3voor12/Utrecht vraagt komende tijd aan diverse muzikanten hoe zij de afgelopen tien jaar hebben ervaren. Dit keer vragen we het aan Casper Broekaart, de man achter Casper Adrien, Knalland, Oh, Brave Wide Eyes en Lorrainville. Broekaart is in tien jaar tijd getransformeerd van podiumschuw naar gewild podiumbeest. Niet enkel op het podium heeft hij succes, als mede-initiatiefnemer van Knalland heeft hij in anderhalf jaar tijd ook een belangrijk Utrechtse community weten op te zetten.

In hoeverre was je tien jaar geleden al bezig met muziek?
"Toen was ik achttien en had ik nog de grootste podiumangst die je je kunt voorstellen. In het diepste geheim tokkelde ik al wel wat weg op een gitaar, en zingen deed ik al vanaf jongs af aan. Maar als puber hield ik niet van de spotlights; ik zat niet te wachten op dat soort aandacht. Muziek maken was puur iets dat ik deed, omdat ik daar een goed gevoel van kreeg. Een uitlaatklep, mijn eigen universum."

Wat zijn belangrijke momenten geweest voor jou als muzikant?
"Muziek maken en nummers schrijven zijn onlosmakelijk verbonden aan mijn eigen ontwikkeling als mens. Liedjes zijn spiegels die momentopnames vangen. Als ik terugluister naar een nummer van zeven jaar geleden, dan is het net alsof ik een jongere versie in de spiegel zie. Alle belangrijke momenten heb ik in mijn liedjes gevangen."

Waar hoopte je tien jaar geleden dat je nu zou staan? En is dat gelukt?
"Mijn muzikale ontwikkeling rust op nieuwsgierigheid en het verlangen nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik heb al best wat puntjes van mijn bucketlist kunnen strepen wat betreft DWDD, radio-optredens bij Giel Beelen en bijzondere gigs en optredens tijdens festivals. Dat zijn allemaal mooie stappen die onderdeel zijn van een groter proces. De meest bijzondere voldoening krijg ik uit wat mijn liedjes teweegbrengen bij mensen en de kansen en mogelijkheden die ik creëer voor de mensen om mij heen. Muziek is hierbij eigenlijk maar een middel."

Wat vind jij kenmerkend aan de Utrechtse muziekscene?
"Iedereen is bereid samen te werken en netwerken te delen. Er zijn ontzettend veel bands en verschillende collectieven die allemaal met elkaar in verband staan. Ik ben samen met Tommy Ebben en Anne-Marie Gort Knalland gestart om dit meer te benutten en sterker uit te dragen. Het succes van Knalland laat zien dat de Utrechtse muziekscene hier open voor staat. Ik heb geleerd dat er eigenlijk niks is wat je in de weg staat om mensen te benaderen waar je graag mee wilt samenwerken. Je bent zelf de schakel. Utrechtse muzikanten zijn altijd bereid te luisteren naar een goed idee.

Waar ben je momenteel mee bezig?
"Ik ben momenteel met een grote club mensen bezig aan het tweede album van Lorrainville. In de stadsgehoorzaal in Kampen neem ik samen met heel bijzondere mensen als Guido Aalbers, Bernard Gepken (Daniel Lohues), Peter Slager (Bløf) Anneke van Gierbergen, Erik Neimeijer, Reinier Scheffer (Handsome Poets) Otto de Jong (Ode To The Quiet/Knalland) en JP Hoekstra (Laura Janssen) de plaat op. In twee weken tijd nemen we zestien nummers op en eind oktober zal de plaat uitkomen. Het is voor het eerst dat ik zo'n live opnameproces meemaak."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
"Naast de nieuwe Lorrainville-plaat ben ik achter de schermen bezig om een solo-EP te maken samen met Brian Esselbrugge. Die hoop ik eind dit jaar ook in de wereld te brengen. De liedjes voor Oh, Brave Wide Eyes beginnen zich ook op te stapelen. Ik kijk er naar uit om weer met Annelotte de Graaf de studio in te gaan. Met Knalland is het nu even wat rustiger, al zitten we nog wel op een enorme lading videobeelden. Daar gaan we nog wel iets moois mee doen."


Te zien: Lorrainville CD-release, vrijdag 31 oktober 2014 @ De Helling, Utrecht.

Wil jij meer weten over 10 jaar Utrechtse popmuziek?
Wil jij weten wat er in de Utrechtse popmuziek de afgelopen 10 jaar nog meer voor moois is gebeurd? Dan is het fotoboek [on]zichtbaar in Utrecht wat voor jou. Met dat fotoboek brengt 3voor12/Utrecht het mooiste van 10 jaar Utrechtse popmuziek in beeld brengt. Het boek wordt in november 2014 uitgebracht. Voor meer informatie over het boek ga naar www.onzichtbaarinutrecht.nl