12InchCity geeft paleis Soestdijk terug aan het volk 12InchCity geeft paleis Soestdijk terug aan het volk

“We willen blijven vernieuwen”

, Tekst: Joost van Beek

12InchCity geeft paleis Soestdijk terug aan het volk

“We willen blijven vernieuwen”

Tekst: Joost van Beek ,

Komend weekend vindt in de tuinen van paleis Soestdijk het dansfestival Monarck 2014 plaats. Ho eens even, paleis Soestdijk?! Ja, knijp jezelf even in de arm en lees rustig verder. De festivalpioniers van 12InchCity openen de royale tuinen van het paleis voor het volk. 3voor12/Utrecht belde met Jeroen Mutsaers, mede-oprichter van 12InchCity, en vroeg hem hoe hij dit in godsnaam voor elkaar heeft gebokst.

Dat bleek niet eens zo'n helse klus vertelt Mutsaers: "We hadden gewoon een goede pitch voorbereid. We hadden een lijst met zo'n vijftien potentïele festivallocaties waar Soestdijk aanvankelijk niet eens op stond. Ik had mijn zinnen gezet op een bunker in de Veluwe. Dat bleek niet realistisch, maar via-via kwam ik erachter dat Soestdijk sinds kort een nieuwe directie heeft die open staat voor innovatieve ideeën. 12InchCity heeft inmiddels een staat van dienst opgebouwd. Onze referenties bevestigen dat we respectvol met de locaties omgaan. Zo wonnen we al snel het vertrouwen van zowel de directie als de gemeente."

De bijzondere locaties zijn het 'unique selling point' van de organisatie. 12InchCity begon in 2009 in het Amsterdamse nachtleven, maar ontgroeide dit al snel. De clubcultuur was voorspelbaar, 12InchCity wilde vernieuwend zijn. Het eerste 12Inchfeest werd georganiseerd in Kloster Graefenthal, net over de Duitse grens. In 2012 doopte de organisatie het industriële Radio Kootwijk tot festivallocatie en een jaar later werd ook de Amsterdamse Haparandam als festivallocatie ontgonnen. Eerder deze maand ging 12InchCity ondergronds met de rave This Will Be Mine, die plaatsvond in een Limburgse mijn. Niet voor niets dook een locatie van 12inchCity tot driemaal toe op in 3voor12's lijst van bijzondere festivallocaties.

Mutsaers ziet Paleis Soestdijk als meer dan een bijzonder decor voor een feest. "We besteden tijdens onze feesten uitgebreide aandacht aan het verhaal achter onze locaties en paleis Soestdijk heeft natuurlijk een erg rijke geschiedenis. Bezoekers kunnen straks in kleine groepjes op historische ontdekkingstocht door het paleis. Verschillende acteurs zullen een beeld geven van de geschiedenis van het pand, zo vertelt een lakei in de eetkamer anekdotes over bijzondere diners. We kozen de periode dat Willem II het paleis bewoonde als overkoepelend thema. Door wat historische afstand te creëren vermijden we het risico de koninklijke familie te persifleren. Dat was een eis van de directie."

Wellicht is het juist het contrast tussen het stijve imago van het Koninklijk Huis en de undergroundprogrammering waar 12InchCity om bekend staat de reden dat deze locatie zo onwaarschijnlijk lijkt. Mutsaers is het daar niet mee eens. "We hebben gesproken met mensen in de omgeving. Er hebben daar beruchte tea parties plaatsgevonden. Zo'n Prins Bernhard was natuurlijk een excentrieke man, met zijn helikopter en twintig ferrari's. Nu is het de beurt aan het volk!"
 

Qua muzikale invulling kan je een waaier aan stijlen verwachten, van nu disco tot techhouse. Naast 12InchCity zelf zullen RAUW, Nachtbrigade (van Into the Woods), Nachtcollege en Super Social de podia programmeren. 12InchCity pampert zowel dj's als publiek, zegt Mutsaers. "We zijn blij met onze achterban, dus geven we voor elk nieuw event trouwe bezoekers de kans om bij voorbaat kaarten te kopen. De kaarten die dan overblijven gooien we in de vrije verkoop. We zorgen goed voor onze artiesten, daar zit een deel van onze kracht. We zien ze vaak terug. De locaties spelen daarin zeker een rol. Kijk naar This Will Be Mine, dat was voor de dj's net zo bijzonder als voor de bezoekers."

Richten we de blik op de toekomst dan heeft 12InchCity nog genoeg lekkers voor ons in petto. Mutsaers kan daar echter niet veel over zeggen. "Van die lijst met potentiële locaties moet nog het nodige afgevinkt worden. We kunnen daar verder niets over zeggen, maar in november komen we weer met wat bijzonders. We willen blijven vernieuwen, op zoek gaan naar onontgonnen gebied. Dat betekent dat we bepaalde locaties vaarwel moeten gaan zeggen, maar het zij zo. Die vernieuwing staat voorop. Ons kloosterfestival is vrijwel 1 op 1 gekopieerd, inclusief het Woodstockthema en de tipi-tenten. Dat vind ik niet sjiek, maar het laat wel zien dat we mensen inspireren. Zelf lopen we liever voorop."

Dat soort uitspraken maakt nieuwsgierig naar de toekomst. Waar houdt dit op? Wat is nou de ultieme festivallocatie? Op die vraag heeft Mutsaers een eenduidig antwoord. "We organiseren jaarlijks Float aan het Amsterdamse IJ. Naast drijven betekent float 'zweven'. Het lijkt me fantastisch om ooit een Boeing 747 leeg te plukken, op te stijgen en vervolgens een nacht te raven boven de wolken." Het zou hem zomaar kunnen lukken.

Monarck vindt dit weekend plaats. Op het affiche staan o.a Rodriquez Jr., Boris Werner en onze eigen Menno de Meester. Kaarten bestel je hier.

 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht