'Ambacht staat centraal' bij Woodlum Festival

Een dag vol americana, blues, rock ’n roll en The Village-koffie

Tekst: Kelly Leeuwis ,

Op zaterdag 14 juni organiseren Poppodium EKKO en koffiezaak The Village samen een intiem festival op een unieke locatie in Utrecht. Het festival, met het beste aan americana, blues en rock ’n roll, vindt plaats in het kader van het Utrecht Muziekjaar 2014. 3voor12/Utrecht is benieuwd naar dit nieuwe festival en sprak daarom met EKKO-projectleider Lisanne van Grinsven.

Er worden veel festivals in en rondom Utrecht georganiseerd. Wat maakt Woodlum uniek?
Lisanne van Grinsven: “We vinden de wisselwerking tussen horen en zien belangrijk en hieruit is Woodlum Festival voortgekomen. Het thema ‘ambacht’ staat hierbij centraal. Dit komt terug in het programma, de catering en de Molenerf de Ster als unieke locatie. Het gaat om het geheel.”

In februari werd het Scumbash Festival in Rotterdam georganiseerd. Dat festival vertoont gelijkenissen met Woodlum Festival qua locatie, genre en partner. Zo is bij Scumbash de mede-organisator barbierzaak Schorem en organiseren jullie het met koffiezaak The Village. Hoe zit dat?
Lisanne van Grinsven: “De vergelijking met Scumbash is begrijpelijk, maar ondertussen doen we ieder compleet ons eigen ding. Scumbash spreekt de rockabillycultuur aan en programmeert redelijk hard, terwijl wij een kant van rock 'n' roll programmeren die meer leunt tegen de blues en soul. En we onderstrepen dus de ambacht. Dat past ook meer bij wat we doen als EKKO. The Village is daar een perfecte partner bij, waar we al vaker mee hebben samengewerkt.”

Het Woodlum Festival vindt plaats in het kader van Utrecht Muziekjaar 2014. Is er bij Woodlum speciale aandacht voor Utrechtse muziek?
Lisanne van Grinsven: “Ons voor- en naprogramma bestaat volledig uit Utrechtse acts. Verder presenteren we Woodlum in aanloop naar de opening van het nieuwe TivoliVredenburg (21 en 22 juni 2014, red.).”

In jullie persbericht schrijven jullie dat The Village naast hun welbekende koffie ook awardwinnende hamburgers zal serveren. Wat zijn dat voor roemruchtige hamburgers?
Lisanne van Grinsven: “De burger is een initiatief van Bas Rutjens, die deel uitmaakt van het team van The Village. Hij heeft een Village-burger bedacht die van begin tot eind naar eigen recept wordt gemaakt, ook het broodje: de Golden Delicious.”

Is er tijdens Woodlum ook andere kunst te beleven dan muziek, koffie en hamburgers?
Lisanne van Grinsven: “We bieden een muziekprogramma dat afwisselt tussen versterkte optredens op het erf, semi-akoestische optredens in de molen en spoken word. Met dat laatste maken we een kleine cross-over van muziek naar literatuur.”

Te zien: Woodlum Festival met o.a. Reverend Shine Snake Oil Co., July Talk en Wolf in Loveland, zaterdag 14 juni 2014 (16.00 – 1:00 uur) @ Molenerf De Ster, Utrecht