Eerste namen en locatie Nordic Delight 2014 bekend

Het duurde even, maar dan heb je ook wat

Tekst: Wilke Wittebrood / Foto: Lydmor door Harold van de Kamp ,

De tweede editie van het Nordic Delight Festival begint steeds meer vorm te krijgen. De locatie en eerste namen zijn inmiddels bekend. Nordic Delight 2014 wordt groter, beter – en vindt een half jaar later plaats dan oorspronkelijk gepland, namelijk op 4 oktober. 3voor12/Utrecht sprak een van de initiatiefnemers, Arne Dee, hierover.

De eerste editie van het Nordic Delight Festival vond vorig jaar maart plaats in NUtrecht en dB’s. Het was zo’n succes, dat initiatiefnemers Ad Pontier en Arne Dee het concept dit jaar verder hebben uitgebouwd. "We wilden van 900 naar 1500 man groeien. NUtrecht werd te klein.", zegt Dee, artistiek leider en programmeur. Het was niet makkelijk om een nieuwe locatie te vinden, deels omdat ze geen ‘traditionele’ locatie, zoals een popzaal of theater, wilden. De zoektocht duurde uiteindelijk zo lang, dat de festivaldatum een half jaar werd opgeschoven.

Het Nordic Delight Festival 2014 vindt op zaterdag 4 oktober plaats in het Centraal Museum, dat in een middeleeuws klooster zit. De Kloostertuin, de pas vernieuwde Tuinzaal, de nabijgelegen sterrenwacht Sonnenborgh en een aantal speciale Zweedse tipi’s vormen samen de festivallocatie. In totaal is er plaats voor 1200 man. NUtrecht was industrieel, maar het Centraal Museum heeft juist een mystieke uitstraling. "Ook dat is heel Noors", vindt Dee.

Op de drie podia treden op 4 oktober tussen de twintig en vijfentwintig acts op, afkomstig uit IJsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. De eerste namen zijn inmiddels bekend:

  • Einar Stray Orchestra (kamerpop uit Noorwegen)
  • Árstíðir (folk uit IJsland)
  • Get Your Gun (blues- en stonerrock uit Denemarken)
  • The 1st (sixties rock uit Denemarken)
  • Wintergatan (avantgarde folk uit Zweden)
  • Broke (digitale post-punk uit Denemarken)
  • Sekuoia (electronica uit Denemarken)

Pontier en Dee vonden de bands o.a. op showcasefestivals als By:Larm, het Noorderslag van Noorwegen: "We wilden van alles wat. Het belangrijkste is, dat de bands live goed zijn en dat ieder land vertegenwoordigd is."

Beide initiatiefnemers streven niet alleen naar schaalvergroting, maar ook naar meer kwaliteit. Daarom zochten ze contact met chefkoks Birgir Enni en Pontus Elofsson. Deze chefkoks zijn betrokken geweest bij de oprichting van het Deense restaurant Noma, dat nu vier keer tot beste restaurant ter wereld is verkozen. "Enni is chefkok én visser, hij is zijn eigen leverancier. Hij kan tot een kilometer diep duiken en heeft zo’n drie jaar van zijn leven onder water doorgebracht", vertelt Dee. Enni en Elofsson serveren op 4 oktober speciale visgerechten. "Ik las laatst dat de catering op festivals steeds belangrijker wordt", zegt Dee. "Dat past goed in ons straatje, want wij hebben het beste restaurant ter wereld!"

Ook dit jaar draait Nordic Delight niet alleen om muziek en eten. Er komt een uitgebreid randprogramma, waar ook aandacht is voor film, kunst en design. Studentenfilm-platform Breaking Ground is ook dit jaar weer verantwoordelijk voor de programmering. Ze werken samen met de Lumière Groep (onafhankelijke filmdistributeur met focus op arthouse cinema en Scandinavische series). "Ik denk dat wij ons onderscheiden door de focus op Scandinavië en het multidisciplinaire concept", zegt Dee. "We voeren het tot in de details door. Onze bezoekers kregen vorig jaar geen garderobebonnetje, maar een legosteentje."

Te zien: Nordic Delight Festival, zaterdag 4 oktober 2014 @ Centraal Museum
Tickets €32,50 via www.nordicdelight.nl