Het Amersfoortse hiphopcollectief Aaumffie is al een aantal jaar druk bezig met opnemen en optreden. Het lokale publiek weet de rappers inmiddels te vinden. Nu is het tijd voor de volgende stap, of “die ene track die het even extra moet doen om te blijven hangen,” zoals de roodharige rapper Jorno het uitlegt. Hoe trachten de fanatieke Amersfoorters hun landelijke doorbraak te forceren?

Rappers Jorno en Stomp zitten gebroederlijk op het terras in het vroege zonnetje aan hun eerste biertje, nog voor het ontbijt. Het is dan ook al het begin van de middag. "Dan mag het wel toch?", verdedigt Stomp. "Het was laat gisteravond, dus dan kun je beter meteen doorpakken. Iets wat we vorig jaar ook hadden moeten doen na het winnen van de Kei van Amersfoort en onze deelname aan de Popprijs. Na het halen van de finale van de Grote Prijs van Nederland hebben we wel constant onze kop overal laten zien, dus dat doorpakken lukt nu aardig." Het moge duidelijk zijn dat de hiphoppers niet stil zitten en elke mogelijkheid aangrijpen om zich te laten gelden. "Ik denk dat we nu op het punt zijn dat we kunnen doorbreken. We hebben grote plannen. We doen nu zoveel mogelijk kleine optredens, maar ook bijvoorbeeld de support van Hopsin in de Melkweg. Een mooie uitdaging om een keer voor een Engelstalige act te staan."

De spraakzame Stomp vervolgt zijn verhaal: "We werken rustig naar een album toe, maar het zal wel 2015 worden voordat ie uitkomt. Ondertussen releases we de #danweetudat-mixtapes en proberen we het liefst maandelijks nieuw materiaal te laten horen." Jorno: "het album komt er pas als we allebei denken dat het op de juiste plekken terecht gaat komen. Een album moet wel impact hebben."

In Amersfoort huisvest natuurlijk één van de grootste hiphoplabels van Nederland: Noah’s Ark van Jiggy Djé. Zit er een samenwerking met dat label in, of is Amersfoort niet één grote hiphopfamilie? Stomp: "Noah’s Ark is niet ons label. Maar we kennen die jongens natuurlijk wel en komen ze vaak tegen." Jorno: "We focussen ons meer op ons zelf. We vormen een eigen crew met o.a. Amersfoorters Luie Jongens en JaeFly uit Den Helder. Apollo maakt voor al deze acts de beats. TUIG! zit er ook wel een beetje bij. In onze crew hebben we nu mensen voor alles: het artwork, video’s, foto’s, etc. Dat is ideaal. Stomp en ik zijn de gasten die alles als eerst doen en op ons bek gaan. Zo kunnen we de rest van de crew informeren hoe het wél moet. Of in ieder geval hoe niet."

"Hoe onze toekomst er idealiter uit ziet?" Daar hoeft Jorno niet lang over te te denken: "We willen veel met albums gaan touren, elke week wel ergens in de media staan en natuurlijk bakken met geld verdienen. Opposites en Lange Frans, maar dan beter, haha. Het mag van mij best op de commerciële tour. Graag zelfs." Stomp: "Per project kijken we wat we kunnen bereiken en dat proberen we dan ook. Eigenlijk kijken we nooit verder dan een jaar. Toch hoop ik dat we over een paar jaar op Lowlands, in een uitverkocht Paradiso en op alle grote festivals staan. Zoveel mogelijk tenten afbreken en prijzen en awards pakken, haha. We houden van prijzen." Jorno: "ik hoop ervaringen als de finale van de Grote Prijs veel vaker mee te maken. Er gingen 150 man mee naar de Melkweg. We kregen zelfs Amersfoortse vlaggen van de gemeente. Stond die hele zaal vol vlaggen van onze stad, zoiets moois heb ik nog nooit gezien."