Weekagenda week 18

Moss, The Woolen Men, Minor Alps, De Bestuiving, Jungle By Night, Bevrijdingsfestival Utrecht

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Onze muzikale week begint met Moss in De Heling. Donderdag naar The Woolen Men in dB’s en vrijdag wordt het EKKO voor Minor Alps. De zaterdag is weer voor De Helling waar dan Jungle by Night speelt en voor het derde pre-event van De Bestuiving. Maandag 5 mei zijn we bij het Bevrijdingsfestival, waarvan we ook uitgebreid verslag doen.

Wie: Moss + Beginners
Wat: indiepop
Wanneer: woensdag 30 april 2014 (19.30 uur)
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 15
Vijf jaar geleden verscheen Never Be Scared/Don’t Be A Hero, het doorbraakalbum van Moss. Met het in 2012 uitgekomen Ornaments bevestigde de band zijn positie aan de top van de Nederlandse (indie-)popscene. Medio februari is We Both Know The Rest Is Noise verschenen, een album met een enorme drive en ritmische bijzondere songs. Single 'She’s Got A Secret' is alvast weer een extra pareltje binnen het ouevre van de band. Beginners is de nieuwe band van Susanne Linssen (Hospital Bombers, Awkward I) die verder bestaat uit leden van Scram C Baby, Caesar en Johan. Verwacht de warmte van Feist maar ook het opgefokte van Patti Smith.

Wie: The Woolen Men + Kikkerspuug + Schotel van de Dag
Wat: punkrock
Wanneer: donderdag 1 mei 2014 (20.30 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 7
Als de mensen van dB’s zeggen dat ze een Wipers-gevoel krijgen bij The Woolen Men zijn wij ook meer dan geïnteresseerd. De band brengt platen en tapes uit op onnoemlijk veel labels, waarvan Woodsist wel de bekendste is. Live wordt dit heerlijk, en de meestal niet zo vrolijke Wipers-voorman Greg Sage zou waarschijnlijk goedkeurend toeknikken. Ook op de affiche twee lokale punkfavorieten. Kikkerspuug is nog steeds aan de gang en heeft zelfs een nieuwe cd uit genaamd Springlelijk. Ook op Schotel van de Dag is het thema springen van toepassing als je de frontman heen en weer ziet sjezen.

Wie: Minor Alps
(Matthew Caws van Nada Surf en Juliana Hatfield) + Herrek
Wat: indierock
Wanneer: vrijdag 2 mei 2014 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 15
Minor Alps is een samenwerking van indie-rock veteranen Juliana Hatfield en Matthew Caws (zanger van Nada Surf). Ze ontmoetten elkaar toen Caws de backing vocals verzorgde voor Hatfields Such a Beautiful Girl, een samenwerking die duidelijk naar meer smaakte. Naar eigen zeggen is Get There (2013) het beste werk uit beider muzikale loopbaan. De stemmen passen in ieder geval perfect bij elkaar en zorgen ervoor dat het album een bijzondere ervaring is om naar te luisteren. De invloeden uit hun eigen carriéres zijn ook duidelijk aanwezig, maar voor wie hen kent is dat zeker geen straf. Support komt van de sfeervolle, donkere folk van het Rotterdamse Herrek.

Wie: Matt Hopper (USA) En Peter Piek (DE) incl. live Painting
Wat: pre-event De Bestuiving #3
Wanneer: zaterdag 3 mei 2014 (Painting on the Wall: 13:00-18.00 uur / Concert: 19.00 uur)
Waar: Kapitaal, Plompetorengracht 4, Utrecht
Schade: pay what you want (live painting is gratis)
Het derde pre-event van Festival de Bestuiving vindt plaats in Kapitaal. Peter Piek, uit het Duitse Leipzig, vult daarmee zijn nooit ten einde komende tourschema een gaatje op. Sterker nog: hij komt twee performances doen, 's middags doet hij namelijk al een instore ergens op de Voorstraat. 's Avonds speelt hij met zijn Amerikaanse maatje Matt Hopper. Twee grootheden op singer-songwriter-gebied die je eigenlijk niet mag missen. Bezoekers kunnen bovendien hun eigen festival t-shirt of tote-bag laten bedrukken.

Wie: Jungle by Night
Wat: (afro-)funk
Wanneer: zaterdag 3 mei 2014 (21.00 uur)
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 13
De negen jonge jongens van het Amsterdamse Jungle By Night staan nog maar aan het begin van hun carrière, maar hebben nu al een meer dan solide reputatie opgebouwd. Niet zo vreemd, want jong en oud, rocker en hiphopper, dorpsfeest en Lowlands: iedereen gaat plat voor de messcherpe Fela Kuti-style van Jungle By Night. Enthousiasme en gevoel voor Afrikaanse muziek worden gekoppeld aan een virtuoze instrumentbeheersing, met als resultaat: één groot funky feest. In april is het tweede album Hunt verschenen, dat volgens de band zelf "ruiger en vuiger" klinkt dan de voorganger klinkt.

Wie: Kensington, Go Back To The Zoo, Jett Rebel, Great Minds, Falco Benz, Elle Bandita, StropStrikkers, Blue Grass Boogiemen, Independent Intavenshan, Drop! collectief en meer
Wat: Bevrijdingsfestival Utrecht
Wanneer: maandag 5 mei 2014 (13.00 – 23.00 uur)
Waar: Park Transwijk
Schade: niks
Iedereen is vast wel bekend met het Bevrijdingsfestival. Op de Utrechtse editie kun je onder andere kijken naar Kensington, Go Back To The Zoo, Jett Rebel, Great Minds en Falco Benz. Op het podium dat wij samen met dB’s hosten staan vanaf 19.00 uur Elle Bandita, StropStrikkers, Blue Grass Boogiemen, Independent Intavenshan en Drop! collectief. Lees meer in ons dossier!