Interview genomineerden Beste Utrechtse Initiatief 3voor12/Utrecht Awards 2014 Interview genomineerden Beste Utrechtse Initiatief 3voor12/Utrecht Awards 2014

Woodlum Festival, Studio Stekker en FC Amersfoort Festival over hun nominatie

, Tekst: Ilse Lindenhovius / Beeld: Annemiek Haandrikman

Interview genomineerden Beste Utrechtse Initiatief 3voor12/Utrecht Awards 2014

Woodlum Festival, Studio Stekker en FC Amersfoort Festival over hun nominatie

Tekst: Ilse Lindenhovius / Beeld: Annemiek Haandrikman ,

Het bruist in Utrecht! Dat zien we natuurlijk terug in de muziek die er vandaan komt, maar ook in de initiatieven/platforms die worden gecreëerd om de muziek een podium te bieden. Met de prachtige locaties die Utrecht te bieden heeft, is daar voldoende ruimte voor en worden we elk jaar weer verrast. De drie genomineerden voor de Award voor Beste Utrechtse Initiatief/platform van dit jaar zijn Woodlum Festival, Studio Stekker en FC Amersfoort Festival. Tijd voor een praatje met de gezichten achter deze verrassende initiatieven.

Hoe is het initiatief ontstaan en wat is de missie?
Woodlum Festival (Lisanne van Grinsven): “Het initiatief is ontstaan tijdens het ontwikkelproces van EKKO op locatie. Marlies Timmermans (directeur EKKO, red.) en Eduard Versteege (programmeur EKKO, red.) hadden het idee om, naast de shows in de Kargadoor en eenmalige concerten in het Zijdenbalen theater en de Metaalkathedraal, een eendagsfestival aan de reeks toe te voegen. EKKO op locatie staat voor het waarborgen van zowel artiest als locatie waarbij naast de artiest en de muziek ook de kracht van de locatie een grote rol speelt. Op deze manier wil EKKO zijn bezoekers kennis laten maken met bijzondere plekken in Utrecht en een extra dimensie geven aan zijn muzikale evenementen.”
FC Amersfoort Festival (Gideon Hofland): “Fan Club Amersfoort is ontstaan in februari van 2011 uit het geloof dat popcultuur in de regio Amersfoort beter verdient. De laatste druppel voor ons was toen het besluit viel dat poppodium De Kelder definitief niet naar een nieuwbouw podium zou gaan. Weer was popcultuur de onderliggende partij. Daarnaast wisten te weinig inwoners wie onze eigen muzikale helden zijn; de trots voor hen en onze stad was weggestopt. Daarom richtten Raymond van den Hoek en ik FC Amersfoort op. Met het zwaartepunt op social media supporten we nieuwe, bestaande acts en muziek, optredens en ander nieuws over onze eigen popcultuur. We vind het belangrijk dat mensen weten dat bijvoorbeeld Blaudzun, Miss Montreal, Urban Dance Squad, Within Temptation, Jiggy Djé, Yellow Claw, Sidney Samson, Marike Jager, Pien Feith e.v.a. een band met onze stad of regio hebben. Maar ook nieuw talent heeft zeker onze aandacht. Het stichtingsbestuur werkt samen met een raad van advies met professionals uit Amersfoort die met hun werk diep in de Nederlandse popwereld zijn geworteld. Samen is er o.a. met een pamflet met keiharde adviezen onze mening gegeven over verbeterpunten in Amersfoort.
Vanaf het begin is er al de wens om letterlijk die artiesten te laten horen en zien. In 2013 was het de tijd: niet meer lullen, maar poetsen. Zo ontstond festival FCA Thuis, de supercup der Amersfoortsche popmuziek. De eerste concrete plannen kwamen na de zomer van 2013, in maart 2014 stonden alle lichten op groen en brachten we de komst van het festival naar buiten. Op 8 juni 2014 om 12:59 uur was het zo ver. Toen begon ons festival op het nieuwe Eemplein met live Blaudzun, Great Minds, Jett Rebel, Handsome Poets en Wudstik.”
Studio Stekker (Lodewijk Rondeboom): “Na de vierde editie van Stekker in het Park in 2012 (het festival droeg destijds nog de naam Stekkerfest) zochten programmeur Pitto en geprogrammeerde artiest Matt Didemus (Junior Boys) elkaar op om bij te praten. Pitto nodigde Matt uit in zijn studio bij Kytopia om te kijken of ze misschien samen aan een track konden werken. Dat is er toen niet van gekomen, omdat Matt vanaf het moment dat ze samen Kytopia betraden alleen nog maar oog en oor had voor alle prachtige apparatuur die het complex te bieden had, de sfeer die er hing en de mogelijkheden die hij zag. “Would it not be cool te invite all kinds of artists to this place and colaborate together?” Het idee voor Studio Stekker was geboren.”

