Summer Darkness Winter Edition 2014

Het einde van een tijdperk?

Tekst: Arnold La Febre / Foto's: Wouter van de Kamp ,

Met Summer Darkness Winter Edition startte op 21 februari 2014 ‘Tivoli Tijdloos’, een reeks van 27 concerten waarmee het Utrechtse poppodium na ruim 30 jaar afscheid neemt van de locatie aan de Oudegracht 245. Een afscheid van niet alleen het poppodium, maar ook van Summer Darkness. Of althans, voorlopig…

Ongeveer anderhalve week voordat Summer Darkness Winter Edition los zou barsen, werd bekend dat 12e editie van Summer Darkness dit jaar niet doorgaat. De organisatie neemt een sabbatical om zich te bezinnen over de toekomst en richting van het ‘dark underground lifestyle event’. En zo werd wat op papier een redelijk standaard editie had moeten worden, opeens een editie met een zwart randje. Dit is voorlopig –in ieder geval voor 2014 – de laatste Summer Darkness… Maar voor het zover is, wordt er nog even flink gebeukt. Op het programma staan namelijk vijf bands die bijna allemaal hun sporen hebben verdiend in de duistere electro-scene.

De avond gaat redelijk vroeg van start en dus is aan het Groningse Model Depose de ondankbare taak om een nog akelig leeg Tivoli aan het dansen te krijgen – en dat lukt redelijk. Tijdens de optredens van het Spaanse Terrolokaust en het Amerikaanse duo Aesthetic Perfection wordt het tempo langzaam maar zeker opgeschroefd en stromen er steeds meer bezoekers de zaal binnen. Het Hamburgse duo Faderhead krijgt het publiek lekker mee met hun meezing-electro. Frontman Marco Visconti squirt regelmatig zijn fles wodka in het publiek. Pas bij Hocico neemt de lolligheidsfactor af en wordt het serieus. Het Mexicaanse duo, waarvan vooral zanger annex brulboei Erk Aicrag er vervaarlijk uitziet, is boos en spuwt zijn Spaanstalige teksten over geweld en religie als een schuimblusser over het enthousiast dansende publiek. Afsluiter van de avond is Winterkälte. Hun snoeiharde gabbernoise zorgt voor een dampend einde van deze Summer Darkness Winter Edition.

Nuja, einde, een einde aan de stoet mannen achter een keyboard op het podium in ieder geval. Want wie blijft hangen, wordt getrakteerd op dj's -X-X-X-, Krat en Spud, die het 20-jarig jubileum van dansavond Cyberia luister bij zetten. De Cyberia-feesten blijven gelukkig bestaan. Hopelijk kan dat in 2015 ook gezegd worden voor Summer Darkness.

Gezien: Summer Darkness Winter Edition 2014, 21 februari @ Tivoli Oudegracht