Veel sfeer op Stukafest Utrecht

Intieme studentenkamers en crowdsurfende artiesten

Jett Ruigrok / Foto's Annemiek Haandrikman ,

Studentenkamers in Utrecht worden tijdens Stukafest omgetoverd tot poppodia. Er zijn drie rondes, veel verschillende soorten artiesten en een jong nieuwsgierig publiek. Het is tijd voor Stukafest, het festival wat zich elk half uur in een ander studentenhuis afspeelt. Hierdoor weet je nooit waar je terecht komt.

Marike Jager
We beginnen in een intiem studentenhuis aan de Ina Boudier Bakkerlaan, we zitten op matrassen op de grond en er staan kaarsjes rond de barkruk van Marike Jager. Zij versterkt deze sfeer met haar lieve liedjes en haar persoonlijkheid. Ook al vond ze het spannend om zich zo open te stellen, ze deed het wel. Ze vertelt verschillende verhalen over zichzelf. Zo komen we te weten dat ze precies tien jaar geleden ook op Stukafest stond. “Toen waren we opeens een band.”
Naast oudere nummers krijgen we ook een aantal nummers te horen van The Silent Song, haar nieuwe album wat op 14 maart zal uitkomen. De rustige en romantische nieuwe liedjes passen perfect binnen de kleine, kaarsverlichte setting van Stukafest.

La Corneille
Drie vrolijke en gepassioneerde jongens treden op in een prachtig huis aan de Bemuurde Weerd. De liedjes van La Corneille zijn een combinatie tussen intieme indie en ruwe bluesrock. Hiermee laten ze ons alle hoeken van de studentenkamer zien. Ze gaan er helemaal voor en hun enthousiasme is aanstekelijk. Bij de rustigere nummers dromen we een beetje weg, bij de uptempo nummers heeft bijna iedereen moeite om stil te blijven staan.
De jongens zijn druk bezig met hun nieuwe album wat hopelijk uitkomt in september. Wil je niet zo lang wachten, dan kan je ze 22 maart samen met Mevrouw Tamara zien in de Spiegelbar van Tivoli.

Lucas Hamming
We eindigen in het huis waar Lucas Hamming speelt. De sfeer zit er meteen lekker in, het lijkt net alsof we op een studentenfeestje zijn. Hierdoor loopt het programma wel een beetje uit en moeten we lang wachten totdat Lucas begint. Zittend op de grond luisteren we naar zijn nummers, geïnspireerd door zijn grote helden David Bowie, Alex Turner en Jeff Buckley. Hij vertelt dat hij het doodeng vindt om op te treden zonder zijn band, maar daar merken we niks van als hij begint te spelen.
Lucas betrekt het publiek bij zijn optreden door tussen zijn nummers door met iedereen te kletsen. Zo vraagt hij aan het oudste stel in de kamer of ze kinderen hebben en wil hij graag weten wat het publiek de beste optredens van vanavond vindt. De avond wordt bijzonder afgesloten. “Ik heb nog nooit gecrowdsurft in een woonkamer, daarom doe ik dit nu.”

Te zien:
Marike Jager: 13 maart 2014 - album release show in de Doopsgezinde Kerk, Utrecht.
La Corneille: 22 maart 2014 - Spiegelbar, Tivoli Oudegracht.