Aftermovie Woodlum from Poppodium EKKO on Vimeo.

Als je terugkijkt op dit jaar, waar ben je dan het meest trots op?
Woodlum Festival
(Lisanne van Grinsven): “Op verschillende dingen. Aangezien we pas laat de nodige toestemmingen en vergunningen hadden konden we ons pas laat bezighouden met de inhoud van het programma, wat een grote uitdaging was. Uiteindelijk ben ik erg trots op het programma dat we hebben neergezet en hoe het festival eruit zag. En uitverkocht, wow! Daarnaast ben ik ook persoonlijk trots op mijn werk als coördinator aangezien ik normaal werkzaam ben als vrijwillige stagemanager en dit een grote kans was om te laten zien wat ik kan als jonge freelancer. Dit laat op zijn beurt zien hoe belangrijk EKKO is als leerplek en hoe EKKO jonge professionals stimuleert om zelfstandig projecten te draaien.”
FC Amersfoort Festival (Gideon Hofland): “De optimale sfeer, de uitbarstingen van enthousiasme en de prestaties van de optredende muzikanten. Het was prachtig weer en er was geen wanklank te bespeuren. De impressies spreken voor zich (zie video hieronder).
Studio Stekker (Lodewijk Rondeboom): “Dat er zoveel is samengewerkt door artiesten en zoveel materiaal opgenomen is in een week tijd. En dat er quotes van artiesten zijn die over de hele wereld voor volle en uitverkochte zalen staan en eerlijk vanuit het hart zeggen: "dit was de mooiste week  van mijn leven". We zijn ook erg trots op het feit dat iedereen terug wil komen en meedenkt over nieuwe samenwerkingen en mogelijkheden. Dan weet je wel dat je iets bijzonders biedt.”

Wat zou het winnen van deze prijs voor jullie betekenen?
Woodlum Festival
(Lisanne van Grinsven): “Een hele grote eer en een nog grotere motivatie om aankomend jaar minstens zo tof te maken!”
FC Amersfoort Festival (Gideon Hofland): “Erkenning en een duw in de rug voor al die honderden talenten uit de regio Amersfoort die nog niet bekend genoeg waren voor een plek op het podium van FCA Thuis. Ondertussen gaat FCA gewoon door, zo gaan we in 2015 vol het nieuwe poppodium in de Prodentfabriek supporten.”
Studio Stekker (Lodewijk Rondeboom): “Een momentje om onze bezoekers van het festival te bedanken voor hun support. Want dat is wel de voornaamste reden waarom Studio Stekker plaats kan vinden.”

Wat is jouw/jullie persoonlijke favoriet van alle genomineerden?
Woodlum Festival
(Lisanne van Grinsven): “Studio Stekker. Studio Stekker is als concept zeer geslaagd omdat het muzikanten naar Utrecht brengt en iets definitiefs achterlaat. Op verschillende vlakken wordt er door artiesten samengewerkt om iets blijvends te maken en dat kan vriendschappen voor het leven opleveren. Er schijnt zelfs internationale interesse in het concept te zijn, dus dat zegt al genoeg. We hopen dat Stekker dit verhaal de komende jaren ook richting publiek nog beter weet te vertellen, dan is het echt helemaal af!”
FC Amersfoort Festival (Gideon Hofland): “Project Bongo natuurlijk! Met strijder Thom Heusinkveld die nu al legendarisch is binnen onze stadsmuren mede ook door zijn aandeel in de beste feestband ooit na Joy Division: Los Condors.”
Studio Stekker (Lodewijk Rondeboom): “Falco Benz.”

Te zien: 3voor12/Utrecht Awards 2014 met optredens van Emil Landman, Aestrid en APRIL, zaterdag 13 december 2014, 19.30 uur @ EKKO, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht