Edison Effect: na twee jaar alleen schrijven nu ook optreden

“Iedereen doet waar hij goed in is en zo vullen we elkaar aan.”

Tekst: Jett Ruigrok / Foto: Margriet van Vianen ,

De Utrechtse band Edison Effect bestaat al twee jaar, maar heeft zich tot nu toe alleen bezig gehouden met het schrijven van nummers. Sinds twee maanden is de band echt aan het spelen. Deze maand zijn ze onze Selecteert en op donderdag 24 april spelen ze op Club 3voor12/Utrecht. Wij spreken toetsenist Wesley Wong en zanger Rienk Speelman over de band.

Edison Effect is een relatief nieuwe band, dus vertel eens wie jullie zijn.
We zijn eigenlijk al twee jaar aan het schrijven en sinds een maand of twee zijn we ook echt aan het spelen. We begonnen met het schrijven van nummers en het ontwikkelen van een eigen sound en stijl. Dat heeft wel even geduurd. We proberen eigenlijk een beetje de Amerikaanse sound, zoals bijvoorbeeld Imagine Dragons, naar Nederland te brengen. We vinden het belangrijk om live net zo goed te kunnen presteren als in de studio. Zo willen we als we live spelen ook een energieke sfeer voor het publiek creëren.

Jullie zijn nu al twee jaar bezig, maar hoe is de band ontstaan?
Abel, Rienk en ik begonnen in 2012 met het schrijven van eigen nummers. We kenden elkaar al van andere projecten. Daarna zijn er nog twee leden bijgekomen. Het was wel echt de bedoeling dat er een band ging ontstaan. We schreven al nummers, maar we waren tot dan toe nog geen volledige band.

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?
We hebben veel bands die we heel goed vinden. Dit verschilt ook weer binnen de groep. Zelf luisteren we naar bands als M83 en The Naked & Famous, maar we halen ook inspiratie uit bijvoorbeeld Coldplay en Imagine Dragons.

Jullie band bestaat uit vijf mannen, wat is de taakverdeling tussen deze vijf?
Iedereen doet waar hij zelf goed in is en zo vullen we elkaar aan. Abel komt meestal met een idee en is vooral ritmisch goed, dan schrijft Rienk de teksten en bedenkt de dingen op harmonisch gebied. Wesley doet de sounds.

Na twee jaar schrijven gaan jullie spelen. Betekent dit dat er binnenkort ook een cd komt?

Nee, dat staat helemaal niet op de planning. Wij denken dat ons publiek niet meer op een cd zit te wachten. Ze willen gewoon liedjes. We willen veel spelen en eens in de zes tot acht weken een nummer uitbrengen. Mensen kopen alleen nog albums omdat ze het leuk vinden om ze te hebben, maar ze luisteren de muziek dan vervolgens toch vaak via Spotify of Youtube.

Doen jullie ook dingen naast het spelen van muziek?
Wesley: Ik doe freelance projecten waarbij ik produceer voor bands. Daarnaast werk ik in een winkel waar ik pakken verkoop.
Rienk: Ik dirigeer en ik geef zangles. Dit doe ik als ZZP’er en sinds kort ook bij een muziekschool.

Zijn jullie altijd al met muziek bezig geweest?
Rienk: Ik was altijd wel een beetje met muziek aan het pielen, ik speelde een beetje piano en had daar ook wel lessen in gehad. Toch begon ik pas in mijn laatste jaar van het VWO met zangles, en toen ging ik opeens naar het conservatorium.
Wesley: Toen ik 15 was, begon ik met het spelen van bas. Ik begon erg laat en had nog weinig ervaring voor een muziekopleiding, maar omdat ik bleef zitten op de middelbare school had ik tijd om een jaar extra ervaring op te doen. Toen ben ik muziektechnologie gaan studeren.

Als jullie niet de muziek in gegaan waren, wat hadden jullie dan willen doen?
Wesley: Dan was ik pakken gaan verkopen... Nee dat echt niet. Ik was grafisch veel bezig, dus ik denk dat ik dat dan gedaan zou hebben. Ik kwam er gelukkig op tijd achter dat muziek veel leuker is.
Rienk: Ik denk dat ik iets met koken was gaan doen. Een beetje eten, een beetje koken, lijkt me prima. Maar vroeger wilde ik altijd in het leger.

Wat kunnen we op de korte termijn nog van jullie verwachten?
Wesley: We willen natuurlijk gaan touren. We willen eigenlijk wat elke band wel wil, maar we hebben nog geen concrete plannen. We weten nog niet zo goed waar we staan, omdat we nog maar één nummer hebben uitgebracht. We hopen daar een beter beeld van te krijgen als we meer nummers hebben uitgebracht.
Rienk: Mijn grote droom is toch wel om op Sziget te staan, dat is echt het grootste van het grootste.

Te zien: Edison Effect op Club 3voor12/Utrecht, donderdag 24 april 2014 @ dB’s, Utrecht