Kort Utrechts Popnieuws Week 3 Kort Utrechts Popnieuws Week 3

Jam de la Crème, David Douglas, Fading Trails, The Sleeper, Robbing Banks

, Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht

Kort Utrechts Popnieuws Week 3

Jam de la Crème, David Douglas, Fading Trails, The Sleeper, Robbing Banks

Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een bomvolle editie met nieuws over Jam de la Crème, David Douglas, Fading Trails, The Sleeper, Robbing Banks en veel meer.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

Jam de la Crème naar EKKO met David Achter de Molen (John Coffey) en Gino Bombrini (Skip&Die)
Jam de la Crème organiseert sinds 2006 jamsessies waarbij artiesten uit alle hoeken van de Nederlandse muziekscene elkaar al spelende leren kennen. Bekende muzikanten, vrije geesten en opkomende talenten nemen elkaar en het publiek mee op een muzikale trip. Grenzen worden verlegd, hoogtepunten en breakdowns wisselen elkaar af en bezoekers zijn getuige van muziek die in het moment wordt gemaakt. Jaarlijks vindt het Jam de la Crème Festival plaats op het strand van Scheveningen dat in korte tijd is uitgegroeid tot een tegendraads jamfenomeen in de Nederlandse muziekscene. Na meerdere uitverkochte festival edities en succesvolle festivaltours, waarin onder meer Life I Live, Oerol en het Hongaarse Sziget Festival werden aangedaan, duikt Jam de la Crème voor het eerst het Nederlandse clubcircuit in. Op zaterdag 1 februari staat het collectief in EKKO voor een jamsessie waarbij onder andere David Achter de Molen (zanger van John Coffey) en Gino Bombrini (percussionist/gitarist bij Skip&Die) mee zullen doen. Vooruitlopend op die show is Jam de la Crème al even op onderzoek geweest naar de Utrechtse muziekscene. Ze praten met Eduard Versteege van EKKO over de Utrechtse sfeer en de muzikantencollectieven Kytopia en Knalland, en David en Gino gaan op onderzoek uit in Utrecht.

Rondreizend festival Fading Trails doet Utrecht aan
Fading Trails is een nieuw rondreizend festival met een dwarse programmering dat zich niets aantrekt van dwingende genrekaders of publiekstrekkers. Een festival zonder uitgesproken grote namen, maar wel eentje dat het risico aandurft om duidelijke stijlkaders te vermijden zonder daarbij de kwaliteit en charisma van de verschillende artiesten uit het oog te verliezen. De naam van het festival verwijst naar een albumtitel van Magnolia Electric Co. van de vorig jaar overleden Jason Molina, een muzikant die altijd de eigenheid en diepere emotionele gelaagdheid opzocht, in plaats van zijn publiek proberen te veroveren of te behagen. Op zondag 2 februari doet het festival EKKO aan. Op de line-up staan onder andere Alasdair Roberts, Hiss Golden Messenger, The Garden en Swearing At Motorists. Tijdens het festival wordt ook The Road Becomes What You Leave Behind vertoond, een korte docu over Magnolia Electric Co. en Jason Molina. Daarnaast heeft elke stad ook nog een eigen creatieve randprogrammering. In Utrecht worden er bijvoorbeeld Oegandese snacks verkocht, houden de verschillende artiesten een Q&A met elkaar, en zullen de mannen van The Village Coffee & Music op de verschillende locaties de bezoekers van goede koffie voorzien.

Diggy Dex dropt nieuwe track ‘Soms’
Op 24 januari verschijnt Do It Yourself, het nieuwe album van Diggy Dex. In de aanloop daar naartoe dropt hij verschillende video’s en tracks, zo ook 'Soms' een nummer waarop hij samenwerkt met oud DAC-collega Wudstik.

Single van David Douglas in première bij Pitchfork
Het was maar een klein berichtje op de toonaangevende Amerikaanse muziekwebsite Pitchfork maar desalniettemin zeker niet voor iedereen weggelegd: ‘Higher’, de nieuwe single van in Utrecht woonachtige producer David Douglas ging op de site in première. De door Martijn Groeneveld gemixte mid-tempo track staat op de gelijknamige EP die op 27 januari verschijnt op Atomnation, het label van Amsterdammer Applescal.

DNA avonden Herman Brood Academie op 20, 21 en 22 januari
De jaarlijkse DNA-avonden van de Herman Brood Academie vinden dit jaar plaats op 20, 21 en 22 januari. Op deze avonden laten de eerste- , tweede- en derdejaars muzikanten van de HBA horen uit welk hout ze zijn gesneden. De avonden beginnen om 19.00 uur in EKKO en de entree is gratis.

Studenten Herman Brood Academie op nieuw avond in dagcafé Kopi Susu
Onder de naam Bühnensucht (naar een live-album van Herman Brood) begint cultureel dagcafé Kopi Susu een nieuw evenement op de vrijdagavond. Tijdens deze avonden laten studenten van de Herman Brood Academie zien en horen wat ze in huis hebben. De eerste editie is op vrijdag 17 januari met de rock georiënteerde singer/songwriter Cashmyra en met Zoë Bhikharie, de zangeres van Go Go Kill! In haar eentje maakt Bhikharie nummers op de piano en maakt ze beats met haar loopstation en drumcomputer. De avonden beginnen om 19.30 uur en de entree is gratis.

The 67th Hour remixt James Vincent McMorrow
De Amersfoortse producer The 67th Hour heeft blijkbaar een guilty pleasure, singer-songwriters zijn zeg maar zijn ding. Zijn eerdere mix van Passenger is inmiddels zo'n 100.000 keer beluisterd en ter gelegenheid daarvan heeft hij een nieuwe mix online gezet: James Vincent McMorrows ‘Cavalier’. En als je wilt weten hoe het origineel klinkt: het album waarvan deze track afkomstig is, staat tijdelijk op de luisterpaal van 3voor12.

Ex Drive Like Maria-bassist Robin van Saaze start one man band Robbing Banks
In november vorig jaar werd bekend dat Robin van Saaze na zes jaar zou stoppen als bassist van Drive Like Maria. Daardoor speelde Van Saaze ook nog lange tijd in de Utrechtse band Taxi to the Ocean. Stoppen met muziek maken zit er echter niet in want Van Saaze was al bezig met een nieuw project: Robbing Banks, een eenmansband met gitaar, drums en zang. De debuut 10” Got Love Need Money is vorig jaar al online verschenen en in januari volgt er waarschijnlijk een fysieke release. Op vrijdag 24 januari is Robbing Banks te zien in dB’s, als support van Dead Elvis, bij het gratis toegankelijke inhaalconcert van deze 'verlegen' zanger.

Sexy dansbare rock van Rhinorino
Nog een nieuw project van iemand die we ook uit andere bands kennen. Rhinorino is de nieuwe band van Knobstick-drummer Pimba. In Rhinorino speelt hij gitaar en verzorgt Suzanne 'Susie Q' Muller de drums. Samen maken ze naar eigen zeggen sexy dansbare rockmuziek. Wat dat is? Check de korte clip.

The Sleeper stopt en geeft afscheidsshow
Na iets meer dan vier jaar stopt de deels Utrechtse stonerrockband The Sleeper ermee. The Sleeper is voortgekomen uit de in 2006 opgerichte band The Legion of Substitute Heroes en heeft in 2011 de goed ontvangen cd Killing Machines uitgebracht. De band gaat nog één keer knallen en wel op zaterdag 18 januari in dB’s met support van del-Toros en Snowburner

TwoWay Society wordt DIME en debuteert met single
De Utrechtse band TwoWay Society gaat verder onder de naam DIME. De videoclip ‘Superstar’ is afgelopen week verschenen en op donderdag 16 en vrijdag 17 januari 2014 speelt de band de eerste live-shows op Altersonic tijdens Eurosonic/Noorderslag in Drie Gezusters te Groningen.

Pondertone zoekt in de oude doos en re-releast Selotape Frankenstein
Lesje Utrechtse popgeschiedenis: in 2001 verscheen Selotape Frankenstein van de band Pondertone in een oplage van 50 stuks. 35 daarvan zijn verkocht, 15 weggegeven aan vrienden, tijdschriften en platenmaatschappijen. Vooruitlopend op een fysieke re-release op een ander tijdstip is het album vorige week op bandcamp en spotify verschenen.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht