Wander releast online album Swimmer

“Het is heel tof om de wereld te laten weten dat we er zijn”

Michiel van de Weerd / Foto's Annemiek Haandrikman ,

In 2000 was daar het debuut van We vs Death, een unieke band in het Nederlandse indie landschap die vele harten sneller deed kloppen, ook buiten Nederland. Samen met bands als Mercy Giants, Sennen en Soda P vertegenwoordigden zij het inmiddels vergane Zabel Muziek, waarna de band zijn heil zocht bij het Beep!Beep! Back up the truck label. Na 2009 was het stil rondom deze band. Tot nu. Via een persbericht hebben de leden laten weten dat de zaken veranderd zijn en dat ze allemaal in andere bands actief zijn. Een van die bands is Wander. Deze band houdt ervan om het simpel te houden, maar refereert ook aan de band waarmee het begon; ‘Check it out if you liked our former band, but thought the songs were too long’.

Wander, dat zich op hun bandcamp presenteert als ‘A gloomy mess from Utrecht’ bestaat uit Marten Timan, Wouter Kors, Matthijs Thomassen en Thomas Sohilait. Drie van hen speelden dus in We vs Death, maar de zaken zijn veranderd sindsdien. Sohilait is gaan drummen en vindt dat “eerlijk gezegd nu leuker dan gitaar spelen, maar het is wel wat anders natuurlijk”. Wouter doet de main vocals en gitaar. Matthijs (gitaar en keys) is nieuw sinds de vorige band en Marten speelt bas. “Wander is een nieuwe, andere band, we spelen al een paar jaar in deze opstelling. De opnames zijn van een poosje geleden, maar we nemen de tijd om onze muziek naar buiten te brengen, daar zijn we gewoon niet zo snel in” aldus Kors. “We zijn niet het laatste halfjaar bezig geweest met mixen hoor, we hebben inmiddels nieuw materiaal in de kast liggen”, vult Sohilait aan, “dat je niet denkt dat we al onze energie daarin leggen, we maken continu nieuwe muziek”. Wat voor muziek ze precies maken is lastig uit te leggen. “De muziek refereert voornamelijk aan de bands uit de jaren negentig die wij tof vinden. Die muziek zit nu eenmaal diep in ons, dat zal er ook niet meer uitgaan”, vertelt Kors.

De sfeer onder de bandleden is gemoedelijk en relaxt. Het gaat hier duidelijk om wat de band wil, moeten is een verboden woord. Er wordt veel gelachen en gedold, er is bier. We praten met de band in hun eigen oefenruimte in Utrecht Overvecht, in een klein kringetje tussen de versterkers en de instrumenten. Er worden grappen gemaakt over waarom Wander maakt wat het maakt. “We hebben een grootschalig marktonderzoek gedaan onder onze fans en dit is wat ze willen horen, dus maken we dat”, grapt Timan. “We zijn nu minder aan het friemelen denk ik”, vertelt Kors serieuzer, “we maakten toen wat we toen tof vonden en nu maken we weer wat we nu tof vinden, zo simpel is het eigenlijk wel. De muziek die we nu maken had ik toen minder interessant gevonden”.

En zo is het. De nummers op hun online uitgebrachte vijf nummers bevattende album Swimmer geven daar een fijn beeld van. Wie houdt van net iets meer dynamiek, net iets meer experiment dan bij ‘gewone popsongs’ komt bij Wander aan zijn trekken. De structuur van de songs bevat een duidelijke kern en vanuit die kern gaat de band op onderzoek uit lijkt het. Neem het nummer Measured. Het nummer start indie-poppish om vervolgens te ontsporen met herhalende, modderige akkoorden en dan het beste van die twee werelden in het laatste couplet bij elkaar te brengen. Andere nummers zijn kernachtiger (Big Secrets en Cruel Nights). Wat opvalt is dat er zang is, net als op de laatste WvD release. “Ik behandel niet echt een thema, de zang geeft extra betekenis aan de nummers. Eigenlijk is het een extra hoesje om de muziek heen”, aldus Kors.

Het uitbrengen van het allereerste materiaal voelt goed. “Het is heel tof om de wereld te laten weten dat we er zijn”, zegt Kors. “Het voelt alsof we met de billen bloot gaan nu, we hebben iets anders geprobeerd dan we eerst deden en dat volgehouden. En nu gaan we door. Dit jaar nog een plaat opnemen, live spelen”. De band geeft aan dat het goed voelt om weer beginner te mogen zijn, de kwetsbaarheid op te zoeken. Utrecht is weer een band rijker, eentje met heel veel potentie.