Luisterliedjes, synthpop en techno bij april-editie Club

Postcards From Mars, Daliyama en release nieuwe single Edison Effect bij Club 3voor12/Utrecht

Tekst: Fay Troost / Foto’s: Gerard Kollaard ,

Terwijl oud-club3voor12/Utrecht-bands John Coffey en Mister and Mississippi de avond daarvoor de gloednieuwe Ronda-zaal in TivoliVredenburg spetterend inwijdden, stond donderdag de nieuwe lading artiesten al weer klaar bij de april-editie van club 3voor12/Utrecht. Of Postcards From Mars, Edison Effect en Daliyama ook zo succesvol zullen worden zal de toekomst leren. Aan potentie in ieder geval geen gebrek.

Postcards From Mars

In een kleinschalige setting met slechts een gitaar en tamboerijn weet Postcards From Mars het publiek vanaf het begin muisstil te houden. Bart van Dalen begon het project met het schrijven van oprechte liedjes als creatieve uitlaatklep naast zijn werk. Zijn voornemen voor 2014 was om meer muziek uit te gaan brengen en daarom verschijnt er dit jaar ieder kwartaal een EP met elk drie nummers. De eerste, One/Four, kwam begin april uit. Bart komt over als een bescheiden jongen wanneer hij het publiek bedankt voor het feit dat zij zo stil is. Met zijn weemoedige stem brengt hij verfijnde nummers die gekenmerkt worden door de poëtische teksten. Bij een kleine fout in zijn gitaarspel, dat gekenmerkt wordt door tokkelen, herpakt hij zich snel. Het bleef uiteraard niet bij drie nummers deze avond en dus werd het publiek getrakteerd op enkele nieuwe nummers, waaronder Under The Oak Tree van zijn tweede EP. De tweede EP, Two /Four, verschijnt op 1 juli.

Edison Effect

Zodra Edison Effect begint met spelen is het een stuk drukker en ook direct een stuk warmer in dB’s. De vijfkoppige Utrechtse Synthpopband is de Selecteert van deze maand. Na een kleine twee jaar schrijven is de band sinds twee maanden op het podium te zien. Op Club 3voor12/Utrecht speelden ze hun nieuwe single Stretching Time zelfs voor het eerst, wat wel tot uiting kwam in de eerste nummers die ze speelden.  Na enkele nummers nam het zelfvertrouwen toe en bleek dat de bandleden  goed op elkaar ingespeeld zijn. Het krachtige stemgeluid van zanger Rienk Speelman komt op verschillende manieren tot uiting in de nummers die de band speelt. Zowel de eerste single I’ll Come Back To You als de tweede single Stretching Time, die op deze avond werd uitgebracht, zijn goed dansbaar. We zouden nog wel eens veel meer  van deze band kunnen gaan horen de komende tijd.

DALIYAMA

Aan de heren van DALIYAMA de eer de avond af te sluiten met hun live geïmproviseerde techno. DALIYAMA speelt slechts één lang nummer met uitsluitend synths, bas en drums. Vanaf het eerste moment gaat de band zeer geconcentreerd en met volle overgave aan de slag. Wat eruit ziet als een band, klinkt als een dj. De muziek is dansbaar, maar slechts een enkeling uit het publiek waagt zich aan wat voorzichtige stapjes op de plaats. De onwetendheid over wat komen gaat is bij zowel de bandleden als het publiek aanwezig. De overgangen zijn niet altijd vlekkeloos, al geeft dat gek genoeg niet. Maar om te begrijpen waarom zal je toch DALIYAMA zelf live moeten beleven.

Gezien: Club 3voor12/Utrecht April-editie met Postcards From Mars, Edison effect en Daliyama, 24 april 2014 @ dB’s, Utrecht