Opening nieuwe Utrechtse platenzaak Swordfish & Friend

De platenwinkel als lifestyle store

Tekst: Arnold le Fèbre ,

Utrecht is vanaf zaterdag 23 augustus een nieuwe platenzaak rijker: Swordfish & Friend aan het Oudkerkhof. We zochten initiatiefnemer Marlein Parlevliet een dag voor de officiële opening op om alvast een kijkje te nemen.

In hartje Utrecht, om de hoek bij het gemeentehuis en vlakbij de Dom, is een nieuwe platenwinkel geboren. Hoewel het woord 'platenwinkel' de lading eigenlijk nauwelijks dekt. De winkel van Marlein Parlevliet en Tessa Pals is opgezet als een huiskamer. "Het is de bedoeling dat je je op je gemak voelt", vertelt een enthousiaste Parlevliet. "Je drinkt een kopje koffie, zet een plaatje op en laat je inspireren door de muziekcollectie en de bijzondere spulletjes die we aanbieden."

De vinylcollectie is samengesteld door de Utrechtse dj St. Paul, bekend van onder andere Tivoli’s Pop-O-Matic. Parlevliet: "Hij stelt de vinylcollectie net zo samen als hij draait: heel gevarieerd, van hiphop en klassieke soul tot obscure giallo-soundtracks. En wat het extra leuk maakt, is dat ieder album is voorzien van een persoonlijke toelichting waarin te lezen is waarom dit zo’n fijne lp is. We hoeven geen honderden lp’s aan te bieden, een goede collectie die nieuwsgierig maakt is veel belangrijker!"

Naast vinyl vind je in Swordfish & Friend ook design meubels van VAEN, fotokunst van Rein Janssen, tassen van het jonge label BLRD, zeefdrukken van Wolf Aartsen, handgemaakte sjaals van Hanna Maakt en linosnedes van illustrator Joren Joscha.

Swordfish & Friend is daarnaast de Europese distributeur van Crosley-platenspelers, kleine en handzame pick-ups die er geinig uitzien en niet al te duur zijn. "We importeren ze sinds 2012 en het is echt opvallend hoe populair ze zijn geworden. Ik had nooit kunnen voorspellen dat vinyl zo’n comeback zou maken. De lp heeft niet meer de functie die het dertig jaar geleden had. Het is een lifestyle-product geworden. De platenzaak anno 2014 is dus ook een lifestyle-winkel!"

Swordfish & Friend is te vinden op Oudkerkhof 43 en werd op zaterdag 23 augustus officieel geopend onder het genot van een drankje, optredens en dj-sets van onder anderen Kyteman Orchestra-rapper ReaZun, Maurits Westerik en St. Paul.