Knallands Kwartiertje 2014

Muzikale ontdekkingsreis door Kanaleneiland

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto's: Sanne Lagerberg ,

Het concept is even simpel als doeltreffend: zes acts, die ieder een kwartier spelen op diverse, soms verrassende plekken in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Vorig jaar vond de eerste editie plaats van Knallands Kwartiertje en dat smaakte naar meer. De 2014-editie is verrassender, gevarieerder en professioneler.

Om zeven uur verzamelen de eerste bezoekers zich bij Eiland8 aan de Marshallaan in Kanaleneiland. Het eerste half uur is er nog voldoende ruimte om op je gemakje door de vintage kledingcollectie van Jut & Jul te snuffelen, al dan niet knabbelend aan een zelfgebakken koekje. Het duurt niet lang of zowel de knusse 'woonkamer' van Eiland8 als de achtertuin staat vol met geanimeerd babbelende Knallands Kwartiertje-gangers. En nadat de bezoekers zijn verdeeld in een aantal groepen, kan onder begeleiding van een Knalland-gids aan de muzikale ontdekkingsreis door Kanaleneiland begonnen worden.

Onze groep start met een optreden van het Elmore Quartet, in de sfeervolle achtertuin van een vrijstaand huis aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Het kwartet (hoewel er slechts drie muzikanten zijn te bespeuren) van Thomas Elmore maakt lounge-achtige dance, op smaak gebracht met een funky gitaartje. Een prima opwarmertje voor de rest van de avond.

Na – je raadt het al – een kwartiertje is het tijd om te verhuizen en wandelen we naar Resto van Harte, waar Randell Heye en Patrick Votrian al klaar staan. Trompettist Heye en sousafonist Votrian ken je misschien van The Kyteman Orchestra, maar onder de noemer K.O. Brass zijn ze ook zonder Colin Benders te bewonderen. Wat volgt is een indrukwekkende jamsessie, met als afsluiter een Surinaamse improvisatie.

Na dit getoeter lopen we naar de moestuin voor een performance van de jonge Utrechtse dichter Coen Cornelis. Hij belooft het publiek, dat zich behaaglijk onder warme dekentjes heeft genesteld, een literair driegangenmenu. Iedere gang laat hij het publiek een onderwerp kiezen (de eerste gang bestaat bijvoorbeeld uit 'liefde', 'dood' of 'science-fiction'), om vervolgens vol vuur enkele hevig allitererende gedichten rond het gekozen thema voor te dragen. Surrealistisch en grappig.

Minder overtuigend is het optreden van Jesse Laport en Olivier Capiau. Jesse Laport mag dan de officieuze stadsdichter van Arnhem zijn en zich vanavond hebben gehuld in een keurig pak (inclusief regenlaarzen), dat kan niet verhullen dat zijn gedichten bijzonder weinig om het lijf hebben en zijn performance ten onder gaat aan een te groot ego en te weinig inhoud. Daar kan ook zijn vlotte babbel of de hulp van Olivier Capiau op gitaar en bas niets aan verhelpen.

 Gelukkig maakt de Canadese singer-songwriter Woodpigeon (oftewel Mark Andrew Hamilton) vervolgens alles weer goed met een intieme akoestische set. Zittend op de rand van het podium lijkt het wel alsof Hamilton onderdeel is van het publiek. Zichzelf begeleidend op gitaar zingt hij melancholische liedjes met een wrange ondertoon.

Voor afsluiter Marlon Penn keren we terug naar Eiland8. Penn ken je wellicht als singer-songwriter of als gitarist bij onder andere Amber Arcades of Marten de Paepe, maar voor Knallands Kwartiertje gooit hij het over een andere boeg. Een soundscapes-elektronica-boeg welteverstaan. Penn loopt en manipuleert eigen stem, voegt effecten toe en creëert bijkans een spirituele sfeer. Oude krautrocktijden herleven. Het is het onbetwiste hoogtepunt van deze avond!

Was de eerste editie van Knallands Kwartiertje al geslaagd te noemen, dit jaar is de lat weer een stukje hoger gelegd. Dat belooft wat voor 2015!

Gezien: Knallands Kwartiertje, diverse locaties, vrijdag 18 april 2014 @ Eiland8 (Kanaleneiland), Utrecht

Knallands Kwartiertje is een initiatief van Knalland, een community art-project in Kanaleneiland. Zie voor meer informatie www.knalland.nl en www.eiland8.com