Interview genomineerden Beste Video 3voor12/Utrecht Awards 2014 Interview genomineerden Beste Video 3voor12/Utrecht Awards 2014

John Coffey, Happy Camper en APRIL over hun nominatie

, Tekst: Ilse Lindenhovius / Beeld: Sanne van Hassel

Interview genomineerden Beste Video 3voor12/Utrecht Awards 2014

John Coffey, Happy Camper en APRIL over hun nominatie

Tekst: Ilse Lindenhovius / Beeld: Sanne van Hassel ,

Hoewel we niet meer van MTV naar TMF naar The Box en vice versa zappen, spelen videoclips nog steeds een grote rol binnen de muziek. Een goede reden om er een Award voor uit te reiken. Met zoveel Utrechtse muziek zijn er inmiddels ook behoorlijk wat videoclips van Utrechtse bodem gemaakt. Zoals die van John Coffey, Happy Camper en APRIL. Drie heel verschillende video’s die erg goed in de smaak vielen bij 3voor12/Utrecht. Lees hier over het ontstaan van het beeld bij de muziek.

Hoe is de video ontstaan en wie heeft hem gemaakt?
John Coffey (Richard van Luttikhuizen): “De video is ontstaan uit een idee van regisseur David Douglas. Hij vertelde een half jaar geleden dat 'ie nog wel wat ideetjes had. Wij konden een klein potje opentrekken en zodoende kon David aan de gang, samen met Jefta Varwijk en Niels Bourgonje (Season02).”
Happy Camper (Job Roggeveen): “De clip voor The Daily Drumbeat is gemaakt door animatie studio Job, Joris & Marieke, waar ik ook deel van uit maak, samen met Joris Oprins en Marieke Blaauw. De grote vraag voor ons was of we bij een nieuwe Happy Camper clip weer iets wilden doen met Manfred, de witte yeti, die op het eerste album stond. We besloten wat anders te doen. Dit album moest zijn eigen identiteit krijgen (daar was Manfred uiteraard behoorlijk chagrijnig over). De clip ontstond toen we met z'n drieën in Londen waren en aan nieuwe plannen werkten. We zaten in Brick Lane en zagen alle trapjes en daken buiten en stelden ons voor dat karakters van ons daar overheen zouden rennen. Het idee was om op daken te filmen en daar onze karakters in te plaatsen. Uiteindelijk is het een deel van Brooklyn geworden dat we in een computer 3D-animatie nagemaakt hebben.”
APRIL (Jorn Mathijssen): “De video is een uitwerking van het afstudeerwerk van Jorn op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Het originele werk bracht de absurde werelden van rocksterren en kantoorklerken samen in één ruimte. De video is gemaakt door Jorn en Julia samen met de hulp van Sjoerd.”

Wat maakt deze video bijzonder?
John Coffey (Richard van Luttikhuizen): “De clip is een vervolg op twee eerdere videoclips (‘Romans’, ‘Featherless Redheads’, beiden ook geregisseerd door David Douglas). Het is het zogenoemde slotstuk van de drieluik, waarin we het uiteraard flink gemaakt hebben (met Ferrari's, ‘eigen personeel’ en tientjes te over).”
Happy Camper (Job Roggeveen): “Het idee van een fatale stoelendans met drumstellen past goed bij het thema van The Daily Drumbeat, een liedje dat gaat over het wel of niet bij kunnen bijbenen van het ritme van het dagelijkse leven. Ons werk krijgt wel eens het commentaar ‘schattig’ te zijn. Wij vinden het dan wel mooi om er een donker randje aan te geven. Verder vallen de gestreepte karakters natuurlijk op. We hebben de identiteit van deze clip ook doorgetrokken in de look van de band en de projectie tijdens de show. Zo staan we tijdens de shows als gestreepte muzikanten op een podium met daken, schoorstenen en een antenne.”
APRIL (Jorn Mathijssen): “Dit is het levende bewijs dat een bassist ook wel eens te vroeg is, of te laat. Of helemaal niet weet wat hij doet. En dat shakers wel degelijk het universum omvatten.”

Welke rol speelt deze video binnen jullie muziek?
John Coffey
(Richard van Luttikhuizen): “De video heeft niets van doen met de tekst van het nummer. Het past bij ons, want ook hier proberen we onszelf niet te serieus te nemen.”
Happy Camper (Job Roggeveen): “Het idee van de stoelendans vroeg erom dat mijn liedje in stukken gehakt werd. Daar moest ik even bij slikken, maar gelukkig kon ik het zelf doen en zijn alle eindes met zorg gemaakt en niet zomaar afgeknipt. En op deze manier konden we de het marsritme van de drumbeat er steeds heel prominent in laten komen. Wel kregen we op Youtube vaak de vraag waar het liedje in zijn geheel te luisteren was.”
APRIL (Jorn Mathijssen): “Ik denk dat deze video de humor van het leven weergeeft. Zo benaderen wij ook onze songs.”

Wat zou het winnen van deze prijs voor jullie betekenen?
John Coffey (Richard van Luttikhuizen): “Everlasting fame natuurlijk! Maar belangrijker nog: Een teken dat je ook met een relatief krap budget mooi werk kunt maken Geld hoeft niet altijd een probleem te zijn.”
Happy Camper (Job Roggeveen): “Sowieso is het een eer om een prijs te winnen met ons werk. Maar het is natuurlijk helemaal tof als je merkt dat het in je eigen stad gewaardeerd wordt.”
APRIL (Jorn Mathijssen): “Een grote eer natuurlijk en wij bedanken onze moeder, vader, broers, zussen, ooms en tantes, manager, platenlabels, MTV, TMF, VH1, de 90's en de Backstreetboys.”

Wat is jullie persoonlijke favoriet van alle genomineerden?
John Coffey (Richard van Luttikhuizen): “David Douglas en Ode to the Quiet.”
Happy Camper (Job Roggeveen): “John Coffey is geweldig, heel toffe band. En ik moest hard lachen om deze video. Van APRIL vind ik het liedje heel tof. Van de clip is het charmant dat het een choreografie is die in één take geschoten is. Daar hebben ze vast lang op gerepeteerd. Van de andere prijzen is vooral Falco Benz een favoriet. Te gek wat hij doet.”
APRIL (Jorn Mathijssen): “JOHN COFFEY!”

Te zien: 3voor12/Utrecht Awards 2014 met optredens van Emil Landman, Aestrid en APRIL, zaterdag 13 december 2014, 19.30 uur @ EKKO, Utrecht

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht