Nordic Delight festival 2014 maakt nieuwe namen bekend

Ook randprogramma verder ingevuld

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Nadat Nordic Delight Festival in juni al de eerste acts en nieuwe locatie Centraal Museum bekend maakte, zijn deze week zes nieuwe namen aan het muziekprogramma toegevoegd. Ook is meer bekend geworden over het randprogramma van het festival met de focus op Scandinavië.

Met het Deense Blaue Blume, het Zweedse Sailor & I en Tremoro Tarantura uit Noorwegen heeft het festival drie bands gestrikt die voor de eerste keer in Nederland optreden. Blaue Blume speelde een paar weken geleden nog op Roskilde en brengt gelaagde, dromerige indiepop. De talentvolle Zweedse producer Sailor & I combineert dance, pop en klassieke muziek tot een donker maar tegelijkertijd aanstekelijk geluid. Tremoro Tarantura biedt een experimentele kakofonie aan geluid met een industrieel randje. Het Finse trio Death Hawks (psychedelische bluesrock), de Zweedse singer-songwriter Jennie Abrahamson en het jonge Vök uit IJsland (dromerige elektronica, live begeleid met piano, gitaar en saxofoon) completeren de nieuwe namen. In juni werden Einar Stray Orchestra, Árstíðir, Get Your Gun, The 1st, Wintergatan, Broke en Sekuoia al aangekondigd.

Ook het randprogramma is belangrijk voor het festival dat zich, naast de focus op Scandinavië, onderscheidt door het multidisciplinaire concept. Zo wordt de Deense speelfilm ‘De Vrouw in de Kooi’ vertoond en heeft het festival de Nederlandse première van de eerste aflevering van de nieuwe Zweedse dramaserie ‘Thicker Than Water’, van de schrijver van ‘Wallander’. Daarnaast worden enkele afleveringen van de populaire Zweedse serie ‘Real Humans’ vertoond. Verder is er een workshop waarin de Noorse cultuurhistoricus Kariin Sundsback speelt met zowel typische Scandinavische als Nederlandse gebruiken en tradities, kun je een spoedcursus Noors volgen of alles over Sami kunst leren. In de kloostertuin van het Centraal Museum is het mogelijk om het eeuwenoude, en tegelijk überhippe Zweedse buitenspel Kubb te spelen.

Te zien: Nordic Delight Festival, zaterdag 4 oktober 2014 @ Centraal Museum, Utrecht
Tickets €32,50 via www.nordicdelight.nl