Fotoverslag 3voor12/Utrecht Selecteert... Edison Effect

Op ontdekkingstocht rond architectuurcentrum Makeblijde

Tekst & foto’s: Margriet van Vianen ,

Op een vrijdagmiddag zijn we in modelstad Houten op weg naar het architectuurcentrum Makeblijde, waar Edison Effect zijn eerste show ooit zal spelen. Zanger en toetsenist Rienk Speelman heeft een speciale band met deze plek. Op zondagen - als dagjestoeristen Makeblijde aandoen - voorziet hij de kas namelijk van pianomuziek. De kas heeft met zijn glazen wanden een magische uitstraling, en eigenaar John haalt alles in huis om het optreden nog specialer te maken. De show van vanavond is eigenlijk een generale repetitie; ze hebben nog nooit samen live opgetreden. De bandleden geven eerlijk toe verrast te zijn dat ze verkozen zijn tot de 3voor12/Utrecht Selecteert van deze maand.

 

Tijdens de soundcheck komt ons een groot, bombastisch en vol geluid tegemoet. De kas waar ze vandaag in spelen is eigenlijk net te klein, aangezien de muziek gemaakt is voor grotere popzalen. Als we vragen waar de naam Edison Effect vandaan komt, krijgen we te horen dat de muziek groot elektronisch gedragen wordt.

 

 

Na de soundcheck volgt een ontdekkingstocht. Het terrein om Makeblijde bestaat uit een groen landschap, waarin hier en daar tuinkamers te vinden zijn. Elke tuinkamer is andere qua beplanting en sfeer. We ontdekken onder andere een bamboebosje met daarin een zeecontainer bekleed met hout. Daarnaast vindt een ware fotoshoot plaats in de Japanse minimalistische tuin. Achterin het terrein vinden we nog een overdekte ruimte met allerlei touwen. Het lijkt een ware speelruimte voor volwassenen te zijn. 

 

 

Het wordt een concert voor de echte insiders, zij zijn the lucky ones die dit eerste optreden mogen meemaken. De band spreekt de avond nog even door op het terras. Het podium is er helemaal klaar voor. Er hangt een ware sterrenwand en er staan lichtzuilen langs de ingang. Het is 17.30 uur, tijd voor het eten van de afhaalchinees.  

 

 

 

 

 

 Te zien: Club 3voor12/Utrecht met o.a. Edison Effect, donderdag 24 april 2014 @ dB’s, Utrecht