LaVette wint Clash of the Titans 2014

Pop/rock formatie laat concurrentie achter zich in boeiende finale

Tekst: Bas van Laar / Foto’s: Egbert Schroeder ,

Vijftig bands, tien voorrondes, twee halve finales en een wildcardronde. Vijf formaties hebben het allemaal doorstaan. Moonck, Wooden Soldiers, LaVette, Offerblok en The Macaws zijn de bands die vanavond de degens kruisen in Tivoli de Helling voor de finale van de grootste bandwedstrijd van de provincie Utrecht: Clash of the Titans.

Moonck

Het is klokslag acht uur als de eerste finalist van de avond aan zijn set begint. Terwijl het publiek langzaamaan binnendruppelt komen de drie dames van Moonck de bühne op. Met een akoestische gitaar, dwarsfluit, glockenspiel en een trom brengen ze dromerige pop ten gehore dat doet denken aan een mix van de Cocteau Twins en Enya. Het is een rustige opener voor een halfgevulde zaal. De dames hebben een breed stemgeluid en dat in combinatie met de veelzijdigheid aan instrumenten maakt dat dit een originele band is, die gedurfd een heel eigen geluid weet neer te zetten. Helaas is het soms het geval dat voor nummers het hele scala aan instrumenten tegelijk bediend moet worden en dat komt niet altijd lekker uit de verf. Ook de podiumpresentatie mag nog wel wat vlotter, de drie dames staan soms nog iets te verlegen te spelen. Desalniettemin is het een frisse band waar potentie in schuilt.  
 

Wooden Soldiers

Tussen de sets door wordt het podium in tien minuten omgebouwd en klaargemaakt voor de volgende act. Het publiek, de zaal is inmiddels aardig gevuld, krijgt de tijd om nog een drankje of een frisse neus te halen. En dan betreedt Wooden Soldiers het podium. De band rond Agnes Loonstra en Frank Wolff brengt swingende folk/pop met een jazzy randje ten gehore en is zowel in muziek als in bezetting divers. Al tijdens het eerste nummer komt het publiek meer los en het singer- songwritercollectief krijgt de mensen in beweging. Wooden Soldiers viel ook al op tijdens de maart-editie van Club 3voor12/Utrecht en won intussen de slag om Stukafest. Een prestatie op zich gezien de hoeveelheid folkpop bandjes die de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten. Volgens frontlady Loonstra heeft de band dankzij de Clash zich meer gevormd en dat is te zien want het is een levendige band die als één geheel op het podium staat.

LaVette

Dat het gedaan is met de rust merken we als LaVette het podium op komt stormen. Al bij de eerste noten is het duidelijk, verassende pop/rock dat erg neigt naar punk. Het is catchy en ze vallen op. Met drie vrouwen (drums, gitaar en zang) en twee mannen (gitaar, bas) is er alom verscheidenheid en dat blijkt ook in de nummers. De harmonische samenzang van Frontlady Cristina Da Silva en zangeres/gitarist Yasmin Widodo geeft dit kwintet een heel eigen sound en is verfrissend binnen dit genre. Het plezier spat er vanaf en de band krijgt de volgelopen zaal goed mee als het nummer ‘Can I Have Your Attention Please’ ten gehore wordt gebracht. Een geanimeerde combinatie met een eigen smoel. Misschien is het niet altijd even origineel wat LaVette laat horen, maar de nummers zijn solide en zitten erg goed in elkaar.
 

Offerblok

 Dan is het tijd voor het hardere werk. Offerblok, ontstaan uit het inmiddels opgeheven Spark To Fire, is de band rond Joost Nevels. Het is metal wat de klok slaat, maar ook post-rock en een tikkeltje stoner komen voorbij. Een knappe prestatie van de mannen, want metal is niet meteen iets wat je verwacht in de finale van een bandwedstrijd. De energieke frontman is de blikvanger van de band. Hij benut iedere vierkante meter van het podium en speelt uitbundig met zijn microfoon. Het raakvlak met A Perfect Circle, zijproject van de leadzanger van Tool is bij het tweede nummer niet ver weg. Het lange intro en zorgvuldige geluid gedrenkt in strakke riffs laat zien dat deze band veelzijdig is en hier met gegronde reden in de finale van de Clash staat.  

The Macaws

Als de rust iets is wedergekeerd en het publiek heel even de tijd heeft gekregen om op adem te komen is het de beurt aan The Macaws. De formatie heeft net een EP uitgebracht en dat ze over genoeg talent beschikken blijkt wel uit het feit dat ze de finale hebben bereikt. De jeugdige groep begint overtuigend aan de set en laat een alternatieve rocksound horen. Tijdens het nummer ‘Stereo’ komt de dynamiek van de band het best tot zijn recht. Leadzangeres Simone van Vugt neemt de leden op sleeptouw en haar jeugdige enthousiasme werkt aanstekelijk. Misschien is juist dat jeugdige wat deze band een beetje in de weg zit. Soms oogt het wat rommelig op het podium en lijkt de band geen geheel te vormen. Toch zit er veel potentie in The Macaws. Het alternatievere rockgeluid komt live bijzonder goed tot zijn recht en de fijne afwisseling tussen zangers Remy de Boer en Simone van Vught zorgt over het geheel genomen voor een energiek en levendig optreden.

De jury en de pauzemuziek

De Jury
Dan is het tijd voor het jury-overleg, met daarin niet de minste namen. Onder andere Ide Koffeman, project manager bij MOJO en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld Down the Rabbit Hole en Pitch festival, Esther Lubberding, directeur en programmamaker van het bevrijdingsfestival Utrecht en Michel Peek, manager van o.a. Within Temptation heffen het oordeel vanavond.

Stillwave
Terwijl de jury druk aan het overleggen is wie er dit jaar met de hoofdprijs vandoor gaat komt Stillwave het podium op. De band die vorig jaar de Clash won timmert hard aan de weg en is duidelijk gegroeid. De leden zijn erg goed op elkaar ingespeeld en het geluid doet denken aan een post-rock versie van de Editors of Interpol. Het oogt professioneler en gedurfder en het trio laat zien dat het klaar is voor de volgende stap.
 

De winnaar

Dan de uitslag. LaVette wint Clash of the Titans 2014. Misschien nog wel uitbundiger dan eerst wordt het podium bestormd en de champagne ontkurkt. Volgens de jury gaf de band een leuke show weg met een volwassen geluid. LaVette heeft reden voor een feestje. Ze mogen dit jaar de wisselbeker in ontvangst nemen, een videoclip opnemen, en je ziet ze binnenkort onder andere bij Club 3voor12/Utrecht optreden. 

Gezien: Finale Clash of the Titans met Moonck, Wooden Soldiers, LaVette, Offerblok, the Macaws en Stillwave, zaterdag 31 mei 2014 @ Tivoli de Helling