me net Alice in Wonderland", zegt een voorbijganger. "Je komt hier door de voordeur en daarna zie je in ieder hoekje wel iets magisch." Dat zo'n groot festival ook organisatorische aandachtspunten oplevert is te zien als mensen de lange rij, die voor de wenteltrap naar jazz-zaal Cloud Nine staat, gemakkelijk kunnen ontwijken door de dienstlift te nemen.

In Cloud Nine is het warm. Erg warm. Jungle by Night, de negenkoppige instrumentale band uit Amsterdam is net aan zijn set begonnen en swingt vanaf het eerste nummer. Of het nou komt doordat de klimaatbeheersing defect is of omdat Jungle by Night een overdonderende set weggeeft, de hitte heeft klaarblijkelijk geen invloed op het publiek dat uitvoerig danst op de mix van afrobeat, funk en jazz.

In de Ronda is Joost van Bellen inmiddels aan zijn set begonnen. Van Bellen is een fenomeen. De discodinosaurus heeft voor zijn DJ booth een megalomane opblaassnor uitgestald en de zaal zit tot de nok toe vol met uitbundige feestgangers. "Het is nieuw, maar het voelt toch op een rare manier vertrouwd", zegt een schaars geklede dame tegen een vriendin. "Zelfs de vloer plakt weer!"

Zijn concept RAUW deed al jaren Tivoli Oudegracht aan en heeft nu in de Ronda in TivoliVredenburg een nieuwe thuishaven in Utrecht gevonden. De Godfather van de Nederlandse House draait in een dik uur een strakke set in elkaar die van acidhouse naar beukende techno gaat. Voordat van Bellen zijn set afsluit en 2MANYDJ’s het podium op komt pakt hij nog even de microfoon beet: "Utrecht gefeliciteerd, het allermooiste muziekpaleis van Europa staat hier."

Het Belgische duo 2MANYDJ’s gaat verder waar van Bellen gebleven is. De broers, David en Stephen Dewaele, ook bekend van Soulwax, pakken in twee uur de gehele muziekgeschiedenis bij de lurven en schudden haar in één grote tour de force door elkaar. De lichtshow is indrukwekkend en het geluid in de Ronda is uitstekend. Boven de hoofden van het publiek zweven grote opblaasballonen die samengeplakt dansende poppen vormen en meedeinen op de muziek. Dat beeld is een eigenlijk de meest typerende metafoor. De zaal stijgt boven zichzelf uit.

Tot ver buiten de Ronda plakt net als vanouds de vloer en toiletjuffrouw Sannie zit weer tot diep in de nacht vertrouwd op haar plekje. The Opposites opperden eerder op de avond nog dat het allemaal veel te nieuw was en er maar nodig iets stuk moest gaan. Dat is uiteindelijk toch gelukt: aan het einde van de nacht hield de roltrap er spontaan mee op. TivoliVredenburg is ontgroend. En hoe.

De andere verslagen van het TivoliVredenburg festival zijn te vinden in ons speciale openingsdossier.

Gezien, TivoliVredenburg Festival: De Tweede Speeldoos, Goose, Jungle by Night, Joost van Bellen en 2 Many DJ’s, zaterdag 21 juli 2014 @ TivoliVredenburg