Koningsmaal en vorstelijke line-up op eerste Amersfoortse WILLEM

Dr. Lektroluv e.v.a. helpen Amersfoort de nacht door

Tekst: Joris Postulart / Foto’s: Hans Niezen ,

We kennen de Amersfoortse Nachtbrigade inmiddels maar al te goed van feesten als Winterparade, hun deel in de organisatie van Into The Woods en maatschappelijk betrokken festivals als Gluren Bij De Buren. Nu organiseren ze na BEA en TABEA voor de derde keer op rij een feest tijdens de nacht voor het grote Oranjefeest. 3voor12/Utrecht krijgt een update van doorgewinterde organisator Paul Niezen.

“Zoals altijd hebben we de locatie weer iets aangepast,” begint Paul Niezen zijn enthousiaste verhaal. “Dit keer gebruiken we De Kelder en De Nieuwe Stad, de nieuwe beoogde locatie voor De Kelder. Een ruimte minder dan vorig jaar en een andere samenstelling. Net als vorig jaar houden we ook eerst een groot koningsmaal. Dat is makkelijk te realiseren omdat het echte feest al om negen uur begint. Dan weten we in ieder geval dat de dansvloer vanaf het begin gevuld is.” Niet alleen de dansvloer is dan dus gevuld, maar ook de magen van de bezoekers. Voor een tientje extra krijg je een driegangen-maaltijd, bestaande uit bijvoorbeeld ‘Bernards Wurst in Duits bier’ en ‘Maxima’s kippendijen’. Ook zijn er tien soorten speciaal bier. Daarnaast staan er grote telefoons op de lange tafels, waarmee gratis entertainers kunnen worden besteld. “We vinden het leuk om niet alleen een feestje te bouwen maar ook iets extra’s te kunnen bieden.”

De line-up is ook weer erg sterk en gevarieerd, zoals we inmiddels van de jongens gewend zijn. Niezen: “We gaan van rustig naar steeds harder. Op namen als Elias Mazian, de Amersfoorter die nu resident is bij Trouw, en dr. Lektroluv zijn we natuurlijk heel erg trots. Op Pional ook, dat is toch een beetje de ‘man-of-the-moment’ (hij stond bijvoorbeeld in de Eurosonic Noorderslag top 3 van 3voor12, red.). We hebben hem precies op het juist moment. Dat hadden we ook met Sluwe Vos, die we voor Noorderslag al hadden geboekt voor de Winterparade in maart. Dat is toch wel tof, de juiste man op de juiste plek.” Opvallend op de line-up is ook Tom Trago, een naam waar Nachtbrigade lang aan heeft getrokken: “Hij kon helaas niet naar Into The Woods komen, maar het is geweldig om hem er nu eindelijk bij te hebben. Dat geldt ook voor Dr. Lektroluv, die enorm tot de verbeelding spreekt: veel mensen zullen hem wel eens hebben gezien als headliner op een groot festival als Mysteryland. Hij heeft een tijdje onder de radar geopereerd, maar zijn clubtour is weer begonnen, waarbij hij alle belangrijke zalen in Nederland aandoet. Hij is terug naar de basis, heeft weer die ‘underground vibe’.” Naast de grote namen staat er ook uiteraard weer veel lokaal talent op het affiche. Qbical bijvoorbeeld, die met een nieuwe live-act komt. Nieuwkomers Bengkulu en Bonnefooi drijven de laatste maanden ook naar boven in Amersfoort en vinden nu dus een plek voor een groter publiek. Niezen: “Ze zijn ook gewoon echt goed, dus het is tof om hen te vragen.” Los Condors DJ-team, beroemd en berucht in Amersfoort, maar daarbuiten totaal onbekend, completeert samen met Invite, Trish Former Freinds en Thomas Kauffmann de line-up.

Dan rest er nog één kritische vraag: waarom kost het 27,50, terwijl een veel groter festival als Into The Woods ‘slechts’ vijf euro duurder is? Daar is volgens Niezen een simpele verklaring voor: “Into The Woods willen we niet duurder maken, omdat dat niet nodig is en niet goed voelt. Je moet niet de hoofdprijs vragen omdat het kan. Daarnaast kunnen we de kosten daar meer verdelen. WILLEM-tickets moeten voor deze prijs weg omdat op feestdagen als Koningsnacht de beveiligers en andere professionals nou eenmaal veel meer geld kosten. We betalen ons helemaal scheel en dat is kut, maar daar ontkom je niet aan. We gaan gewoon een prachtfeest bouwen en dan weet ik zeker dat het dat geld meer dan waard is.”

Te zien: WILLEM, met Dr. Lektroluv, Elias Mazian, Tom Trago e.v.a., vrijdag 25 april @ De Kelder & De Nieuwe Stad, Amersfoort. Tickets kosten 27,50, het koningsmaal 10,40.